Rosso di Valtellina – базове неббіоло від виноробні ArPePe з далеко не базовим характером.
Мікс різних виноградників, тривала (майже 4-х місячна) ферментація на диких дріжджах в великих бочках і 6-ти місячна витримка в міксі славонского дубу та каштанових бочок.
Елегантне, витончене і виключно дружелюбне вино.
Виробництво ArPePe Rosso di Valtellina 2020:
Перший реліз ArPePe Rosso di Valtellina був в 2003 році.
Це був невдалий рік: виноград нездатен дати вина для тривалої витримки, але продавати його було шкода.
Тому в ArPePe вирішили довести до ума те, що є, і зробили молоде вино (порівняно із іншими винами ArPePe).
На Vinitaly 2014 ArPePe Rosso di Valtellina потрапило в список POPWINE, а Gazzetta dello Sport проголосило його молодіжним проривом і написала про його сучасну виразну елегантність.
В ArPePe порівнюють успіх свого Rosso di Valtellina із виступом молодого Йоганна Себастьяна Баха з його прелюдією до скрипки соло перед паризькою публікою.
Він був молодим і тендітним, але виглядав впевненим майстром із вражаючою технікою. Здавалось, нічого незвчайного, але з кожна наступна нота відбирала у слухачів дар слова.
Це 100% неббіоло (або як його тут називають к’явеннаска) із виноградників із південно-східною експозицією на висоті 350-600 метрів над рівнем моря.
Урожайність: 50 гл/га
Ручний збір 10 жовтня.
Мацерація протягом 69 днів у дерев’яних бочках на 50 гл.
Витримка: 5 місяців в бочках по 50 гл, сталі, цементі, пляшках.
Реліз ArPePe Rosso di Valtellina: 93045 пляшок по 0,75 л, 1500 пляшки по 1,5л, 160 пляшок по 3л.
Про виноробню ArPePe
ARPEPE – це сім’я виноробів, яка понад 150 років вирощує неббіоло в Вальтеліні.
В них досить старорежимний підхід до виноробства і строга стилістика вин: “Як нас навчав наш батько Артуро, ми не дозволяємо моді та мінливим смакам на нас впливати”.
ARPEPE описують свою історію так: “народився в 1860 році. Переродився в 1984-му. Виріс у 2004-му”.
Це три основні етапи їх історії.
1984 рік – рік відродження, так як в 1973 році виноробню продали, а потім Arturo Pelizzatti Perego вирішив повернутися до гри.
Власне, це його ініціали ARPEPE (раніше писались як Ar.Pe.Pe.).
Артуро повернув собі у власність частину виноградників та виробниче приміщення в Buon Consiglio.
У 2004 році винний бізнес об’єднав кілька поколінь родини.
Головна філософія, яка робить вина ARPEPE впізнаваними – це тривала витримка, довша, ніж це вимагається нормами.
З нововведеннями тут також дружать: м’яка обрізка Simonit & Sirch, легке обладнання Pellenc, маленькі ящики для збору врожаю і канатна дорога для транспортування винограду вниз з пагорбів.
Нові приміщення для прийому гостей та дегустації спроектовані архітектором Енріко Массіміно також зроблені з повагою до теорії щодо впливу на навколишнє середовище.
Наприклад, покрівля нового приміщення була побудована як підвісний сад, тоді як фотокаталітична зовнішня підлога зменшує кількість забруднюючих речовин в атмосфері.
Перетворення природного тепла підземних вод за допомогою геотермальної енергії, альтернативного, чистого та відновлюваного джерела, було рішенням для подальшого зменшення викидів CO2.
Про Вальтелліну
Вальтелліна – це долина в підніжжі Альп (льодовикового походження). Її перетинає річка Адда, яка тече із Сходу на Захід на 120 кілометрів, від перевалу Стельвіо до озера Комо.
Вальтелліна лежить паралельно Альпам і має унікальний мікроклімат.
Вдень сонце нагріває терасовий виноградник, який “лежить” з боку Ретії, повністю виставлений на південь і пом’якшений свіжими вітрами з півночі.
Сухі кам’янисті схили підтримують бідні ґрунти, нашаровані на гранітну породу.
Ерманно Олмі (Ermanno Olmi) розчулено і дуже поетично розповів у документальному фільмі, що означає жити та працювати на цих винних скелях.
Терасові виноградники Вальтелліни – це спадщина ЮНЕСКО.
Виноградники ArPePe
Arpepe має є 13 гектарів виноградників неббіоло (або як його ще тут називають Chiavennasca) у серці Valtellina Superiore DOCG, розподілених між Сасселлою, Грумелло та Інферно.
Робота тут ведеться повністю вручну; морфологія виноградників жодним чином не дозволяє використовувати трактори.
Фітосанітарні процедури необхідні залежно від кількості опадів; ця необхідна операція також виконується вручну.
Виноградник метеоропатичний, а значить, потребує постійного доглядяду. Тут легко витратити 1500 годин на обробку одного гектара виноградника.
З “борошнистою росою” боряться “м’яко”, щоб мінімально впливати на навколишнє середовище.
Тому бувають такі роки, коли врожай, якщо і не втратили, все рівно не продають (наприклад, поганий урожай 2008 року).
Дивись також інші вина ArPePe.
Офіційний сайт виробника: arpepe.com
Фудпейрінг: гриби, гриль, дичина, м'ясо червоне, паста з м'ясним соусом, паста з сирним соусом, паста з червоним соусом, тверді витримані сири
Володимир –
Легке,соковите, витончене, делікатне вино. З квітковими нотами в ароматі та гарною кислотністю.
алексей –
очень сочное и очень тонкое неббиоло. ягоды, травы, оттенки чая и отличная кислотность. классное вино для любителей легких и элегантных красных.