ua|ru
Фільтрувати за ціною

Білі вина

Купівля товарів у категорії “Білі вина” - основна інформація

✅ Кількість товарів у категорії: 315
✅ Середня ціна: 1014 грн.
✅ Найдешевше: 115 грн.
✅ Найдорожче: 5290 грн.
✅ Середній рейтинг: 4.43
✅ Найпопулярніше: Cantina di Negrar Soave вино біле 0.75л - 299 грн
Олексій
Читати далі
Як на мене чудове "питке" вино, без зайвих різких нот. Мені чомусь на смак підсмажена скоринка домашнього...
Вова
Читати далі
Елегантне вино з Португалії. З нотами стиглих фруктів, хорошою структураою і довгим післясмаком....
Volodymyr
Читати далі
Комплексне вино, ярка ароматика. Спілі фрукти в смаку, хороша кислотність. Рідкісна річ в наших краях,...
Володимир
Читати далі
Свіже, мінеральне з цитрусовими нотами. Ідеально під спаржу.
Володимир
Читати далі
Дуже яскрава ароматика білих фруктів з нотами меду і ванілі. Відчувається витримка в бочці. Вина цього...
Олена
Читати далі
Парфюмне,тропіки,дюшес, тропіки
Олена
Читати далі
Мінеральне,приємна кислотність. Освіжаюче. Топ для літа
Микола
Читати далі
Охх, безпрограшний варіант і ще й за суперціну. Хороший аромат
Микола
Читати далі
Свіженьке і легеньке вино, якраз для пікніка. Щось схоже з Піно Гріджио - легко п‘ється
Олена
Читати далі
Класика вічна. Чудове шаблі. Збалансоване

Легке квіткове чи густе і маслянисте біле вино роблять в різній стилістиці і вона залежить від сорту винограду, регіону та технології виробництва.

Як роблять біле вино

Якщо тривалий і складний процес виробництва вина спростити, то біле вино виготовляють так:

  • збирають урожай
  • віджимають з м’якоті сік
  • дають дріжджам побродити
  • витримують вино
  • розливають у пляшки.

Виробництво червоного вина відрізняє один важливий процес. Червоний колір та терпкість з’являються після мацерації. Це процес, при якому шкірку винограду відокремлюють не відразу вино на них настоюється. Сам по собі сік винограду світлий.

Виняток: помаранчеве вино негласна категорія білого вина, яку не довго витримують на шкурках. Колір у оранжу насичений, бурштиновий, зустрічається і рожевий відтінок. У смаку відчуваються терпкість, як у червоного вина. У білого вина танінів не відчувається.

Цукор в білому вині

Солодкість вина залежить від кількості залишкового цукру натурального цукру з ягоди винограду, який залишився після бродіння.

Важливо: класифікація в Україні відрізняється від інших країн. Іноді на оригінальній етикетці пишуть «сухе вино», а на українському стікері «напівсухе». Також солодке вино іноді ризикує потрапити в Україні в «знижену» за кількістю цукру категорію напівсолодких вин.

Сухе біле вино

В Україні сухим класифікується вино, в якому цукру до 5 г/л. В інших країнах до 10 г/л.

Напівсухе і Напівсолодке біле

Примарний вид вина, який існує в основному в пострадянських країнах. У «винних» країнах ти помітиш відсутність на етикетках тихих вин написів як semi dry або semi sweet. Лише сухе або солодке вино.

В Україні в напівсухих винах вміст цукру коливається від 5 до 25 г/л, в напівсолодких від 25 до 80 г/л.

Солодке біле

В Україні це біле виноградне вино зі змістом цукру від 80 г/л, в світі від 30 г/л.

Щоб отримати солодке біле вино, з винограду видаляють «зайву» вологу і отримують високу концентрацію цукру:

  • збирають пізно Late Harvest
  • заморожують або збирають замерзлим Icewine
  • збирають пізніше і з ботрітісом Sauternes
  • підсушують Vin Santo

Цукром вино не підсолоджують, але дозволяється додавати не зброджених солодкий сік з того ж винограду.

У солодких винах важлива кислотність, яка дає відчуття балансу, інакше цей сиропний напій неприємно пити.

Сорти і регіони

На біле вино ціна залежить від регіону, якості винограду і зірковості виноробні.

Популярні сорти:

  • Совіньйон блан виробляють в двох протилежних стилях як в Мальборо в Новій Зеландії або як в Долині Луари у Франції. У Мальборо роблять яскравий експресивний совіньон, а у Франції (Сансер і Пуйі Фюме) елегантний, сухий.
  • Шардоне: класику шукай в Бургундії, тропічні і часто задублені в Новому Світі, особливо Чилі та США.
  • Піно гріджио гарне недороге біле вино, популярний в наших краях італійський сорт. У базовому сегменті ці вина навіть з різних країн здаються однотипним. Цікаві версії також трапляються, але вони скоріше залежать від винороба, ніж від регіону.
  • Рислінг, мускат, гевюрцтрамінер. Ароматні вина, які мають свою особливість: часто бувають напівсухим і напівсолодкими. Два головних місця походження Німеччина та Франція (Ельзас). Саме ці вина часто потрапляють в категорію «смачне недороге біле вино».

З чим подавати

Білі вина бувають різними, тому правило «біле з рибою» вже вважається застарілим. Окремі екземпляри можуть поєднуватися навіть з м’ясом або десертом, але класичними парами будуть біла риба і морепродукти, суші, паста і інша їжа з білими соусами, птиця, закуски, овочі і салати.

З вином і сиром обережно: гострі і витримані сири переб’ють смак легкого вина. До гострих страв вибирай яскраві і напівсухі вина мускат, рислінг, гевюрц і т.д.

Головне подавай холодним: якщо біле вино гірчить, то продовжуй охолоджувати. Витримане, задублене біле легше переносить кімнатну температуру, а ось недороге біле вино постав в холодильник хоча б за годину-дві до подачі.

Як вибрати біле вино

  • дивись на алкоголь: чим менший рівень, тим приємніше і легше буде вино.
  • перевіряй рік: дешеве біле вино бери молодим.
  • враховуй країну: чим спекотніший клімат, тим біле вино більш насичене, його ароматичний профіль тропічніший, а алкогольний рівень вище.

Дивись на ціну. Біле вино купити приємніше за оптовою ціною в WineWine: при покупці від 6 пляшок ціна буде суттєво відрізнятися. Не важливо, ці 6 пляшок однакові чи різні.