Showing 1–24 of 31 results
✅ Кількість товарів у категорії: | 31 |
---|---|
✅ Середня ціна: | 2327 грн. |
✅ Найдешевше: | 425 грн. |
✅ Найдорожче: | 11690 грн. |
✅ Середній рейтинг: | 5.00 |
✅ Найпопулярніше: | Don Julio Blanco Reserve текіла 0.7л - 3719 грн |
Шоти, маргарита, лайм і сіль — в минулому: сьогодні текіла — такий же самодостатній і шанований алкогольний напій, як і віскі. Головне — знайти свою.
Текіла — це вид мескалю, ширшої категорії спиртних напоїв, приготованих з багатьох сортів агави. Всі текіли — це мескаль, але не всі мескалі — текіла.
Напій можна називати текілою, тільки якщо він відповідає трьом вимогам:
На етикетці або контретикетці справжньої текіли обов’язково буде зображений невеликий прямокутник з буквами CRT.
Також на текілі повинен бути вказаний номер NOM — Norma Oficial Mexicana, який є унікальним для кожного виробника.
Закон вимагає вмісту мінімум 51% спиртів з блакитної агави або агави текіліани, яка є лише одним з більш ніж 200 сортів агави в Мексиці.
Так роблять недорогу текілу: 51% агави, інші 49% — будь-який нейтральний спирт. Це істотно змінює смаковий профіль напою. Таку текілу називають Mixto і в цю категорію потрапляють популярні бренди Jose Cuervo, Sauza та інші.
Чим дорожча і якісніша текіла, тим відсоток вмісту блакитної агави вище. Кращі зразки текіли зроблені зі 100% агави.
Агава — стійка до посухи сукулентна рослина. Виготовлення текіли починається на полі з вирощування агави. Цей процес займає не менше семи років. Після дозрівання агаву збирають вручну.
Є чотири способи добути з агави цукор, щоб потім зробити спирт:
Кращими методами вважаються печі і автоклави.
Отже, агаву потрібно приготувати, щоб шляхом хімічної реакції розщепити цукор. Сік віджимають з рослини на традиційних кам’яних жорнах — tahona. Цю солодку рідину ферментують, а отримане слабоалкогольне сусло переганяють в текілу.
Після дистиляції готовий напій доводять водою до потрібної алкогольної міцності та розливають в пляшки або ж відправляють на витримку в бочку. Профіль майбутньої текіли залежить від типу бочки і тривалості витримки.
Деякі дистиллерії витримують текілу в використаних бочках з-під бурбонів, міксують спирти витримані в різних типах бочок.
Починати дегустацію і знайомство з текілою варто з бланко, яка відображає справжню стилістику бренду без маскування. У витриманої текіли складніше виявити характерні нюанси, тому що вона взяла частину ароматного профілю з деревини.
Витримані зразки, звичайно ж, будуть м’якші на смак. У текіли бланко будуть ноти цитрусових і квітів, у репосадо — трохи пряний смак з солодкими нотами карамелі і ванілі, у аньехо і екстра аньехо — профіль солодший і дубовіший.
У будь-якому випадку, у текіли повинен бути присутнім сивушний, самогонний виражений характер, як у сільськогосподарського продукту. Смачна текіла має солодкий і землистий присмак вареної агави, більш проста і дешева — солодкої вати, зефіру і обробленого цукру.
Текілу Бланко в основному використовують в коктейлях і поєднують з рибою і креветками. Витримані текіли — як самостійний напій і в коктейлях Old Fashioned.
Ціна текіли в Україні починається з 10-12 доларів за базові напої типу Mixto. Дорожче коштує хороша текіла: ціна за 100% агаву починається з 40 доларів.
Різниця в цінах відчутна, тому для початку варто розібратися, для чого потрібна текіла: для простих коктейлів на вечірці або на пікніку підійде звичайна бланко, на подарунок і для задумливої дегустації — шукай пляшки з написом «100% агава».
Потрібна проста текіла — купити можна в будь-якому супермаркеті, а якщо шукаєш цікаву смачну текілу, краще звернутися в спеціалізовані алкогольні магазини. Сьогодні доставки інтернет-магазинів працюють так, що знайти і купити текілу в Харкові простіше, ніж смачний пломбір.
Вигідні оптові ціни, відомі бренди і маленьких цікавих виробників текіли шукай в WineWine. При покупці від 6 пляшок будь-якого алкоголю діє оптова знижка: можна міксувати в одному чеку текілу з іншими алкогольними напоями. Працює доставка в Харків і в усі інші міста України.