ua|ru
Фільтрувати за ціною

Білі ігристі вина

Купівля товарів у категорії “Білі ігристі вина” - основна інформація

✅ Кількість товарів у категорії: 145
✅ Середня ціна: 5283 грн.
✅ Найдешевше: 159 грн.
✅ Найдорожче: 59000 грн.
✅ Середній рейтинг: 4.44
✅ Найпопулярніше: Terra Fresca Spago Frizzante ігристе біле 0.75л - 209 грн
Олена
Читати далі
Подобається. Хороший баланс фруктовості і бріошу
Артем
Читати далі
Суперлегке,освіжаюче і соковите вино. Дуже легко і зрозуміло
Володимир
Читати далі
Легке, свіже, ароматне, фруктове. Що ще треба від хорошого просекко
Юлия
Читати далі
Лёгкое вкусное шампанское, в идеале охлодить , с утра голова не болит .
Володимир
Читати далі
Схоже на французьке шампанське, тільки дешевше.
Володимир
Читати далі
Насичене , цитрусові нотки.
Олександр
Читати далі
Освіжаюче, сподобалось.
Володимир
Читати далі
Освіжаюче , фруктові, питке
Володимир
Читати далі
Дуже свіже, легке, мінеральне.
алексей
Читати далі
достаточно плотное и насыщенное. травы, чуть фруктов, цитрус. средняя кислотность. неплохо.

У винних магазинах значну частину полиць займає ігристе біле вино, але ціна на різні пляшки відрізняється іноді в десять разів. В чому різниця?

Популярні регіони ігристих вин

Італія робить більш 450 млн пляшок просекко в рік, Франція щорічно виробляє більше 250 мільйонів пляшок шампанського, а Іспанія – приблизно стільки ж пляшок кави.

Шампань і креман

 

«Шампанським» називають тільки вино, зроблене в апеласьйоні Шампань у Франції. На етикетці позначається словом Champagne або вказується повністю класифікація Champagne Appellation d’Origine Contrôlée або Champagne AOC.

 

Шампанське роблять традиційним методом шампанізації, коли вино бродить вдруге в пляшці і настоюється на осаді. Час витримки в пляшці – не менше 12 місяців.

 

Шампань роблять з трьох основних сортів винограду: шардоне, піно нуар і піно менье.

 

В інших регіонах Франції роблять біле ігристе вино тим же способом, що і шампанське, але називається воно креман: Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Jura і т.д.

 

Креман витримують на осаді мінімум 9 місяців і роблять з різних сортів в різних регіонах: в Ельзасі з рислінгу, в Луарі з шенен блану.

Кава і корпіннат

Каву роблять також по-класиці з другим бродінням в пляшці, але коштує базова кава в 3 рази дешевше базової Шампані. В чому різниця:

 

  • У Шампані дорога земля, нижче врожайність, тому собівартість винограду вища.
  • У Шампані використовують більше ручної праці. В Іспанії тільки один виробник Freixenet робить близько 80% всієї кави країни – це величезний автоматизований винний завод.
  • Статус напою.

 

Основні сорти для кави – макабео, чарельйо, перельяда. Витримка на осаді – від 9 місяців.

 

Центр виробництва – містечко Сан-Садурні-де-Нойя в Каталонії, але ігристі вина зі статусом Cava D.O. роблять і в інших регіонах Іспанії: Арагон, Наварра, Ріоха, Паїс Васко, Валенсія і Естремадура.

 

У 2019 році дев’ять виробників кави відділилися і почали створювати більш вузьку і престижну класифікацію ігристих вин – Corpinnat. Корпіннати не роблять промисловими масштабами.

Франчакорта

Франчакорту багато хто називає найкращим ігристим вином Італії і порівнює з шампанським, втім коштує вона стільки ж.

 

Franciacorta DOCG – це маленький район в Ломбардії, який виготовляє біле ігристе вино за тією ж класичною технологією.

 

Франчакорту роблять з шардоне, піно неро і піно б’янко і витримують на осаді від 18 місяців.

 

Франчакорти виробляють в 100 разів менше, ніж шампанського.

Просекко

 

Найстатусніше ігристе вино світу – шампань, а найбільше продається – просекко.

 

Просекко роблять акратофорним методом: друге бродіння проходить не в пляшці, а в великих металевих ємностях. Просекко не витримують на осаді, як шампанське або каву, тому стиль у нього легкий, квітковий.

 

Просекко роблять в Венето і Фріулі з сорту глера. Раніше існувало тільки біле просекко, а з 2020 почали виробляти і рожеве.

 

У просекко є два рівня газації:

  • Frizzante – тиск в пляшці до 2,5 атмосфер, бульбашок менше і вони крупніше.
  • Spumante – тиск від 3 атмосфер, бульбашок більше і вони більш дрібні.

 

На відміну від інших ігристих, найпопулярніша за кількістю цукру категорія просекко – не брют, а екстра сухе.

Як вибрати ігристе біле вино

  • якщо хочеться насиченого ігристого з виразними нотами булочок, бери ігристі, зроблені традиційним методом шампанізації: шампань, креман, кава і корпінат.
  • хочеться легкого смаку з квітково-фруктовим профілем – купуй просекко, ламбруско.
  • для коктейлів підійде базове просекко

Важливо знати про біле ігристе вино:

  • Ігристе вино буває вінтажним (мілезімним), коли весь виноград для його виробництва – одного року врожаю. Тоді рік вказується на етикетці. Мілезими роблять в особливо вдалі роки, і це більш дорогі вина.
  • Blanc de Blancs означає, що ігристе зроблено тільки з білих сортів винограду.
  • Blanc de Noirs – це біле ігристе вино, але зроблено з червоних сортів винограду.

Купуй ігристі вина за оптовими цінами в онлайн магазині WineWine. Оптова ціна діє при покупці від 6 будь-яких пляшок: можна вигідно купити і спробувати 6 різних ігристих з каталогу – від просекко до шампані.