Sassella Stella Retica – одне з 3-х вин від ArPePe, що представляють конкретну субзону регіону Valtellina Superiore.
Досить пізній збір винограду, тривала ферментація і типова для виноградників в зоні Sassela мінеральність і виняткова елегантність.
Sassella Stella Retica – про витонченість та ароматику, а не про структуру і насиченість.
Аромат чистий, насичений, яскравий, з ягідно-дерев’яним профілем, нотами фіалок.
Смак у Sassella Stella Retica свіжий, складний з витонченими танінами.
Це вино – приклад того, як тривала мацерація та витримка можуть творити чудеса для молодих вин: з року в рік воно буде вражати своєю вродженою здатністю покращуватися.
Тому випити його можна вже зараз або протягом 7+ років від дати вінтажу.
Про виробництво Sassella Stella Retica 2019:
Це 100% неббіоло або, як його тут називають, к’явеннаска, з виноградника Sassella.
Висота виноградника 400-600 м. Урожайність 45 гекталітрів на гектар.
Мацерація протягом 120 днів у дерев’яних бочках на 50 гл.
Витримка протягом 18 місяців в бочках (50 гл), сталі, цементі та пляшці
Реліз ArPePe Sassella Stella Retica: 43890 пляшки по 0.75 л, 1124 пляшок по 1.5 л, 132 пляшки по 3л.
Нагороди ArPePe Sassella Stella Retica 2019:
- Antonio Galloni, Vinous, 2020
- Merum Selezione Vino, 2020
- Viniplus 2020 – Rosa Verde, 2019
- Diploma Guida Prosit 2019
- The Wine Hunter Award 2019 – “Award Rosso”
Про виноробню ArPePe
ARPEPE – це сім’я виноробів, яка понад 150 років вирощує неббіоло в Вальтеліні.
В них досить старорежимний підхід до виноробства і строга стилістика вин: “Як нас навчав наш батько Артуро, ми не дозволяємо моді та мінливим смакам на нас впливати”.
ARPEPE описують свою історію так: “народився в 1860 році. Переродився в 1984-му. Виріс у 2004-му”.
Це три основні етапи їх історії.
1984 рік – рік відродження, так як в 1973 році виноробню продали, а потім Arturo Pelizzatti Perego вирішив повернутися до гри.
Власне, це його ініціали ARPEPE (раніше писались як Ar.Pe.Pe.).
Артуро повернув собі у власність частину виноградників та виробниче приміщення в Buon Consiglio.
У 2004 році винний бізнес об’єднав кілька поколінь родини.
Головна філософія, яка робить вина ARPEPE впізнаваними – це тривала витримка, довша, ніж це вимагається нормами.
З нововведеннями тут також дружать: м’яка обрізка Simonit & Sirch, легке обладнання Pellenc, маленькі ящики для збору врожаю і канатна дорога для транспортування винограду вниз з пагорбів.
Нові приміщення для прийому гостей та дегустації спроектовані архітектором Енріко Массіміно також зроблені з повагою до теорії щодо впливу на навколишнє середовище.
Наприклад, покрівля нового приміщення була побудована як підвісний сад, тоді як фотокаталітична зовнішня підлога зменшує кількість забруднюючих речовин в атмосфері.
Перетворення природного тепла підземних вод за допомогою геотермальної енергії, альтернативного, чистого та відновлюваного джерела, було рішенням для подальшого зменшення викидів CO2.
Про Вальтелліну
Вальтелліна – це долина в підніжжі Альп (льодовикового походження). Її перетинає річка Адда, яка тече із Сходу на Захід на 120 кілометрів, від перевалу Стельвіо до озера Комо.
Вальтелліна лежить паралельно Альпам і має унікальний мікроклімат.
Вдень сонце нагріває терасовий виноградник, який “лежить” з боку Ретії, повністю виставлений на південь і пом’якшений свіжими вітрами з півночі.
Сухі кам’янисті схили підтримують бідні ґрунти, нашаровані на гранітну породу.
Ерманно Олмі (Ermanno Olmi) розчулено і дуже поетично розповів у документальному фільмі, що означає жити та працювати на цих винних скелях.
Терасові виноградники Вальтелліни – це спадщина ЮНЕСКО.
Виноградники ArPePe
Arpepe має є 13 гектарів виноградників неббіоло (або як його ще тут називають Chiavennasca) у серці Valtellina Superiore DOCG, розподілених між Сасселлою, Грумелло та Інферно.
Робота тут ведеться повністю вручну; морфологія виноградників жодним чином не дозволяє використовувати трактори.
Фітосанітарні процедури необхідні залежно від кількості опадів; ця необхідна операція також виконується вручну.
Виноградник метеоропатичний, а значить, потребує постійного доглядяду. Тут легко витратити 1500 годин на обробку одного гектара виноградника.
З “борошнистою росою” боряться “м’яко”, щоб мінімально впливати на навколишнє середовище.
Тому бувають такі роки, коли врожай, якщо і не втратили, все рівно не продають (наприклад, поганий урожай 2008 року).
Дивись також інші вина ArPePe.
Офіційний сайт виробника: arpepe.com
Фудпейрінг: дичина, лазанья з м'ясним соусом, м'ясо червоне, овочеве рагу, паста з м'ясним соусом, паста з сирним соусом, птиця
Відгуки
Відгуків немає, поки що.