Віскі Bulleit 95 RYE можна знайти в кадрах фільму They Die By Dawn (До світанку вони помруть), в кращих барах Америки та Києва :)
Віскі Bulleit 95 RYE – вперше випущений в 2011 році і з тих пір пойстійно отримує нагороди як straight rye whiskey за свій характер, складність та виразну пряність.
Один із зразків справді високоякісного житнього віскі.
Житній Буллейт має сміливий, насичено пряно-дубовий характер із виразною чистотою та гладкістю, з нотками ванілі, меду та спецій.
Післясмак віскі Bulleit 95 RYE – стійкий та тривалий.
Про віскі Bulleit 95 RYE:
Спирти: 95% жита, 5% солодового ячменю.
Традиційна витримка в бочках з обвугленого американського дубу.
Термін витримки чітко не вказується, але виробник каже, що чекає, поки бурбон буде готовий (від 4 років).
До речі, в одному із інтерв’ю Том Буллейт розповідав, що саме в бочках з-під бурбону Bulleit витримують потім бленди Johnnie Walker.
Пляшка віскі Bulleit 95 RYE має форму медичних пляшечок з 1800-х років.
Зверніть увагу, також на бурбон Буллейт з високим вмістом житніх спиртів – Bulleit Bourbon.
Про виробника Віскі Bulleit 95 RYE
Спочатку – красива сімейна історія Bulleit
Бурбон Bulleit вперше створений Августом Буллейтом понад 150 років тому.
Але дистилерію Bulleit Distilling Company Томас Е. Буллейт-молодший заснував у 1987 році.
Він залишивши свою юридичну кар’єру, вклавши всі свої та позичені гроші і фактично ризикуючи усім своїм майном.
У нього була мрія відновити старий рецепт сімейного бурбону.
Його прадід Август Буллейт робив віскі із дуже високим вмістом жита між 1830-1860 роками.
У його дідуся взагалі дивна і цікава історія.
Він тримав таверну в Луїсвілі в Кентуккі в 1830-х роках. І дуже захоплювався перегонкою спиртів і блендуванням їх в віскі.
Експериментував з незліченною кількістю сортів – і нарешті натрапив на бурбон із тим характером, якого шукав.
Але одного дня Август Буллейт зник без вісті, перевозячи свої бочки бурбону з Кентуккі до Нового Орлеана.
Що сталося, досі невідомо. І історія про його бурбон також зникнула би, якби не правнук.
Одного дня батько передав сіймейний рецепт бурбону Тому Буллейту, але в кого в Кентуккі немає сімейного рецепту бурбону?..
Тому сімейна легенда допомагає продавати бурбон Буллейт, а навряд дідусевий рецепт можна назвати головною причиною успіху.
Бізенес Bulleit
В 1997 дистилерію викупила Seagram. Сім’я Bronfman дуже вплинула на сам продукт.
Едгар Бронфман-старший спеціалізувався на шотландському віскі, а молодший вирішив побудувати ім’я на бурбоні.
Саме в цей період основна ставка в бленді Буллета була зроблена на жито. Кажуть, сильний вплив мала філософія блендування на Four Roses Distillery.
А по аналогії зі скотчем, почали відділяти голови та хвости спирту при перегонці.
Команді Seagram належить і вибір дріжджів, і купаж зерна (mash bill)”.
Маркетингову сімейну історію трішки поправили, але залишили.
Пізніше багато з цих деталей Томм Буллейт підтвердить під час юридичної суперечки щодо бренду.
В 2001 році Bulleit Distilling Company стала частиною Diageo (коли Diageo викупила 2/3 акцій Seagram).
В 2019 році Diageo “попросило відійти від справ” Тома Буллейта через скандал з його дочкою, яка надіслала лист в Діаджео та опублікувала пост, в якому звинувачує батька в “physical and sexual abuse”.
Офіціний сайт виробника: https://www.bulleit.com/
Різниця між бурбоном та віскі:
Кожен бурбон – це віскі, але не кожен віскі – бурбон 🙂
По-перше, бурбон виготовляється лише в США, але не лише в Кентуккі.
По-друге, в бурбоні повинно бути не менше 51% спиртів із кукурудзи.
По-третє, бурбони витримуються у новій обвугленій дубовій бочці.
На рахунок назви “бурбон” єдиної думки немає: вона походить від графства Бурбон в Кентуккі чи вулиці Бурбон у Новому Орлеані.
Різниця між Bulleit Bourbon та віскі Bulleit 95 RYE
В цілому житній віскі робиться за тими ж правилами, що і бурбон, але повинен містити щонайменше 51% жита в меші.
У Bulleit 95 RYE 95% жита, тому і цифра 95 в назві.
Про житній віскі в Америці
В США стрибок популярності житнього віскі стався в період з 2009 по 2014 рік. Тоді їх обсяг продажів збільшився на 536% (2014 відносно 2009) згідно даних Distilled Spirits Council of the United States (Discus).
“Зростання житнього віскі було феноменальним, зважаючи на те, що ще в 2000 році житнього віскі практично не було: лише кілька торгових марок на американському ринку,” – казав головний економіст Discus Девід Озго.
Але з часом популярність почала падати і зараз це більш “нішевий” напій: на ньому готують класику сучасних американських коктейлів.
Чак Каудері, автор журналу Bourbon, Strange: Surprising Stories of American Whiskey, вважає, що популярність житнього віскі впала, коли на ринок Америки полились віскі з Ірландії, Канади та Шотландії, які були м’якшими, ніж житній.
Класика коктейлів на житньому віскі Bulleit 95 RYE: Manhattan, Blincker, Rye and dry.
Відгуки
Відгуків немає, поки що.