Burlotto Barolo Monvigliero 2015 – одне з найчарівніших (наймагічніших?) вин Burlotto.
Багаті вапнякові грунти, висотні виноградники та 45-річні лози – вина Монвільєро завжди легко впізнаються своїм дивовижно інтенсивний ароматом з нотами прованської чорної оливкової тапенади, кедру та трюфеля.
Burlotto Barolo Monvigliero робиться максимально традиційним способом: виноград пресується ногами (щоб уникнути руйнування кісточки, яка дає гіркоту), мацерація триває 60 днів.
Витримка – у великих ботті (славонський та французький дуб).
Підхід Фабіо до тех процесу для своїх крю – сьогодні вже практично відсутній і “дикий” спосіб, який зник ще до 1980-х років.
Аромат Burlotto Barolo Monvigliero 2015 інтенсивний, парфумно-квітковий.
Смак ефірно ніжний, свіжий, елегантний.
Wine Advocate (2019) про Burlotto Barolo Monvigliero 2015 (97 балів):
I mentioned that slightly wild side of Verduno in a previous review for Comm. G.B. Burlotto. For further clarity on this point, put your nose into the beautiful 2015 Barolo Monvigliero. This is a subdued and graceful wine that grows in intensity the longer it stays in the glass. The wine offers blue flower aromas with violets, wild rose, cumin seed, saffron and crushed mineral. This wine plays its best cards when you focus on the smallest details, and then suddenly, those tiny brush strokes explode into a big-picture, panoramic view of one of the most celebrated vineyard sites in Barolo.
Wine Enthusiast (2019) про Burlotto Barolo Monvigliero 2015 (97 балів):
Compelling and fragrant, this gorgeous wine opens with intense aromas of pressed rose, fragrant blue flower, incense, pine and a whiff of smoky flint. The precise, structured palate is loaded with finesse, delivering ripe Marasca cherry, strawberry compote, licorice and white pepper alongside tangy mineral and an earthy hint of black olive. It’s beautifully balanced, with enveloping, refined tannins and fresh acidity. Drink 2023–2040.
James Suckling (2019) про Burlotto Barolo Monvigliero 2015 (94 бали):
The swirling, aromatic nose is entrancing here. The flowery charm is undeniable and the palate has an ethereal frame of fine tannins, carrying beautifully defined, ripe red-cherry flavor. The use of whole clusters works very well here, adding life and lift to this riper vintage. This is a beautiful 2015. Drink or hold.
Antonio Galloni про Burlotto Barolo Monvigliero 2015 (98 балів):
The 2015 Barolo Monvigliero is a wine of pure and total seduction. The warm vintage has filled out the wine’s frame beautifully. The interplay of ripe, succulent 2015 fruit and aromatic intensity from the whole clusters yields a positively stunning, breathtaking wine of the very highest level. Once again, Burlotto’s Barolo Monvigliero takes a place among the most compelling wines of the vintage. Readers who can find it should not hesitate!
Про виробника Comm. G.B. Burlotto Barolo Monvigliero
Commendator G.B. Burlotto – це сімейна виноробня, яка вважається однією з найстаріших в регіоні Бароло.
І зараз вона переживає справжній ренесанс, завдяки керуючому і виноробу Фабіо Алессандрії (Fabio Alessandria).
Це скромна зірка регіону, чиї вина із невеличкого селища Вердуно (самого півночі регіону Бароло) за останні 10 років злетіли в ранг культових.
За їі винами вишиковуються черги охочих відхопити хоча б кілька ящиків. Навіть якщо пощастить потрапити на виноробню, купити там щось – майже неможливо.
Тому їх присутність в Україні – щастя для винних гіків (і щастя короткотривале: розлітається швидко).
Стиль Фабіо це:
- ультра-традиційний підхід до виноробства
- особливий процес ферментації
- пресування винограду по-старому – ногами в великому чані для двох своїх топових крю (Cannubi і Monvigliero)
- ферментація у відкритих чанах і витримка в старих славонських ботті.
Вина Burlotto – абсолютно не п’ємонська елегантність і ароматика на межі фантастики.
Робить на рік лише біля 60000 пляшок, які практично продаються “по квотам”.
Історія виноробні Commendator G.B. Burlotto
GB Burlotto розташована в комуні Вердуно в Barolo DOCG.
Виноробня була заснована Джованом Баттістою Бурлотто (Giovan Battista Burlotto, il Commendatore) в середині 18 століття.
Мала статус «Постачальника савойського королівського домогосподарства» та «Єдиний постачальник артистичної експедиції герцога Абруцці на Північний полюс».
Бурлотто був першим в П’ємонті, хто почав продавати вино пляшками, а не бочками.
Виноробня займає 30 акрів (трохи більше 12 га), 24 з яких знаходяться в комуні Вердуно, на території знаменитого крю Монвільєро, 3 акри – це виноградники Канубі Бароло, ще 3 – в комуні Родді.
Виноробня досі залишається сімейною і в даний момент знаходиться під керівництвом племінниці – Маріани Бурлотто, її чоловіка Джузеппе Алессандрії та їх сина Фабіо.
Офіційний сайт виробника Comm. G.B. Burlotto Barolo Monvigliero: burlotto.com
Фудпейрінг: баранина, гриби, гриль, дичина, лазанья з м'ясним соусом, м'ясо червоне, паста з червоним соусом, стейк, трюфель
Алексей –
супер-амаротное и очень деликатное. одно из лучших Бароло, что я пробовал.