Val d'Oca Rive di Colbertaldo - класична за своїм балансом солодкості та свіжості варіація просекко з окремого виноградника категорії Le Rive, в околицях містечка Вальдоб'ядене.
Для Val d’Oca Rive di Colbertaldo характерні відтінки стиглого персика, польових квітів і приємна нотка цитруса обволікує в післясмаку. Найдоброзичлівіша і найніжніша варіація з терруарной лінійки Le Rive.
За рівнем цукру Val d’Oca Rive di Colbertaldo – екстра-драй, тобто цукру між 12 та 17 г/л. Саме екстра драй найчастіше трапляється на полицях магазинів (понад 90% виробництва). Це найпопулярніша та найзвичніша кагорія просекко.
Значно рідше трапляються просекко брют (рівень цукру – 0-12 г/л) чи екстра брют 0-6 (г/л).
По суті, всі просекко лінійки “Le Rive” від Val d’Oca відрізняються між собою, окрім виноградника, рівнем цукру.
Val d’Oca Rive di Santo Stefano – найcухіший зразок просекко.
До речі, якщо дивитись з точки зору історії, ане сучасного стану речей, традиційніший стиль для просекко – взагалі солодша категорія dry (17-32 г/л). З цієї категорії в лінійці є Val d’Oca Uvaggio Storico
Val d’Oca Rive di Colbertaldo Prosecco Superiore Valdobbiadene
Детальніше про походження Val d’Oca Rive di Colbertaldo.
Val d’Oca Rive di Colbertaldo – просекко з окремого виноградника (категорія Le Rive) в околицях містечка Вальдоб’ядене (Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG).
Найбазовіші і найдоступніші зразки просекко робляться в рамках аппеласьонів Prosecco DOC та Prosecco Treviso DOC.
Другий вважається дещо престижнішим, так як просекко роблять лише на території і з винограду з провінції Тревізо.
Але на практиці це не завжди означає більш високу якість, все залежить від кожного конкретного виробника.
Наступний рівень просекко – це саме серце виробництва місцевих ігристих вин, аппеласьон Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore.
Саме на пагорбах цього регіону розташовані найкращі виноградники, кращі ділянки, старі лози і топові виробники.
Саме з цих пагорбів – Val d’Oca Rive di Colbertaldo.
Ці вина завжди складніші, глибші, цікавіші і виглядають більш елегантними, що, звісно ж, позначається і на ціні. Але саме серед місцевих вин потрібно шукати кращі ігристі регіону.
В рамках даного аппеласьону є також певні “відгалуження”, які завжди вказують на етикетці. Перше – це категорія Le Rive. До неї, наприклад, відноситься і ця Val d’Oca Rive di Colbertaldo.
Категорія Le Rive була створена не так давно з ідеєю виділити кращі виноградники, створивши якийсь аналог крю, але для просекко.
Сьогодні таких виноградників існує 43 і їх назва завжди вказується на етикетці, підкреслюючи статус вина.
І якщо ви хочете спробувати “терруарное просекко”, то вам саме сюди.
Друга опція, яку можна зустріти на етикетці вин з Conegliano-Valdobbiadene це Cartizze.
Це окремий пагорб-виноградник, який історично вважався найкращим в регіоні, тому й вина з нього виділили в окрему категорію.
Як правило, Cartizze – це завжди топ, але варто пам’ятати, що багато вина з цього виноградника історично тяжіють до досить високого рівня цукру.
Про виробника Val d’Oca Rive di Colbertaldo
Cantina Produttori di Valdobbiadene почала свою історію після Другої світової війни в 1952 році об’єднаними зусиллями 129 партнерів-засновників.
Cьогодні їх понад 600, а їх землі складають понад 1000 га.
Cantina Produttori di Valdobbiadene є одним із членів-засновників Консорціуму DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore.
Саме бренд просекко Val d’Oca в їх структурі починає продаватись в 2008 році.
В 2010 році вони стали одними з перших в винній галузі Італії, хто вийшов онлайн.
Виноградники Вальдоб’ядене входять до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Серед цієї краси знаходиться і виноградник Val d’Oca Rive di Colbertaldo.
Ландшафт “Пагорби Просекко Конельяно та Вальдобб’ядене” – це десяте місце у світі, зареєстроване в категорії “культурний ландшафт”.
Cantina Produttori di Valdobbiadene робить і просекко різних рівнів від Prosecco DOC і просекко Prosecco DOC Treviso до DOCG Superiore di Cartizze.
90% виноградників – це глера. Але є і інші сорти, зокрема – рідкісні сорти, з яких, наприклад, роблять просекко Uvaggio Storico – як дань історії та теруару.
Відео на італійській, тому дивитись після бокалу просекко 🙂
Аромат: ніжний, квітковий, з нотами яблук та груш, цитрусів, відтінками гліцинії та акації
Смак: м'який, гармонійний, приємний, злегка пікантний, стійкий
Фудпейрінг: аперитив, легкі страви, морепродукти, різотто, риба біла, устриці
Особливості вініфікації: Ручний збір. Ультра м'яке пресування. Відстоювання в сталі при контрольованій температурі 14С. Ферментація в сталі протягом 10-12 днів при контрольованій температурі 15-18С , друга ферментація методом Шарма протягом 15-20 днів. Фільтрація.
Надя –
Чуть солодкувате, але все рівно тонке і красиве