Спочатку пройдемося по всіх особливостях просекко, а в кінці статті шукай короткі корисні поради від магазину-складу, як вибрати просекко.
Не дуже коротка довідка: що таке просекко.
Просекко – ігристе вино з північної частини Італії, тобто офіційно – тільки одна країна виробляє Prosecco. Крім походження, просекко визначає також метод виробництва та сорт винограду.
Просекко роблять акратофорним методом. Його також називають методом Мартінотті чи Шарма-Мартінотті. Італієць Мартінотті першим успішно застосував нову технологію виробництва, а Шарма у Франції пізніше винайшов обладнання.
При виробництві шампанського базове вино вдруге бродить у пляшці, а при виробництві просекко – у великих герметичних ємностях. Саме під час другого бродіння у вині з’являються бульбашки вуглекислого газу, які роблять вино ігристим.
Основний сорт для просекко – глера, яка раніше називалася prosecco і дала назву категорії вина. У складі допускається до 15% інших сортів винограду – від локальних (вердізо), до міжнародних (шардоне).
Val d’Oca, наприклад, випускає спеціальний реліз просекко з історичних для регіону сортів винограду: глера, б’янкета, вердізо, перера.
Виробництво просекко регулюється консорціумом у кожній конкретній зоні.
Типовий аромат і смак просекко – квітковий, легкий, з фруктовими нотами (яблука, груші). Рівень алкоголю низький (зазвичай 10-115%).
Просекко дуже універсальне в подачі: добре підходить до всієї “нехитрої” їжі типу закусок і сендвічів, до морепродуктів і риби, білого м’яса, рису, пасти з білими соусами і до азіатської їжі. Просекко зручно брати до застілля з великою кількістю різних страв. Це також перший кандидат на аперитив та інгредієнт для коктейлів.
Головне правило – завжди охолоджуй перед подачею!
Просекко невибагливе і у виборі келиха: підійде звичайний дегустаційний, бокал для білого або ігристого вина.
Класифікація просекко за походженням
Територія виробництва досить велика. Усього на рік виробляється близько 500 млн пляшок просекко, і в цьому потоці є кілька рівнів у класифікації просекко, які залежать від походження:
- Prosecco DOC – найбільша зона виробництва, яка поширюється на території 5 провінцій: Венето (Belluno, Padova, Treviso, Venezia, Vicenza) та 4 провінцій Фріулі (Gorizia, Pordenone, Trieste, Udine). Найчастіше у наших магазинах зустрічаються Prosecco Treviso DOC.
- Prosecco Asolo DOCG – маленька зона на території Treviso.
- Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG: просекко цього рівня виробляють на території лише 15 комун. Усередині цієї зони розрізняють ще менші “підкатегорії”:
- DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze – невелика територія в рамках DOCG Conegliano Valdobbiadene, що займає лише 107 га. Вважається історично найкращим проссеко, але в основному стиль передбачає високий рівень цукру.
- DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive – це просекко з урожаю, зібраного на конкретній ділянці з конкретного виноградника. Rive означає “схил” і всього виділяють 43 таких Rive.
- DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Sui Lieviti – просекко з витримкою в пляшці на осаді (як для шампанського). Sui Lieviti означає те саме, що і “col fondo” і “sur lie”. Це дуже маленька, але дуже популярна категорія вина, оскільки вона вважається більш традиційною.
Більшість просекко, що продається у світі – це Prosecco DOC: базове, недороге ігристе. Чим вище в цій класифікації знаходиться просекко, тим більше від нього очікувань у покупця. У категоріях DOCG роблять більш тонкі та цікаві вина, але коштують вони відповідно дорожче.
-
Val d’Oca Rive di San Pietro Di Barbozza Prosecco Superiore Valdobbiadene Brut ігристе біле 0.75л654.00 грнопт 589.00 грнРейтинг 5.00 з 5 на основі опитування 2 покупців
-
Val d’Oca Rive di Santo Stefano Prosecco Superiore Valdobbiadene Brut Nature ігристе біле 0.75л654.00 грнопт 589.00 грнРейтинг 5.00 з 5 на основі опитування 4 покупців
-
Val d’Oca Rive di Colbertaldo Prosecco Superiore Valdobbiadene Extra Dry ігристе біле 0.75л694.00 грнопт 629.00 грнРейтинг 4.00 з 5 на основі опитування 1 покупця
-
Bele Casel Col Fondo Asolo Prosecco Frizzante Quindici Brut ігристе біле 0.75л699.00 грнопт 569.00 грнРейтинг 5.00 з 5 на основі опитування 1 покупця
-
Volcanalia Ambaraba Frizzante sui Lieviti 2018 ігристе біле 0.75л979.00 грнопт 899.00 грнРейтинг 4.67 з 5 на основі опитування 3 покупців
Види просекко за рівнем ігристості
Просекко розрізняють також за рівнем газації – в класифікації враховується тиск у пляшці. Споживач за цим показником розуміє, наскільки вино буде ігристим, як багато буде бульбашок.
- Frizzante – тиск від 1 до 2,5 бар. Його також називають напів ігристим. Найпопулярніша категорія просекко на полицях магазинів.
Через невеликий тиск просекко фрізанте виробники часто закривають металевою гвинтовою пробкою або звичайною винною пробкою і “зміцнюють” її шнурочком, який італійською називається Spago (це слово часто вживається в назві на цінниках). Більш дорогі та статусні просекко фріззанте закривають класичною шампанською пробкою.
-
San Mare Prosecco Frizzante ігристе біле 0.75л279.00 грн
-
Розпродаж Товар зі знижкоюSerena 1881 Prosecco Frizzante Treviso ігристе біле 0.75л
424.00 грнОригінальна ціна: 424.00 грн.314.00 грнПоточна ціна: 314.00 грн.Рейтинг 4.67 з 5 на основі опитування 3 покупців -
Val d’Oca Prosecco Frizzante Treviso ігристе біле 0.75л369.00 грнопт 319.00 грн
-
Розпродаж Товар зі знижкоюVolcanalia Patapum Frizzante sui Lieviti 2016 ігристе біле 0.75л
942.00 грнОригінальна ціна: 942.00 грн.669.00 грнПоточна ціна: 669.00 грн.Рейтинг 4.00 з 5 на основі опитування 2 покупців
- Spumante – тиск у пляшці більше 3 бар, тобто, у цьому виді просекко має найбільше бульбашок. Просекко спуманте виробники завжди розливають у пляшки з товстого скла та закривають пробкою для ігристого через високий тиск.
-
Розпродаж Товар зі знижкоюSan Mare Prosecco Spumante ігристе біле 0.75л
384.00 грнОригінальна ціна: 384.00 грн.314.00 грнПоточна ціна: 314.00 грн.Рейтинг 4.00 з 5 на основі опитування 1 покупця -
Розпродаж Товар зі знижкоюSerena 1881 Prosecco Spumante Treviso ігристе біле 0.75л
459.00 грнОригінальна ціна: 459.00 грн.364.00 грнПоточна ціна: 364.00 грн.Рейтинг 4.50 з 5 на основі опитування 2 покупців -
Розпродаж Товар зі знижкоюSerena 1881 Prosecco Rose Brut Millesimato ігристе рожеве 0.75л
494.00 грнОригінальна ціна: 494.00 грн.369.00 грнПоточна ціна: 369.00 грн.Рейтинг 4.67 з 5 на основі опитування 3 покупців -
Val d’Oca Prosecco Millesimato Prosecco Superiore Extra dry ігристе біле 0.75л534.00 грнопт 479.00 грнРейтинг 4.25 з 5 на основі опитування 4 покупців
-
Val d’Oca Rive di San Pietro Di Barbozza Prosecco Superiore Valdobbiadene Brut ігристе біле 0.75л654.00 грнопт 589.00 грнРейтинг 5.00 з 5 на основі опитування 2 покупців
Чи є різниця у смаку між просекко фрізанте та спуманте? Більш дорогі версії просекко частіше потрапляють у категорію спуманте, але не варто думати, що саме категорія спуманте визначає якість вина. Все залежить від кожного окремого виробника та вина.
Впевнено можна стверджувати лише те, що у спуманте стійкіший і відчутніший перляж, а фрізанте здається легшим і м’якшим на смак.
Види просекко за солодкістю
Консорціум класифікує солодкість просекко за наступною шкалою:
- до 3 грамів цукру на літр – Brut Nature
- до 6 г/л – Extra Brut
- до 12 г/л – Brut
- до 17 г/л – Extra Dry
- до 32 г/л – Dry
- до 50 г/л – Demi Sec
Найпопулярніша категорія просекко за солодкістю – Extra Dry, тобто екстра-сухе, але з цієї шкали чітко видно, що цукру в сухому ігристому набагато більше, ніж у сухому тихому вині (до 4 г/л). Ігристе відчувається менш солодким за рахунок балансу цукру з високою кислотністю, а також за рахунок самих бульбашок, які дають додатковий освіжаючий ефект.
Чим суше просекко, тим суворіше і стриманіше воно здаватиметься на смак.
Рожеве просекко
Раніше просекко робили лише білим, рожеве – нова категорія, яку консорціум затвердив у 2020 році.
Його роблять із глери (від 85%) та піно неро (до 15%) і випускають:
- лише у форматі Spumante
- тільки мілізимним (із зазначенням року врожаю)
- із вмістом цукру не більше рівня Extra Dry
5 порад від магазину-складу, як вибрати просекко:
Отже, на що звернути увагу, вибираючи пляшку просекко:
- Найпопулярніший, найулюбленіший у всьому світі вид просекко – Frizzante за рівнем газації і Extra Dry за рівнем цукру, тому якщо потрібен максимально знайомий і зрозумілий смак – шукай саме ці написи на етикетці.
- Не бійся металевої кришечки, якщо не потрібні святкові вистріли пробкою. Натуральний корок може коштувати як весь вміст пляшки, а Screw Cap значно дешевше за шампанську пробку, тому немає сенсу переплачувати за сам корок. На якість просекко вона ніяк не впливає.
- Якщо потрібне просекко для подарунка або особливого випадку – зверни увагу на класифікацію DOCG – більш рідкісні, красиві та елегантні вина.
- Якщо потрібне просекко для апероля, не варто переплачувати: у коктейлі всі тонкощі аромату і смаку “вб’ються” яскравішими інгредієнтами. Бери те, яке з меншою газацією та алкогольністю.
- Звертай увагу на дату розливу чи врожаю, якщо вона вказана. Чим свіжіше – тим краще: раджу утриматися від покупки, якщо пляшці вже понад 3 роки. Просекко треба пити молодим: з віком ігристості стає менше, смак змінюється, поступово стає медовим, потім згасає.