ua|ru

Апероль шприц: три поради від магазину складу

Апероль шпритц лише за півстоліття перетворився на символ відпочинку в Італії. Історія, традиційний рецепт та альтернативні інгредієнти апероль шприц – огляд очима магазину-складу 🙂

апероль шприц рецепт и история

Апероль Шприц: Початок

Коктейль “апероль шпритц” має дві лінії походження: spritz як традиція змішування вина з водою та історія біттера Aperol Aperitivo.

Традиційний spritz – вино, розбавлене водою. Слово spritzen означає “окропити” – тобто в даному випадку – додати трохи газованої води.

Існує легенда, що моду на шприц в Італії завели австрійські військові, яким північно-італійське вино здавалося надто алкогольним. Офіційних підтверджень ця легенда не має. Швидше за все, розбавляти вино газованою водою почали у легендарному венеціанському ресторані Al Calice у період 1910-1920 років.

У 1919 році на профільній виставці в Падові вперше було представлено гірко-солодкий напій Aperol, який багато років рекламували в газетах, журналах та кіно.

Спочатку його пили як аперитив (саме слово походить від apero – “перед” їжею), а десь у 50-х роках апероль став частиною коктейлю sptitz і зв’язався в одну назву Aperol Spritz.

Традиція розбавляти вино водою була популярною у кількох регіонах Італії (Венето, Фріулі, Трентіно), але коктейль Апероль Шприц став гастрономічною пам’яткою саме Венето.

Апероль шприц: три поради від магазину складу 1

Що таке Aperol Aperitivo

Апероль класифікується як бітер – лікер із вираженим гірким смаком.

Його рецепт вважається секретним, але відомо, що спирт настоюють на апельсинах, ревені, травах та коріннях.

У нього характерний яскравий червоно-оранжевий колір, який при додаванні води та содової стає золотаво-помаранчевим.

Аромат апероля яскравий, цитрусово-трав’янистий, солодкуватий і трохи екзотичний. Смак – гірко-солодкий: спочатку відчувається пряність, апельсиново-трав’янисті ноти, а потім проступає фруктова солодкість з легким відтінком ванілі. У післясмаку залишається приємна цитрусова гіркуватість і терпкий відтінок трав.

У апероля досить густа консистенція, майже сиропна, обволікаюча. Міцність – 11%

Не варто обманюватися щодо калорійності апероля: незважаючи на домінуючу цитрусову гіркоту у смаку, у цьому лікері багато цукру – близько 35 г на 100 мл. Калорійність апероль шприц – від 200 ккал на коктейль (залежно кількості апероля, солодкості просекко, добавок у содовій тощо.).

У чистому вигляді апероль бадьорить та сприяє апетиту, у коктейлях – освіжає.

Крім класичного коктейлю Aperol Spritz, на цьому біттері також готують “полегшений” літній негроні, замінюючи аперолем кампарі, Strawberry Letter з розе та содовою, Ten Spot з джином, соком лайму та грейпфрута та інші.

Найпростіший традиційний варіант – розбавити 50 на 50 апероль із содовою. Замість води також можна експериментувати з цитрусовими соками, які додадуть кислинки та свіжості напою.

Класичний рецепт апероль шприц

Щоб напій вийшов гармонійним, не надто гірким і не надто водянистим, потрібно дотримуватися традиційних пропорцій Апероль Шприц:

3:2:1 (3 порції ігристого, 2 порції апероля, 1 порція содової).

Офіційний рецепт за версією International Bartenders Association виглядає так:

  • 90 мл просекко
  • 60 мл аперолю
  • плеснути трохи содової

Усі інгредієнти мають бути охолодженими.

У коктейль додають часточку апельсина та багато льоду.

Раніше апероль готували у звичайних барних склянках, але з 2015 року на контр-етикетці Aperol з’явилася рекомендація подавати коктейль у винному келиху на ніжці – у ньому краще розкривається аромат та смак.

Як готувати апероль шприц – Fatte come Mario (роби як Маріо):

Альтернативний апероль шпритц

За формулою 3:1:1 коктейль готують у ресторанах та барах, а вдома рецепт апероль шприц можна вдосконалювати безкінечно, підбираючи концентрацію на власний смак.

В основному Aperol Spritz роблять на просекко, але в Італії можна зустріти і варіації на сухому білому вині – піно гриджіо та соаве. Якщо подобається більш насичений і концентрований смак, можна замінити просекко сухою кавою:

Пропорції залишаються 3:2:1 або можна не додавати воду і слідувати пропорції 2:1, наприклад, 60 мл вина + 30 мл апероля.

Лікер Aperol також замінюють Campari Bitter і подібні гіркі лікери з яскравим апельсиновим смаком, але пропорції в таких випадках потрібно підбирати на свій смак, оскільки формула 3:2:1 може не спрацювати.

Як зробити апероль шприц цікавішим? Замість апельсина можна додати в келих зелену оливку – вона балансує солодкий смак аперолю легкою ноткою солоності.

Ігристе для апероля

Апероль шприц: три поради від магазину складу 2

У 2019 році в The New York Times вийшла стаття Ребеки Пеплер “Aperol Spritz Is Not a Good Drink”, яка наробила певного шуму в колах барменів та любителів апероля.

Основна претензія Ребеки в тому, що апероль часто роблять із низькоякісних інгредієнтів, щоб знизити собівартість коктейлю. Статтю називали снобською, але в ній є раціональна думка: щоб отримати якісний коктейль потрібно використовувати якісні інгредієнти.

Тому і ігристе, і воду потрібно вибирати такі, щоб їх було приємно пити як самостійні напої.

Магазин-склад рекомендую для коктейлю апероль шприц:

Крім просекко у магазину-складу є ігристе, виготовлене спеціально для аперолю – Terra Fresca Frizzante:

  • зроблено в Італії виробником просекко, за такою ж технологією і з тих самих сортів, що просекко, але зона походження винограду – ширша, ніж дозволено для просекко, тому Terra Fresca не може називатися Prosecco. Можна було б вважати це мінусом, але за рахунок цього Terra Fresca коштує дешевше, ніж просекко, а по стилю – дуже схожа.
  • низький рівень газації (Frizzante) та алкоголю (всього 8,5%) дозволяють робити апероль без додавання содової – поєднання виходить досить м’яким на смак.
Апероль шприц: три поради від магазину складу 3
Альтернатива просекко для апероль шприц

Три совета от магазина-склада

Важко вигадати поради для простого коктейлю, але в мене все ж є три:

  • вибирай ігристе з рівнем газації “фрізанте”, щоб отримати легший коктейль, спуманте – шипучіший. Не забувай закривати пляшку пробкою, інакше наступний келих апероля ризикує залишитися без бульбашок.
  • якщо не подобається надто розбавлений смак апероля через лід, що тане, використовуй спеціальні камені для віскі або силіконовий “лід”: у них немає смаку, тому вони охолоджують, але не спотворюють смак коктейлю.
  • подавай апероль з картопляними чіпсами або іншими сухими солоними снеками, зеленими оливками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні записи

Плюсанувся +2!

Шукай мене на Виноградарі і біля Цирку! На Виноградарі: вул. Олександра Олеся 4АЖК “Варшавський” Щодня: 11:00 – 21:00 Phone: +380672996483 Біля Цирку: вул. Золотоустівська 25ЖК

Докладніше

Black friday 2023

Чорна п’ятниця у Wine Wine тільки 24.11. Акційна ціна з’явиться  24.11 і буде видна лише у кошику. Це період найбільших ЗНИЖИЩ року, тому ділюся з

Докладніше