Текіла – це мексиканський спиртний напій, який роблять із рослини блакитна агава і дистилюють, щоб отримати лікер, який ми знаємо сьогодні. Багато хто п’є текілу в чистому вигляді, але є безліч інших способів насолодитися нею. У цьому пості ми розповімо про те, як пити текілу.
Як пити текілу – дізнайтеся основи
ЩО ТАКЕ ТЕКІЛА?
Текіла – це дистильований спиртний напій, виготовлений із рослини агава. Це різновид мецкаля, тільки зроблений із блакитної агави Вебера, також відомої як агава текілана.
Блакитна агава росте в Мексиці, і для її повного дозрівання зазвичай потрібно більше семи років. Після дозрівання джимадори (фермери, які вирощують агаву) збирають агаву, видаляючи колюче листя і оголюючи серцевини (піньї) під час збору врожаю. Сердечка відправляються на винокурню, де в кінцевому підсумку перетворюються на текілу.
ІСТОРІЯ ТЕКІЛИ
Історія текіли бере свій початок у 1000 році до н.е. Ольмеки пили ферментований напій, відомий як пульке, виготовлений із соку рослини агава. Це молочно-солодка рідина. Пізніше його адаптували ацтеки. Потім, під час іспанського вторгнення на територію ацтеків у 1400-х роках, іспанці перейняли пульке, оскільки запаси бренді були на критично низькому рівні. Іспанці використовували бруд і агаву для перегонки спиртних напоїв. До початку 1600-х років маркіз де Альтаміра побудував першу масову винокурню на території сучасного міста Текіла, штат Халіско.
У 1758 році сім’я Куерво почала дистилювати текілу, а 1873 року її приклад наслідувала сім’я Сауза. Куерво і Сауза залишаються відомими текілами і сьогодні.
ЯКІ П’ЯТЬ ТИПІВ ТЕКІЛИ?
Різні класифікації текіли такі:
- Blanco
- Ховен (золотий)
- Reposado
- Añejo
- Extra Añejo
За часів сухого закону в Сполучених Штатах текіла знайшла притулок серед злочинців. З 1974 року текіла є інтелектуальною власністю мексиканського уряду.
Як приготувати текілу
- Збір інгредієнтів: існує дві основні категорії текіли: текіла “пуро”, виготовлена зі 100% блакитної агави Вебер, і текіла “міксто”, виготовлена щонайменше на 51% з агави, а решта 49% складаються з цукрів.
- Ферментація: Після змішування промивання текіла ферментується протягом 5-7 днів. Коли вона готова, вона вже не має солодкого смаку і не виділяє парів.
- Дистиляція: Після ферментації текілу проціджують, щоб видалити всі тверді частинки, які можуть вплинути на чистоту. Горшкові спиртові установки розпалюються. Промита текіла проходить дві дистиляції. У першій дистиляції дистилят збирається без відділення голів, сердець і хвостів. У другій дистиляції дистилят розділяється під час збирання.
- Збір дистиляту: дистилят збирається і відділяється. Перші 5 % дистиляту викидаються (передні частини), наступні 30 % викидаються (голови), наступні 30 % зберігаються (серця), а 35 %, що залишилися, видаляють із промивання, але зберігають для використання як власне промивання в майбутньому.
- Витримка текіли: Існують різні терміни витримки текіли, при цьому законодавчих вимог до віку немає.
Бланкос зазвичай не витримують, а відпочивають до 60 днів.
Ховенс змішують із витриманими текілами.
Reposados витримують від 2 місяців до 364 днів.
Аньєхос витримують 1-3 роки.
Екстра-аньєхо витримують довше 36 місяців.
Як пити текілу – перед дегустацією

Дегустація текіли – це не просто наливання текіли в келих і ковток. Перш ніж відкрити пляшку, необхідно врахувати кілька моментів.
ВИВЧІТЬ ЕТИКЕТКУ
Усі пляшки текіли мають на етикетці список вимог. Ми склали список цих елементів, необхідних CRT або Consejo Regulador del Tequila (Радою з регулювання текіли). CRT – це некомерційна організація, яка стежить за дотриманням стандартів текіли.
Ось вимоги, які вказуються на пляшці текіли:
- Тип (Tipo). Це категорія текіли або п’ять типів, про які ми говорили вище: blanco, reposado, joven, añejo і extra añejo.
- Чистота. Текіла зі 100 % агави маркується як “пуро” (чиста). Якщо на етикетці не вказано, що це 100 % агава, значить, це “міксто” (змішана)*.
- NOM. Номер Norma Oficial Mexicana, або NOM, означає, що пляшка є справжньою текілою, виробленою в Мексиці. Він також вказує на виробника текіли. TequilaMatchmaker – це посилання для перевірки місця походження текіли.
- Назва та адреса дистилятора. Не завжди повністю вказується на лицьовій стороні етикетки. Іноді вказується тільки місто і штат. Це може бути адреса материнської компанії, адреса корпорації або адміністративного офісу.
- CRT. Знову ж таки, це розшифровується як Consejo Regulador del Tequila. Це означає, що продукт сертифікований. Це не гарантує якість. Це лише означає, що CRT схвалив процес виробництва і що він відповідає всім вимогам законодавства.
- Hecho en Mexico. Зроблено в Мексиці. Усі текіли зі 100 % агави мають бути вироблені та розлиті в пляшки в Мексиці. На етикетці також може бути написано “producto de Mexico” або “elaborado en Mexico”. “Hecho a mano” означає “ручна робота”. Це не офіційний термін, але він вказує на традиційне або кустарне виробництво.
- DOT. Позначення номера текіли. Вказує на відповідність мексиканським нормам щодо місця виробництва продукту. Примітка: цей номер присутній не на всіх етикетках.
- Назва бренду. Також супроводжується графічним зображенням або логотипом плюс ідентифікатор торгової марки, наприклад ® або “MR”™.
- Вміст алкоголю. Текіла в Мексиці зазвичай містить 38-40% алкоголю, але згідно із законом може бути і вищою, до 50%.
- Будь-які добавки, наприклад, смак або аромат.
- Обсяг вмісту (у міліметрах або літрах).
- Номер партії. На кожній пляшці має бути вигравірувана або вибита кодова ідентифікація партії, до якої вона належить.
- Попереджувальні написи, передбачені законодавством про охорону здоров’я, або будь-яка інформація, що вимагається іншими законодавчими положеннями, застосовними до алкогольних напоїв.
- Слово “текіла” на етикетці. Хто знає? Усередині пляшки може бути що завгодно. Примітка: слово “текіла” без зазначення 100 % агави означає, що це міксто.
- На деяких пляшках може бути номер, що вказує на розмір партії та номер пляшки. Це не є обов’язковою вимогою. Вона також може вказувати на розмір конкретної партії.
КЕЛИХИ ДЛЯ ТЕКІЛИ
Для того щоб пити текілу, вам знадобиться посудина для пиття (вона ж те, що звичайні люди називають склянкою). Перш ніж діставати старий келих, потрібно вирішити, як ви п’єте текілу і який тип текіли ви хочете пити. Чи любите ви пити залпом? Чи насолоджуєтеся ви нею повільно, як вишуканим вином? Чи віддаєте перевагу ви пити її в чистому вигляді? З льодом? Який сорт текіли ви хочете? Чи віддаєте ви перевагу кришталево чистому бланко, витриманому аньяхо або бочковій текілі, насиченій ароматами з бочки? Швидше за все, ви не станете потягувати текілу бланко. Точно так само ви не захочете пригубити текілу екстра аньєхо. Від вашого вибору залежить, до якого келиха ви потягнетеся і як сильно насолодитеся напоєм.
Якщо ви віддаєте перевагу випити чарку молодої текіли, існує безліч видів чарок. Але якщо ви хочете відчути всю складність текіли, вам потрібен келих у формі тюльпана, щоб сконцентрувати аромати. Якщо ви віддаєте перевагу текілі з льодом, вам підійде келих-лоуболл, одинарний або подвійний келих з льодом.
ДЛЯ ПОЦІНОВУВАЧІВ ТЕКІЛИ
Якщо ви любите насолоджуватися текілою і вважаєте за краще повільно потягувати її, вам підійде келих у формі копіта або тюльпана, як у винних тумблерах. Велика середина звужує аромати, а вузька верхня частина концентрує їх. Якщо ви віддаєте перевагу келихам на ніжці, існують келихи для текіли в стилі copita (вони схожі на келихи для шампанського).
Для ще більш тонкої текіли ми рекомендуємо келихи Glencairn. Келихи Glencairn призначені для віскі, але чудово підходять і для тонкої текіли. Класична форма тюльпана міцна, її можна мити в машині, а широка середина і міцна основа ергономічні для того, щоб тримати келих у руці.
Якщо вам потрібен менш дорогий варіант, зверніть увагу на келих для бренді. Вони також мають чашу у формі копіта або тюльпана, щоб концентрувати аромати, спрямовуючи їх у ніс.
ДЛЯ ЛЮБИТЕЛІВ ТЕКІЛИ
Якщо ви віддаєте перевагу пити текілу в один прийом, вам підійдуть чарки для шотів. Підійде будь-яка чарка, тож покажіть мені свій найкращий варіант. Високі, короткі, колончасті або квадратні. Існують красиві келихи із вторинної переробки або навіть келихи для гімалайської солі. Вам не доведеться посипати сіллю обідок, і ви не зможете мити їх у посудомийній машині. На жаль, з часом вони зношуються. Але на них приємно дивитися.
ДЛЯ ТИХ, ХТО ЛЮБИТЬ ПИТИ НА КАМЕНЯХ

Якщо ви віддаєте перевагу пити текілу з льодом, вам підійде будь-яка склянка. Ці тумблери додають трохи розкоші, тоді як ці досить прості.
А тепер момент статті, якого ми всі так чекали, – як дегустувати текілу.
Примітка: як правило, текіли бланко і ховен найкраще вживати в коктейлях, а репосадос, еньєхос і еньєхос – як текілу для потягування.
ПОРАДИ ДЕГУСТАТОРА ПРО ТЕ, ЯК ПИТИ ТЕКІЛУ
- Почніть із келиха для текіли. Ми пропонуємо фужер для шампанського або келих у стилі копіта.
- Налийте в келих 1-2 унції текіли.
- Зверніть увагу на колір. Кожен вид текіли має відповідний колір. Текіли Blanco і joven прозорі, а reposado і anejo варіюються від золотисто-тіньового до карамельного. Екстра аньєхо – темний і золотистий.
- Понюхайте текілу. Це важлива частина дегустації, оскільки нюх і смак використовують одні й ті самі типи рецепторів. В ідеалі ви хочете отримати максимальну площу поверхні. Поверніть келих на бік, щоб текіла була якомога ближче до обідка. Опустіть ніс до нижнього обідка так, щоб він майже торкався дна келиха, і понюхайте. Робіть тільки маленькі ковтки, оскільки ви не хочете глибоко вдихати, щоб не перенаситити ніс.
- Відзначивши перші аромати, продовжуйте вдихати їх, тепер уже з середини келиха. Що ви визначили? Це цитрусові? Фруктовий? Квітковий?
- Тепер настав час спробувати! Зробіть маленький ковток. Потім зверніть увагу на те, який запах ви відчуваєте спочатку. Ми рекомендуємо зробити вдих перед першим ковтком. Коли текіла опиниться у вас у роті, вдихніть через ніс, проковтніть її через язик, а потім видихніть через язик, щоб пробудити смакові рецептори. Потім спробуйте ще раз!
Якщо ви куштували її тільки на вечірках у чарках, зробіть собі послугу і сходіть у місцевий магазин, щоб купити пляшку текіли репосадо.
І це все! Перевірений і простий спосіб пити текілу. Текіла – це не просто лікер для чарки. Текіла має багату культурну історію і складну історію.
Поширені запитання (FAQs)
ЯКІ ПРАВИЛА ІСНУЮТЬ ЩОДО ТЕКІЛИ?
Мексиканський уряд встановлює суворі правила виробництва текіли.
Вона має складатися щонайменше на 51% з блакитної агави Weber (azul), а решта має складатися з нейтрального спирту, виготовленого з тростинного соку. Текіли, які на 100% складаються з блакитної агави (“пуро” або “чисті” текіли), маркують відповідним чином, а ті, в яких використовується менше 100%, маркуються як “міксто” (змішані).
Усі текіли мають бути витримані щонайменше 14-21 день і розлиті в пляшки з 35-55 % ABV, що містять 100 % натуральних інгредієнтів.
ЯК СЛІД ПИТИ ТЕКІЛУ?
Пийте її так, як вам подобається: у чарці, з льодом або в коктейлі.
Ми рекомендуємо пити її потягуючи. Наповніть стаканчик 2 унціями текіли. Зробіть невеликий ковток і насолоджуйтеся! Щоб додати родзинку, наріжте часточку лайма і візьміть рамекін із сіллю. Після кожного ковтка занурюйте клин у сіль і смокчіть його.
ТЕКІЛА – ЦЕ ВІСКІ?
Ні. Обидва напої є дистильованими спиртними напоями, але складаються з різних інгредієнтів. Віскі роблять із зернових, таких як кукурудза, ячмінь, жито, овес і пшениця. Текілу роблять із суцвіть блакитної агави Вебера.
ЧОМУ В ДЕЯКИХ ВИНАХ ТЕКІЛИ Є ЧЕРВ’ЯК?
На дні текіли немає черв’яка. Черв’як мешкає в мезкалі.
Походження його неясне. Деякі припускають, що черв’як з’явився як маркетинговий виверт, щоб змусити населення пити більше мезкалю в 1940-х і 1950-х роках. Інші вважають, що це був суто маркетинговий хід, спрямований на американців. Мезкаль мав відрізнятися від текіли та її зростаючої популярності.
Normas Oficiales Mexicanas (Мексиканське управління зі стандартизації) забороняє додавати в текілу комах або личинок. Ви ніколи не побачите черв’яка на дні пляшки текіли (а якщо побачите, то вибачте, але ви стали жертвою очевидного розіграшу).
Черв’як – це личинка метелика під назвою гусано де магуей. Коли метелик не тоне у випивці, він перетворюється на нічного метелика під назвою Маріпоса.