Octomore 15.2
Octomore 15.2 – це односолодовий віскі з острова Айла, витриманий протягом п’яти років у поєднанні бочок з-під вина та бурбону другого заповнення, а також у бочках з-під коньяку першого заповнення. Його солодять до дивовижного рівня 108,2 PPM (частин на мільйон), що робить його надзвичайно міцним. Для його виготовлення використовується ячмінь Concerto, який має відмінні солодовні властивості та високий вихід алкоголю.
У ньому відчуваються ноти квітів, мускатного горіха, підсмаженого дуба та карамелі.
Цей лімітований випуск 2024 року має міцність 57,9% ABV, натуральний колір та нефільтрований.
Незважаючи на свою інтенсивність та складність, цей віскі збалансований з делікатним, елегантним та плавним смаком.
Аромат: Солодкі цитрусові, цедра лайма та лимонне безе розкриваються на носі, за якими слідують підсмажений дуб і відтінок земляного диму. Асорті тропічних фруктів підсилює яскравість односолодового віскі, збалансованого деревними спеціями, копченим медом, підсмаженим хлібом та обсмаженою кавою.
Смак: В’язкий за текстурою, розкішно гладенький спирт приносить ванільний заварний крем, карамель, іриски та тріщинки чорного перцю. Обвуглений дуб, кориця та відтінок мускатного горіха надають додаткової глибини, а краплі груші та кураги прорізаються крізь неповторний торф’яний дим Octomore.
Післясмак: Післясмак має безпомилковий морський відтінок, з хвилями солоних бризок, що осідають на піднебінні, а торф’яні вуглинки залишаються надовго.
Про виробника віскі Bruichladdich:
Винокурня Bruichladdich, була побудована ще у вікторіанську епоху: в 1881 році братами Харві.
Сім’я Харві була династичної сім’єю віскі з більш ніж столітнім володінням винокурними заводами, в тому числі винокурнями Глазго Йокеріт і Дандас Хілл.
І ось три брата вирішили об’єднати свої знання і досвід, щоб побудувати третій завод Харві: Роберт (23 роки) спроектував його, Джон (31 рік) мав досвід винокуріння, а Вільям (32 роки) мав гроші.
Каталізатором до будівництва винокурні послужило створення Glasgow Puffer: парового човна з плоским дном, що зробила революцію в сфері масових вантажних перевезень в диких морях західного узбережжя.
Тепер ячмінь можна було імпортувати, а не обмежуватися посівом на площі острова. До того ж вугілля, як паливо, набагато більш ефективніший торфу при роботі в перегінних кубах.
Обидва ці товара кардинально змінили економіку винокурні.
Натхненні юнацьким ентузіазмом, спадщиною віскі і підприємницьким чуттям, брати приступили до створення революційно нового типу лікеро-горілчаного заводу.
До цього винокурні Айла розвивалися з невеликих ферм, де талановиті місцеві жителі частково замінювали свою худобу в стійлах перегінними кубами. Bruichladdich став повною протилежністю тих фермерських винокурень острова Айла.
Bruichladdich став сучасним заводом спеціально побудованим з бетону (недавно запатентованого будівельного матеріалу).
Винокурня Bruichladdich, це ультрасучасний вікторіанський завод: у нього ергономічне розташування навколо центрального двору для підвищення ефективності та місце розташування на пологому схилі для використання сили тяжіння.
Надихаючий дизайн Роберта відповідав виключно високим стандартам: «міцна, красива конструкція». Вона прекрасна своєю простотою, «всі частини винокурні розташовані в правильному співвідношенні один з одним».
Деякі з прогресивних інновацій Харвея були пізніше прийняті іншою частиною галузі.
Правота братів в їх розрахунках підтверджується тим, що сучасна винокурня відмінно працює і донині, залишившись такою ж, як її спроектував Роберт. Велика частина оригінального устаткування теж все ще використовується.
Широкі шкіряні ремені з гіпнотичним музичним ритмом надають руху загадкові млини Boby *, елеваторам і вагам для ячменю.
* Млин Бобі – найточніший комплект в установці. У ньому можна регулювати подрібнюючі вальці з вражаючою точністю, так що кожен сорт ячменю, кожен урожай кожного терруара, кожен урожай можна подрібнювати з точними допусками.
Його відремонтувала єдина людина в країні, що володіє достатнім досвідом для цього, за два тижні до своєї смерті.
Чудовий заторний чан з відкритим верхом (вважається, що затор – псування мацерації) – найбільший з трьох, які все ще використовуються в Шотландії.
Як гігантська каша, ячмінь змішується з м’якою водою Айлей в диявольському казані.
На відміну від більшості сучасних промислових процесів виробництва віскі, це більш повільний і щадний метод вилучення цукру з засипу. Потрібен час, щоб розім’яти Bruichladdich оригінальним способом; короткого шляху немає.
Оригінальні величезні судини (змиви), зроблені з ялинок Дугласа, і є вершиною бондарного мистецтва.
Терруар – концепція, яка охоплює вплив і взаємодія ґрунту, надр, впливу, орієнтації, клімату і мікроклімату на ріст рослини – будь-якої рослини – виноградної лози, квітки або ячменю.
Для приготування всіх віскі Bruichladdich використовується три джерела води: перший це озеро Бруйхладдіх.
Другий: неглибокий затока, «Ан Торран», в двох милях над заводом. Він заповнений водою, яка просочується через торф, на смугу крижаний глини, що лежить на скелі, а потім в озеро.
Ця вода коричнева, дивно м’яка і позбавлена минеральність. Вона ідеально підходить для вилучення цукру з ячменю і подається безпосередньо в винокурню.
Незвично те, що в Bruichladdich використовується третє джерело: природне джерело. Виникає це джерело з чистою водою з розлому між древнім гнейсом і зеленим піщаником в невеликій долині на фермі Octomore за селом Порт-Шарлотт.
Колись це джерело було джерелом води для села. Фермер Джеймс Браун збирає воду і доставляє її за дві милі до винокурні, де вона використовується для зниження міцності спирту з бочки до звичайної міцності при розливі в пляшки.
Для багатьох виробників віскі ячмінь – це товарний продукт, який купують там, де найдешевший тоннаж – будь то Шотландія, Польща чи Литва. Для Bruichladdich це живе, органічне вираження землі, терруара, в якому він вирощений.
На винокурні Bruichladdich все “їх” фермери відомі по імені: вони розповідають про грунт, вітри, дренажі, зовнішній вигляд і мікроклімат кожного поля.
Зараз Bruichladdich, випускає віскі з ячменю не тільки з окремих ферм, але і з окремих полей і врожаїв.
Bruichladdich дуже пишається тим, що налагодили партнерські відносини з фермерами острова Айлей і це дозволяє виробляти односолодовий віскі з 100% ячменю острова Айлей.
Інші віскі від виробника віскі Bruichladdich
Відгуки
Відгуків немає, поки що.