З цим просекко все просто: треба одразу брати 6, щоб вдруге не повертатись
Serena 1881 Prosecco Frizzante – приклад хорошого і простого просекко, яке влітку треба купувати одразу ящиками.
Легке і освіжаюче, м’які дрібні бульбашки, квітковий ароматний профіль і легка приємна солодкість в смаку.
Особливості Serena 1881 Prosecco Frizzante:
Serena 1881 Prosecco Frizzante – просекко із географічної зони Тревізо.
Найбазовіші та доступні зразки просекко, як правило, роблять в рамках апеласьйону Prosecco DOC або Prosecco Treviso DOC.
Другий вважається дещо престижнішим, так як призначений виключно для вин, зроблених на території провінції Тревізо і виключно з винограду в Тревізо (як, наприклад, Terra Serena Prosecco Frizzante Treviso).
На практиці це не завжди означає більш високу якість, але все ж це можна використовувати як певний орієнтир, якщо ти не знайомий з вмістом пляшок, які стоять перед тобою на полиці в магазині.
Сортовий склад Serena 1881 Prosecco Frizzante – 85% глери, решта 15% – це бленд шардоне, піно б’янко та піно гріджіо.
Це сухе просекко (dry), тобто рівень цукру коливається в межах 17-32 г/л)
ЗВЕРНИ УВАГУ:
Serena 1881 Prosecco Frizzante закорковане не тією пробкою, яка вистрілює (як шампанське чи кава), а звичайним винним корком, який відкривається штопором.
Цей корок “підкріплений” мотузочкою (в Італії її називають і часто позначають в назві як Spago).
Як правило, вина категорії фрізанте закривають саме на корок з мотузочкою або закрутку screw cap, так як тиск в пляшці невисокий (порівняно із просекко спуманте, кавою, чи шампанським).
Тому немає сенсу закорковувати дорогим корком – і через нього завищувати ціну пляшки. А так, як просекко потрібно пити молодим і свіжим, а не довго витримувати в погребі, сенс в настуральному корці зовсім зникає.
Чим відрізняється Serena 1881 Prosecco Frizzante від Spumante?
Головне, що відрізняє дві категорії “фрізанте” та “спуманте” між собою – це рівень газації.
У Frizzante це максимум 2.5 атмосфери, а у Spumante мінімум 3.
Але не варто думати, що Spumante смачніше – тут ідея зовсім не в цьому. Все залежить від кожного окремого виробника і вмісту пляшки.
На практиці це виражається в тому, що в пляшках може бути дуже схоже за стилістикою вино, але Frizzante завжди п’ється трохи легше і “виглядає” більш ніжним і легким (лише за рахунок того, що в ньому менша кількість бульбашок).
Іноді виробник навіть називає своє Serena 1881 Prosecco Frizzante – “напів ігристим” вином.
У спуманте – більш стійкий та тривалий перляж.
Перший – Prosecco Frizzante – основний обсяг виробництва просекко, яке трапляється в магазинах найчастіше. Їх можна легко впізнати за класичною мотузочкою (Spago), яка стримує звичайну винну пробку, або по закрутці Screw Cap, яка набирає шалену популярність.
Друга категорія – Prosecco Spumante, яку легко визначити за класичною пляшкою та корком в стилі “шампанського”.
В лінійці Серени є і Serena vino frizzante (власне це вино), і Serena vino spumante.
Про виробника Serena 1881 Prosecco Frizzante
Улюблений опис виноробень про традиції і інновації (с) дуже пасує Serena 1881.
Це історія роду, яка сягає 1390 року і в 1881 році стає “винною” історією, коли Pietro Serena почав продавати своє вино в дерев’яних кегах. Наступні покоління теж вносили в сімейний бізнес свої інновації, які в основному стосувались форми продажу (експерименти з різними ємностями).
Але справжні прорив стався в 70-80х роках 20 століття.
Брати Giorgio та Gerardo Serena (які були за освітою хіміком та економістом) зосередились на сегменті ХоРеКа і почали для закладів продавати просекко в металічних кегах.
Це вирішило питання оксидації та “вивітрювання” бульбашок ігристого вина після відкриття пляшки в ресторані.
Інновації щодо бережливого ставлення до екології в Terra Serena теж практикують.
Наприклад, Разом з Ca’ Foscari University в Венеції розпочали науково-дослідний проект по видобутку енергії із відходів вініфікації. Так-ось винна sustainable energy.
Сьогодні Серена – один з головних виробників просекко.
Гарно ілюструє це все два наступних відео: романтика і краса виноградників + високотехнологічний завод Serena.
Офіційний сайт Serena: terra-serena.it
Аромат: квітковий, інтенсивний, з нотами жовтих фруктів та зелених яблук
Смак: свіжий, з м'яким перляжем і приємною солодкуватістю
Фудпейрінг: аперитив, апероль, закуски, легкі салати, легкі страви, м'ясо біле, морепродукти, овочі, риба біла, суші
Особливості вініфікації: метод Шарма (друга ферментація в великих стальних ємностях)
Анонім –
Моє улюблене!
Надя –
Просеко класіче))
Екатерина –
Надёжный и беспроигрышный вариант! Легкое и вкусное