ua|ru

Правильне зберігання відкритої пляшки вина

Вино краще допити того ж вечора, коли його відкрили, але що робити, якщо після вечері залишилася відкоркована пляшка вина? Магазин-склад дає нескладні відповіді на питання про те, чи варто зберігати недопите вино і як довго воно не псується.

Що відбувається з відкритим вином

Головний руйнівний процес – оксидація або окислення.

Оксидація відбувається, коли вплив повітря запускає серію хімічних реакцій, які перетворюють етанол (спирт) на ацетальдегід (оцтовий альдегід).

В цілому процес оксидації – не завжди “шкідливий”: його використовують при виробництві та витримці різних вин. Оксидація концентрує колір і створює трав’янисті, горіхові, яблучні аромати та смаки.

Якщо після розливу вино зберігається в пляшці, закупореній натуральною пробкою, то вона пропускає мікро дози повітря. Так відбувається мікрооксидація, яка дозволяє вину розвиватися не один рік. Також багато вин рекомендують перед подачею відкоркувати заздалегідь, декантувати, дати їм подихати.

Проблема в тому, що неконтрольована тривала оксидація веде до псування вина.

Відкрите вино поступово змінює колір, фруктові аромати випаровуються, напій пахне оцтом або з’являється металевий відтінок, смак блякне, стає плоским і нудним.

Після відкриття пляшки вино починає псуватися, вмирати. Окислення не зупиняється, але можна скоротити доступ кисню і розтягнути процес деякий час.

Як зберігати відкорковане вино:

  1. Зберігайте відкрите вино у пляшці, бо декантер та келих не підходять через безперешкодний доступ повітря.
  2. Закрийте пляшку пробкою. 
    Краще використовувати спеціальні вакуумні пробки, але підійде також і звичайна пробка від вина. Одна умова – закривати потрібно чистою пробкою.
  3. Поставте пляшку із залишками вина у кухонний холодильник: не важливо, червоне воно чи біле. Це таке ж базове правило зберігання, як для залишків їжі. Низька температура не зупинить руйнівні процеси, але сповільнить їх.
Правильне зберігання відкритої пляшки вина 1

Вакуумні пробки

Вакуумні пробки – це недорогий і простий спосіб зберігати залишки вина: з пляшки викачується повітря, щоб процес оксидації завис, а вино жило довше. 

Виробники обіцяють зберігання вина під вакуумною пробкою до 10 днів, але це найоптимістичніший прогноз, який враховує кількість вмісту у пляшці, як довго вона відкрита і т.д..

Найвідоміший бренд вакуумних пробок – Vacu Vin, але є й інші аналоги.

Пробки продаються зі спеціальними насосами або вже вбудованою в саму пробку “помпою”. Вони багаторазові та легко миються.

Як використовувати винний вакуумний набір:

  • встав чисту вакуумну пробку для вина в пляшку
  • приклади насос і качай до характерного клацання, яке означає, що вже досягнуто оптимального рівеня вакууму та герметичного ущільнення. 
  • зніми насос – і пляшка готова до зберігання.

Скільки можна зберігати відкрите вино

Різні види вина мають різний потенціал зберігання після відкоркування: сухі тихі вина зберігаються значно гірше, ніж солодкі та кріплені.

Професіонали вважають, що чим вища якість, тим довше вино зберігатиме смак та аромат у відкритій пляшці.

Рекомендований термін зберігання іноді розтягують до 4-5 днів. Іноді вино залишається “живим” навіть протягом 2 тижнів, але це скоріше виняток із правила.

Чим більше вина залишилося у пляшці, тим довше воно може зберігатися: півпляшки вина зберігатиметься краще, ніж 100 мл.

Скільки зберігається тихе сухе вино

Сухе вино після відкриття краще зберігати один-два дні. Довше теж іноді можна, але спочатку подумки змирись з його втратою.

Кілька діб зберігання не зіпсують вино, напій не стане небезпечним для здоров’я, але втратить основну частину аромату та смаку, при дегустації може здатися розбалансованим: надто виділяється алкоголь або кислотність.

Червоне насичене вино довше буде здаватися “живим” у процесі зберігання, ніж легке біле, але з цього не можна зробити правило, оскільки кожне окреме вино може поводитися по-різному.

Чи варто зберігати ігристе вино

Весь сенс ігристого вина в його бульбашках, а вони невблаганно починають “втікати”, як тільки ти відкрив пляшку, тому ігристе вино краще випити одразу.

З ігристим вином діє та ж логіка, що і з газованою водою: чим менше в пляшці залишилося, тим швидше бульбашки вивітряться.

Довше одного дня ігристе вино зберігати не варто, тому що в пляшці залишиться не газоване вино, яке все ще можна вжити в готування.

Кріплене та солодке вино

Кріплені вина можуть зберігатися в холодильнику кілька тижнів, тому виробники частіше закупорюють їх пробкою багаторазового використання. Вакуумний корок допоможе зберігати кріплене вино довше, але звичайна теж підійде.

Солодкі вина теж зберігатимуться майже так само довго, як і кріплені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні записи

Топ-10 простих коктейлів з джином

Джин вже давно став улюбленим напоєм багатьох, але ви ще не використовували його на повну потужність, якщо не спробували найкращі коктейлі з джином. Цей універсальний

Докладніше