Istine Chianti Classico – органічне к’янті класіко для цінителів максимально традиційного стилю від першої жінки, яка отримала премію Гамбеллі за свій санджовезе.
В чому “старорежимність” цього к’янті:
-
- 100% санджовезе (без додавання інших сортів).
- дикі дріжджі
- тривала мацерація
- витримка у великих ботті-гранді (20 гекталітрів) зі славонського дубу
Це класичне і дуже елегантне за своєю стилістикою санджовезе з висотних виноградників, яке стало всього лише 3-м за рахунком вінтажем від Анжели Фронті.
Рідкісний випадок, коли вдалося привезти невелику кількість старого вінтажу, тому кількість обмежена.
ЗВЕРНИ УВАГУ: в наявності ще є 2012 та 2014 вінтаж Istine Chianti Classico.
Аромат Istine Chianti Classico стриманий, фруктово-ягідний, з нотами вишень, слив, малини.
Смак дуже елегантний, соковитий, збалансвоаний, з хорошою кислотністю.
Виробництво Istine Chianti Classico
100% санджовезе із різних ділянок Istine (Radda in Chianti) та Casanova dell’Aia (Radda in Chianti).
Ручний збір.
Ферментація від 15 до 20 днів у бетонних резервуарах та сталі при контрольованій температурі (макс. 28°C).
Мацерація: 3-8 тижнів
Малолактика в сталі та цементі.
Витримка: 12 місяців в бочках зі славонського дубу по 10, 20 та 40 гекталітрів; частково витримане у бетонних резервуарах.
Про виробника Istine Chianti Classico
Перше к’янті классіко Istine вийшло в 2009 році (релізом всього в 3000 пляшок).
З тих пір Анжела Фронті (Angela Fronti) вже втигла отримати премію Гамбеллі за розвиток санджовезе (всі к’янті Істіне робляться зі 100% санджовезе, без додавання інших сортів).
І до речі, Анжела Фронті була першою жінкою, яка отримала цю премію.
Її сім’я і раніше працювала в виноробній сфері, але займалась іншими послугами в сфері виноробства (землерийні роботи, виноградні системи тощо).
Бруно Фронті в 1959 році з нуля створив компанію Agrichianti з послуг у сільському господарстві, яка згодом була успішно вирощена завдяки співпраці з його синами Фабіо та Стефано.
Анжела змогла переконати своїх батька та дядька заснувати власний сіймений бренд вина.
Istine працює лише з автохтонними сортами: сьогоднішні вина – це 100% санджовезе, але вони також мають виноградні лози канайоло та мальвазія нера.
Вина витримують також “по-старому”: у великих ботті-гранді (20 гекталітрів) з нейтрального дубу після тривалої мацерації, яка може тривати до шести тижнів!
Їх виноградники (20 гектарів) – одні з найвисотніших в зоні К’янті Классіко, знаходяться в Радда ін К’янті та Гайоле.
Хоч ділянки розташовані не в одному місці, але їх об’єднує, висота (400-600 метрів над рівнем моря) та переважно кам’янисті ґрунти – галестро (скелястий сланцевий покрив) та альбереза (пісковик).
Це дозволяє робити свіжими, елегантними та мінеральними усі вина.
Центральною для Istine є ідея одного виноградника, тому виноград з різних ділянок ферментується окремо (з 2012 року). Блендується вино лише для Chianti Classico та Riserva Le Vigne.
Кожне з вин крю виніфікується однаково, щоб “просвічували” яскраві характеристики кожного теруару.
Графіка на етикетках cru – це стилізовані зображення кожного відповідного виноградника.
Виноградник Istine
Знаходиться на роздоріжжі, що з’єднує Радду з Кастелліною в К’янті. Повністю занурений та ізольований лісами.
Розмір: близько 5 га. Висота над рівнем моря: від 480 до 550 м.
Це один з найвищих виноградників в околицях К’янті.
Грунт: гірська порода, переважно альберезька, мергелистий вапняк, мергель та незначна присутність кварцу
Експозиція: Північно-західна. Щільність: 5000 лоз/га, посаджених у 2002 році
Виноградник Casanova dell’Aia
Близько 4,5 га. Знаходиться поряд з Радда ін К’янті. Це історичний виноградник родини, який нещодавно був пересаджений. Тут досі живуть спогади про те, коли урожай був святом.
Середня висота: 500 метрів. Експозиція: Південно-Західна.
Грунти: галестро та альбереза, чергування світлих і сірих мергельних вапняків, наявність глини.
Щільність: 5000 лоз/га, висаджених з 2014 по 2018 рік.
Виноградник Cavarchione
Близько 6 га. Знаходиться в Гайоле, поблизу історичного бору Вертін.
Один з наймолодших виноградників Істіне, висаджений частково в 2009 році, частково в 2010 році. Перший урожай – 2013 року.
Середня висота: 429 м.Експозиція: Схід-Південь-Схід.
Грунт: багатий альберезою та галестрою. Щільність: 5000 лоз/га.
Istine входить до складу FIVI (La Federazione Italiana Vignaioli Indipendenti). В 2016 році отримала сертифікат органічного виробництва.
Виробництво невелике – лише близько 60-70 000 пляшок, і сім’я не передбачає великого розширення.
Офіційний сайт виробника Istine Chianti Classico: istine.it
Інші вина Istine.
Фудпейрінг: м'ясо червоне, стейк, тверді витримані сири
Helen –
Это Кьянти – любовь с первого глотка – цвет , аромат , вкус : все на пике своей зрелости
Екатерина –
Любимое кьянти!
Denys –
очень красивое кьянти сделанное традиционным методом.
Алексей –
Удивительно красивое вино для поклонников традиционного стиля санджовезе. Одно из моих любимых кьянти
Надя –
Дуже елегантно, красиво і глибоко ♥️