Mil Pesetas Oloroso Jerez – сухий херес, що виготовляється з винограду Паломіно і витримується “окислювально”. Такий метод приготування означає, що шар дріжджів flor, який характеризує типи хересу Fino, Manzanilla та Amontillado, не утворюється.
У солері, де Mil Pesetas Oloroso Jerez контактує з повітрям, відбувається повільне окислення вина, що допомагає створити аромат сухофруктів, горіхів, бальзамічного оцту, шкіри або тютюну.
Колір Mil Pesetas Oloroso Jerez: червоне дерево. Аромат Mil Pesetas Oloroso Jerez: насичений, з нотами дорогоцінного дерева, волоських горіхів, апельсинової кірки та кави.
Смак Mil Pesetas Oloroso Jerez: досить сухий, ноти родзинок, волоських горіхів, фундука і натяк на сіль. Подача Mil Pesetas Oloroso Jerez: найкраще в охолодженому вигляді з дичиною або добре витриманими сирами.
Про виробника Mil Pesetas Oloroso Jerez
Mil Pesetas – це серія хересів, названих на честь однієї з будівель Барбаділло, Бодега де Лас Міл Песетас. Легенда свідчить, що власник одного разу зробив ставку саме на цю частину бодеги в картковій грі.
На щастя, він виграв руку і горщик 1000 песет, і будівлю назвали на честь цієї доленосної хвилини! Тут зберігаються деякі найкращі вина компанії.
На сьогоднішній день Барбаділло є одним з найбільш шанованих у світі виробників хересу, з багатим асортиментос різноманітних вин, лікерів та коньяків різного віку.
Mil Pesetas розливається під меншу торгову марку Pedro Rodríguez e Hijos, а серія включає хереси типів Fino, Manzanilla, Amontillado, Міл Песетас Олорозо Херес, Cream та Pedro Ximenez.
Історія народження хересу
Якщо коротко, то Херес – це біле кріплене солодке вино. Але якщо серйозно, то це обов’язково іспанське вино і є контрольованим за походженням.
Вино носить назву регіону, в якому народилось: назву міста Херес-де-ла-Фронтера в Андалузії. З’явилося воно в 1100 році до н.е., коли фінікійці завезли виноград на територію сучасної Іспанії.
Саме тоді вони завоювали південно-східну Андалусію і заснували тут декілька своїх міст, в тому числі і Херес. Фінікійці були більш розвинені ніж місцеве населення і привезли з собою алфавіт та методи виробництва скла, кераміки та одягу.
Для своїх потреб вони привезли з собою саджанці оливкових дерев і винограду. Крім інших досягнень, фінікійці вміли виробляти вино. На щастя, клімат для привезеного винограду, виявився дуже сприятливим і вина виходили чудовими.
В якийсь щасливий момент винороб, що залишився невідомим, ризикнув і не прибрав з шумуючого вина бахромисту плівку, що утворилася на ньому. Саме так і з’явився перший херес.
Пізніше Андалусією заволоділи маври, щ були правовірними мусульманами. Мусульмани не поважають вино і халіф Алхакен II навіть наказав знищити виноградники.
На щастя для нас, ніякими вказівками правителя не можна знищити любов до гарного вина. Не зважаючи на те, що посли халіфамали навіть право призначати смертну кару за виноробство, місцеве населення знаходило способи захистити свої виноградники. а з ними і вино.
Деякі пояснювали необхідність вирощування винограду постачанням ізюму для харчування воїні. А деякі просто давали посланцям хабарі своїм же вином чи грошима.
Крім Корану, у вина у ще один ворог: клімат. Настільки сонячний клімат Андалусії був сприятливим до винограду, настільки він був нещадним до вина.
Вино дуже швидко псувалося, що завдавало виноробам значні збитки. Вино врятував випадок: хтось випадково чи навмисно хлюпнув у бочонок з вином винного спирту. І саме цей бочонок пережив спекуче літо.
Коли ж вино скуштували, воно виявилось на диво смачним. З тих пір при приготуванні хереса, в молоде вино додають спирт. Доданий до вина перед витримкою, він зупиняє процес бродіння. Завдяки цьому оновлений херес став міцнішим і не таким кислим.
Згодом маврів з території Хересу вигнали і виноробство вже не мало факторів стримування і почало стрімко розвиватись. С тих пір виноробство залишається значною галуззю економіки. В тому числі, вино почали активно експортувати.
Коли Херес нарешті потрапив в Англію, його там сразу полюбили і так же швидко перейменували. В Англії херес називають Шеррі, бо і саме місто Херес вони на свій лад називають так само.
Саме всесвітньо відомий Магеллан придбав у генуезьких торговців значну кількість вина і взяв його з собою у всесвітню подорож. Так херес вперше потрапив до Америки, де отримав багато шанувальників і започаткував новий напрямок експорту.
Херес настільки збагатшував королівство, що стосовно винограду знову випустили урядовий наказ. Але в цей раз, виноградники наказом захищались. Виноградні лози заборонялося викорінювати і навіть розводити поряд з ними бджіл.
З тих пір, як херес почали масово експортувати, почалися певні розбіжності і підробки серед постачальників. Тому, щоб встановити порядок, міський уряд в серпні 1483 році випустило “Врегулювання гільдії видобувачів родзинок і винограду” – перше керівництво, вказувало деталі виробництва, типи нирок, систему витримки і комерційного використання.
Для приготування хересу виноград збирають тільки вручну в першій половині вересня. Потім дають виноградному сок бродити в бочці протягом 6 місяців. У січні бочки розкривають. За цей час в деяких з них утворюється цвіль – шар дріжджових бактерій.
Саме цим бактеріям херес зобов’язаний своїм дивовижним і неймовірним смаком. Отримане таким чином вино містить 12-13% спирту. Далі херес розділяється на кілька сортів з різними способами приготування і різним вмістом спирту.
- “Фіно” виготовляється тільки з допомогою дріжджовий плівки. Так отримують легке сухе вино світло-золотистого кольору з ледве помітним мигдальним ароматом.
- “Мансанілья” – це той же Фіно, але виготовлений виключно в місті Санлукар-де-Баррамеда, де через близькість моря flor може жити цілий рік. Це вино славиться своїм легчайшим гірко-солоним присмаком, що пояснюють близькістю Середземного моря.
- “Амонтильядо” спочатку живе як «Фіно», але потім flor із загадкових причин зникає і вміст бочок продовжує дозрівати, окислюючись повітрям.
В результаті виходить м’яке вино бурштинового кольору з ароматом лісових горіхів.
Інші вина від виробника Mil Pesetas Oloroso Jerez
Офіційна сторінка виробника Mil Pesetas Oloroso Jerez: https://tienda.barbadillo.com/
Фудпейрінг: азіатські страви, гострі страви, гриби, м'ясо біле, м'ясо червоне, птиця
Екатерина –
Я люблю сухие хересы, а этот прямо очень вкусный. Особенно с мясом. Плотный и ореховый, как положено