"Це один з флагманів нашої виноробні. Ікона імені Валь Д'Ока та полярна зірка Просекко для Італії та всього світу" - так описує це своє вино виробник.
Val d’Oca Prosecco Millesimato – просекко із 100% глери із виноградників в зоні (Prosecco Superiore DOCG) одного урожаю (з вказанням року – Millesimato).
Це ігристе вино з тонким, але стійким перляжем та ідеальним балансом цукру. Val d’Oca Prosecco Millesimato – ніжне, фруктове, соковите і питке вино.
За рівнем цукру це категорія просекко екстра драй (12-17 г/л) – наймасовіша (близько 90%). Саме екстра драй найчастіше трапляється на полицях магазинів.
Кожен реліз Val d’Oca Prosecco Millesimato завжди випускається в “спеціальних” пляшках – блакитних, матових, оксамитових і тд, щоб підкреслити особливий статус цього просекко для Val d’Oca (і звісно ж, виділятись на полиці).
До речі, перша “сатинова” пляшка Val d’Oca Prosecco Millesimato вийшла в 1998 році і стала хітом (на Vinitaly через рік її відзначали як кращу упаковку).
Val d’Oca Prosecco Millesimato Prosecco Superiore
Детальніше про походження Val d’Oca Prosecco Millesimato.
Найбазовіші і найдоступніші зразки просекко робляться в рамках аппеласьонів Prosecco DOC та Prosecco Treviso DOC.
Другий вважається дещо престижнішим, так як просекко в цьому випадку роблять лише на території і з винограду з провінції Тревізо.
Але на практиці це не завжди означає більш високу якість, все залежить від кожного конкретного виробника.
Наступний рівень просекко – це саме серце виробництва місцевих ігристих вин, аппеласьон Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore.
Саме на пагорбах цього регіону розташовані найкращі виноградники, кращі ділянки, старі лози і топові виробники.
Саме з цих пагорбів – Val d’Oca Prosecco Millesimato.
Ці вина завжди складніші, глибші, цікавіші і виглядають більш елегантними, що, звісно ж, позначається і на ціні. Але саме серед місцевих вин потрібно шукати кращі ігристі регіону.
В рамках даного аппеласьону є також певні “відгалуження”, які завжди вказують на етикетці. Перше – це категорія Le Rive. До неї, наприклад, відноситься Val d’Oca Rive di San Pietro Di Barbozza.
Категорія Le Rive була створена не так давно з ідеєю виділити кращі виноградники, створивши якийсь аналог крю, але для просекко.
Сьогодні таких виноградників існує 43 і їх назва завжди вказується на етикетці, підкреслюючи статус вина.
І якщо ви хочете спробувати “терруарное просекко”, то вам саме сюди.
Друга опція, яку можна зустріти на етикетці вин з Conegliano-Valdobbiadene це Cartizze.
Це окремий пагорб-виноградник, який історично вважався найкращим в регіоні, тому й вина з нього виділили в окрему категорію.
Як правило, Cartizze – це завжди топ, але варто пам’ятати, що багато вина з цього виноградника історично тяжіють до досить високого рівня цукру.
Про виробника Val d’Oca Prosecco Millesimato
Cantina Produttori di Valdobbiadene почала свою історію після Другої світової війни в 1952 році об’єднаними зусиллями 129 партнерів-засновників.
Сьогодні їх понад 600, а їх землі складають понад 1000 га.
Cantina Produttori di Valdobbiadene є одним із членів-засновників Консорціуму DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore.
Саме просекко Val d’Oca починає продаватись в 2008 році.
В 2010 році вони стали одними з перших в винній Італії, хто вийшов онлайн.
Виноградники Вальдоб’ядене входять до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Серед цієї краси збирають виноград для Val d’Oca Prosecco Millesimato.
Ландшафт “Пагорби Просекко Конельяно та Вальдоббіадене” – це десяте місце у світі, зареєстроване в категорії “культурний ландшафт”.
Cantina Produttori di Valdobbiadene робить і просекко різних рівнів від Prosecco DOC і просекко Prosecco DOC Treviso до DOCG Superiore di Cartizze.
90% виноградників – це глера. Але є і інші сорта, зокрема – рідкісні сорти, з яких, наприклад роблять просекко Uvaggio Storico.
Відео на італійській, тому дивитись після бокалу просекко 🙂
Аромат: ніжний, з нотами гліцинії, троянди, жовтого яблука, груші, дині та відтінком лісового горіха
Смак: м'який, освіжаючий, зі стійким перляжем
Фудпейрінг: аперитив, закуски, легкі салати, легкі страви, морепродукти, риба біла
Особливості вініфікації: Ручний збір. Ультра м'яке пресування. Відстоювання в сталі при контрольованій температурі 14С. Ферментація в сталі протягом 10-12 днів при контрольованій температурі 15-18С , друга ферментація методом Шарма протягом 15-20 днів. Фільтрація.
Володимир –
Легке, свіже, ароматне, фруктове. Що ще треба від хорошого просекко
Dmitry –
Надя –
Норм
Denys –
Очень ровное просекко. Груша, цитрусы, мед, минеральность. Без характера.