Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014 – Бордо під графою Highly Recommended, зроблене під керівництвом зіркового Мішеля Ролана.
Його відмічають 90+ балами усі можливі винні критики і пророкують життя в пляшці до 2040 року.
Антоніо Галлоні про Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014 (91-94 бали):
Exotic and powerful to the core, the 2014 Malartic-Lagravière boasts considerable power allied to a real sense of tension.
Jancis Robinson про Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014 (16+ балів):
Particularly dark crimson. Somehow gives the impression that there are lots of hidden depths. But just a little sour with marked acidity. Rigorous and bone dry, with very drying tannins on the end. Some green vegy character towards the end.
Drink 2023-2036.
James Suckling про Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014 (93-94 бали):
This already shows beautiful aromas of blackberries, wet earth, stones and spices. Full-bodied yet polished and refined with a lovely fine tannin texture. Shows wonderful finesse.
As always Château Malartic-Lagravière is top quality and serious stuff in 2014 for reds and white alike.
Neal Martin (Wine Advocate) про Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014 (91-93 бали):
The Château Malartic-Lagravière 2014 is a blend of 52% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot, representing just 42% of the crop. Yields came in at 42 hectoliters per hectare and the wine underwent a 28 cuvaison.
Matured in 70% new oak, it has quite a rich bouquet with blackberry and iodine scents, well defined and turning quite floral with aeration. The palate is medium-bodied with bold, ripe tannins, good depth of fruit with tarry, structured finish.
It is a bold Malartic with a bit of chutzpah, though I suspect that it will mellow and attain more finesse with a few years in bottle.
Drink 2020 – 2040.
Wine Spectator про Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014 (91-94 бали):
Quite ripe, with a large core of succulent blackberry, raspberry and black currant fruit, enlivened with a good brambly edge and followed by anise and tar on the finish.
Jane Anson (Decanter) про Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014 (93 бали):
Highly Recommended – Noted in her five personal favourites. Clear breeding and ambition. Damson, pencil lead and wet stones on the nose, full extraction, more so than many others but without losing a sense of vibrancy and grip.
This is excellent within the context of the vintage, a real sense of floating above the tannins, one to wait for.
Drink 2023 – 2040.
Про виробництво Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014
Весна 2014 була приємною з хорошим, рівномірним цвітінням. Липень був чудовим, але серпень спочатку був вологим і жарким, а потім дуже прохолодним і спричинив значну загрозу розвитку цвілі і спалахів ботритіса на білому винограді наприкінці місяця.
На щастя, 27 серпня настав період чудової погоди, який тривав протягом урожаю.
Рішення були швидкими та добре керованими завдяки посиленій команді, яка докладала всіх зусиль протягом усього циклу росту, щоб компенсувати ці особливі умови (ретельне видалення небажаних пагонів та регулярне обрізання; кілька раундів зачистки листя; зелені врожаї).
Дозрівання прогресувало в геометричній прогресії, що дозволило збирати дуже концентрований виноград, який давав потужне ароматичне сусло з дуже хорошим рівнем кислотності.
Урожай червоного винограду закінчився 21 жовтня під сонячним небом.
Мерло щільне, округле і багате – справжній малартійський стиль. Каберне – дуже чисте, з яскравим фруктаовим профілем та помітною солодкуватістю.
Виноградники з червоними сортами займають 46 із 53 гектарів і засаджені по 45% мерло та каберне совіньйон, 8% каберне фран, 2% пті вердо.
Грунти: дренований гравій та глинистий гравій на вапнякових та глинистих надрах
Щільність посадки – 10000 лоз на гектар. Урожайність – 42 гл/га.
Середній вік лоз – 31 рік.
Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014 – це бленд каберне совіньйону (52 %), мерло (40%), каберне франу (5%), пті вердо (3%).
Урожай збирався вручну (мерло з 30 вересня до 10 жовтня, каберне совіньйон з 16 до 21 жовтня, каберне фран 8 жовтня, пті вердо 9 жовтня).
Вініфікація в сталі та дубі.
Ферментація біля 30 днів при температурі 28-30° C.
Витримка у французькому дубі (70% нових бочок).
Консультант енолог – Michel Rolland.
Про виробника Chateau Malartic Lagraviere Rouge
Сам маєток Domaine de Lagraviere відомий з незапам’ятних часів своїм теруаром, був придбаний в кінці вісімнадцятого століття родиною графа Hippolyte de Maurès de Malartic.
Він служив в армії королів Франції адміралом і воював проти англійців у багатьох морях світу, проявивши особливу хоробрість у 1756 році під час битви під Квебеком.
Потім маєток був придбаний в 1850 році мадам Арно Рікар (Arnaud Ricard), яка додала ім’я Малартік до назви Лаграв’єр як прояв поваги до колишніх власників шато.
Після реорганізації земель та придбання деяких нових невеликих ділянок садиба набула форми, яку зберігала аж до 1950-х років.
Сім’я Марлі була останньою з родини Рікард, яка керувала замком. Особливо слід відмітити увагою Жака Марлі (Jacques Marly), який був управителем нерухомості з 1947 по 1990 рік.
Шато Малартік-Лаграв’єр, який користувався чудовою репутацією з початку дев’ятнадцятого століття, був одним із лише шести об’єктів у Бордо, що ввійшов до класифікації Graves 1953 року як для своїх червоних, так і для білих вин.
Наприкінці 1996 року почалась нова ера для цього шато, коли воно перейшло у власність сім’ї Бонні (Bonnie): після нетривалого періоду під керівництвом виробника шампанського Laurent-Perrier Альфред-Олександр (Alfred-Alexandre) та Мішель Бонні (Michèle Bonnie) проклали новий курс.
Починаючи з 1997 року, ця бельгійська пара розпочала велику програму реконструкції (раніше Альфред-Олександр керував великими компаніями, але не в винної сфери).
З 2003 року їм допомагав їх син Жан-Жак та його дружина Северін (Jean-Jacques та Séverine) , а в 2008 році приєдналася їх старша дочка Вероніка та її чоловік Бруно (Véronique та Bruno) – обидва випускники Енологічного університету в Бордо.
Таким чином шато стало цілком сімейною виноробнею.
Їх надзвичайно ефективні виробничі потужності, встановлені в 1997 році, досі вважаються одними з найскладніших у Бордо.
В результаті всіх цих зусиль Malartic-Lagravière повернув ту свою історичну пишність, завдяки якій його вина здобули міжнародну репутацію.
В 2005 році сім’я придбала також Chateau Gazin Rocquencourt в Пессак-Леоньяні. І в тому ж році стала частиною проекту Clos de los Siete в Аргентині, придбавши виноградник на 130 га (Bodega DiamAndes).
Офіційний сайт виробника Chateau Malartic Lagraviere Rouge 2014: malartic-lagraviere.com
Бордо від інших виробників.
Біле Chateau Malartic Lagraviere Pessac Leognan.
Фудпейрінг: лазанья з м'ясним соусом, м'ясо червоне, стейк, тверді витримані сири
Відгуки
Відгуків немає, поки що.