ua|ru

Як вибрати просекко: прості поради

Спочатку пройдемося по всіх особливостях просекко, а в кінці статті шукай короткі корисні поради від магазину-складу, як вибрати просекко.

Як вибрати просекко: прості поради 1

Не дуже коротка довідка: що таке просекко.

Просекко – ігристе вино з північної частини Італії, тобто офіційно – тільки одна країна виробляє Prosecco. Крім походження, просекко визначає також метод виробництва та сорт винограду.

Просекко роблять акратофорним методом. Його також називають методом Мартінотті чи Шарма-Мартінотті. Італієць Мартінотті першим успішно застосував нову технологію виробництва, а Шарма у Франції пізніше винайшов обладнання.

При виробництві шампанського базове вино вдруге бродить у пляшці, а при виробництві просекко – у великих герметичних ємностях. Саме під час другого бродіння у вині з’являються бульбашки вуглекислого газу, які роблять вино ігристим.

Основний сорт для просекко – глера, яка раніше називалася prosecco і дала назву категорії вина. У складі допускається до 15% інших сортів винограду – від локальних (вердізо), до міжнародних (шардоне).

Val d’Oca, наприклад, випускає спеціальний реліз просекко з історичних для регіону сортів винограду: глера, б’янкета, вердізо, перера.

Виробництво просекко регулюється консорціумом у кожній конкретній зоні.

Типовий аромат і смак просекко – квітковий, легкий, з фруктовими нотами (яблука, груші). Рівень алкоголю низький (зазвичай 10-115%).

Просекко дуже універсальне в подачі: добре підходить до всієї “нехитрої” їжі типу закусок і сендвічів, до морепродуктів і риби, білого м’яса, рису, пасти з білими соусами і до азіатської їжі. Просекко зручно брати до застілля з великою кількістю різних страв. Це також перший кандидат на аперитив та інгредієнт для коктейлів.

Головне правило – завжди охолоджуй перед подачею!

Просекко невибагливе і у виборі келиха: підійде звичайний дегустаційний, бокал для білого або ігристого вина.

Класифікація просекко за походженням

Територія виробництва досить велика. Усього на рік виробляється близько 500 млн пляшок просекко, і в цьому потоці є кілька рівнів у класифікації просекко, які залежать від походження:

  • Prosecco DOC – найбільша зона виробництва, яка поширюється на території 5 провінцій: Венето (Belluno, Padova, Treviso, Venezia, Vicenza) та 4 провінцій Фріулі (Gorizia, Pordenone, Trieste, Udine). Найчастіше у наших магазинах зустрічаються Prosecco Treviso DOC.
  • Prosecco Asolo DOCG – маленька зона на території Treviso.
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG: просекко цього рівня виробляють на території лише 15 комун. Усередині цієї зони розрізняють ще менші “підкатегорії”:
Як вибрати просекко: прості поради 2
  1. DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze – невелика територія в рамках DOCG Conegliano Valdobbiadene, що займає лише 107 га. Вважається історично найкращим проссеко, але в основному стиль передбачає високий рівень цукру.
  2. DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive – це просекко з урожаю, зібраного на конкретній ділянці з конкретного виноградника. Rive означає “схил” і всього виділяють 43 таких Rive.
  3. DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Sui Lieviti – просекко з витримкою в пляшці на осаді (як для шампанського). Sui Lieviti означає те саме, що і “col fondo” і “sur lie”. Це дуже маленька, але дуже популярна категорія вина, оскільки вона вважається більш традиційною.

Більшість просекко, що продається у світі – це Prosecco DOC: базове, недороге ігристе. Чим вище в цій класифікації знаходиться просекко, тим більше від нього очікувань у покупця. У категоріях DOCG роблять більш тонкі та цікаві вина, але коштують вони відповідно дорожче.

Види просекко за рівнем ігристості

Просекко розрізняють також за рівнем газації – в класифікації враховується тиск у пляшці. Споживач за цим показником розуміє, наскільки вино буде ігристим, як багато буде бульбашок.

  • Frizzante – тиск від 1 до 2,5 бар. Його також називають напів ігристим. Найпопулярніша категорія просекко на полицях магазинів.

Через невеликий тиск просекко фрізанте виробники часто закривають металевою гвинтовою пробкою або звичайною винною пробкою і “зміцнюють” її шнурочком, який італійською називається Spago (це слово часто вживається в назві на цінниках). Більш дорогі та статусні просекко фріззанте закривають класичною шампанською пробкою.

  • Spumante – тиск у пляшці більше 3 бар, тобто, у цьому виді просекко має найбільше бульбашок. Просекко спуманте виробники завжди розливають у пляшки з товстого скла та закривають пробкою для ігристого через високий тиск.

  • Існує також рідкісна, практично нішева категорія тихого просекко – Prosecco Tranquillo, в якому немає ігристості, а тиск у пляшці – менше 1 бар, тому її розливають у звичайну пляшку і закривають звичайною пробкою.
  • Чи є різниця у смаку між просекко фрізанте та спуманте? Більш дорогі версії просекко частіше потрапляють у категорію спуманте, але не варто думати, що саме категорія спуманте визначає якість вина. Все залежить від кожного окремого виробника та вина.

    Впевнено можна стверджувати лише те, що у спуманте стійкіший і відчутніший перляж, а фрізанте здається легшим і м’якшим на смак.

    Види просекко за солодкістю

    Консорціум класифікує солодкість просекко за наступною шкалою:

    • до 3 грамів цукру на літр – Brut Nature
    • до 6 г/л – Extra Brut
    • до 12 г/л – Brut
    • до 17 г/л – Extra Dry
    • до 32 г/л – Dry
    • до 50 г/л – Demi Sec

    Найпопулярніша категорія просекко за солодкістю – Extra Dry, тобто екстра-сухе, але з цієї шкали чітко видно, що цукру в сухому ігристому набагато більше, ніж у сухому тихому вині (до 4 г/л). Ігристе відчувається менш солодким за рахунок балансу цукру з високою кислотністю, а також за рахунок самих бульбашок, які дають додатковий освіжаючий ефект.

    Чим суше просекко, тим суворіше і стриманіше воно здаватиметься на смак.

    Рожеве просекко

    Раніше просекко робили лише білим, рожеве – нова категорія, яку консорціум затвердив у 2020 році.

    Його роблять із глери (від 85%) та піно неро (до 15%) і випускають:

    • лише у форматі Spumante
    • тільки мілізимним (із зазначенням року врожаю)
    • із вмістом цукру не більше рівня Extra Dry
    Рожеве ігристе від Terra Serena

    5 порад від магазину-складу, як вибрати просекко:

    Отже, на що звернути увагу, вибираючи пляшку просекко:

    1. Найпопулярніший, найулюбленіший у всьому світі вид просекко – Frizzante за рівнем газації і Extra Dry за рівнем цукру, тому якщо потрібен максимально знайомий і зрозумілий смак – шукай саме ці написи на етикетці.
    2. Не бійся металевої кришечки, якщо не потрібні святкові вистріли пробкою. Натуральний корок може коштувати як весь вміст пляшки, а Screw Cap значно дешевше за шампанську пробку, тому немає сенсу переплачувати за сам корок. На якість просекко вона ніяк не впливає.
    3. Якщо потрібне просекко для подарунка або особливого випадку – зверни увагу на класифікацію DOCG – більш рідкісні, красиві та елегантні вина.
    4. Якщо потрібне просекко для апероля, не варто переплачувати: у коктейлі всі тонкощі аромату і смаку “вб’ються” яскравішими інгредієнтами. Бери те, яке з меншою газацією та алкогольністю.
    5. Звертай увагу на дату розливу чи врожаю, якщо вона вказана. Чим свіжіше – тим краще: раджу утриматися від покупки, якщо пляшці вже понад 3 роки. Просекко треба пити молодим: з віком ігристості стає менше, смак змінюється, поступово стає медовим, потім згасає.

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Останні записи

    Плюсанувся +2!

    Шукай мене на Виноградарі і біля Цирку! На Виноградарі: вул. Олександра Олеся 4АЖК “Варшавський” Щодня: 11:00 – 21:00 Phone: +380672996483 Біля Цирку: вул. Золотоустівська 25ЖК

    Докладніше

    Black friday 2023

    Чорна п’ятниця у Wine Wine тільки 24.11. Акційна ціна з’явиться  24.11 і буде видна лише у кошику. Це період найбільших ЗНИЖИЩ року, тому ділюся з

    Докладніше