Невеликий обсяг виробництва – всього близько 1000 пляшок Pierre Naigeon Gevrey Chambertin Les Corvées. Це мікро-реліз, який майже неможливо купити в магазинах Франції та Європи. В Україну також приїхала лише дуже невелика кількість пляшок.
Виробництво Pierre Naigeon Gevrey Chambertin Les Corvées
Pierre Naigeon Gevrey Chambertin Les Corvées – 100% піно нуар.
Старі 50-ти річні лози.
На виноградниках використовуються “зелені” методи обробки землі і мінімум хімічних способів. Популяція бур’янів обмежена шляхом обробки ґрунту, що виключає використання хімічних гербіцидів.
Для захисту виноградної лози від комах використовують лише органічні продукти.
Ручний збір.
Дикі дріжджі.
Pierre Naigeon Gevrey Chambertin Les Corvées витримувалось в дубі від 12 місяців.
Без фільтрації та оклейки. Без додавання сірки.
Про виробника Pierre Naigeon
Pierre Naigeon – широко відомий у вузьких колах винороб-натураліст із Бургундії. Він робить low intervention вина, які, не зважаючи на статус “натуральних”, залишаються великими винами Бургундії і мають хороший потенціал до витримки.
До 20 століття Нежони в Gevrey-Chambertin були відомі, в першу чергу, як велика торгова родина. Їх історія тут почалась ще в 1700-ті роки: тоді вони були фермерами та виробниками бочок.
Їх перша виноробня виникла як необхідність: до 1890 року виноградарство по всій Європі було відчутно підірвано нашестям філоксери, винний ринок був нестабільним, продажі вина падали, а з ними – і продаж бочок.
Тоді бондар Фернан Нежон прийняв рішення не залежати від інших виноробів і наповнювати свої бочки власним вином.
Це було народженням Maison Naigeon-Chauveau. Разом із дружиною Алісою він зробив виноробню успішним бізнесом.
Сучасну назву Domaine Pierre Naigeon невеличка виноробня отримала в 1945 році від свого тодішнього власника. До 2019 року нею керував його внук, якого звуть так само П’єр Нежон. Саме внук зробив це ім’я знаковим для Бургундії і зокрема Кот-де-Нюї.
Сучасник П’єр Нежон почав займатися вином приблизно в 1991 році. Make Pierre Naigeon great again
До 2005 року виноробня мала лише 2 гектари в двох гран крю – Charmes-Chambertin та Bonnes-Mares. В 2006 році П’єр Нежон придбав ще 9 гектарів виноградників у Hautes Côtes de Nuits та Gevrey Chambertin.
Зараз Domaine Pierre Naigeon має 50 різних ділянок в Кот-де-Нуі, а всі виноградники у власності перевищують 11,5 га.
Середній вік його лоз – біля 50 років, що вважається достатньо старими лозами в Бургундії. Для всіх виноградників застосувуються правила низької врожайності і мінімальне використання добрив (і лише органічних).
З 2019 року виноградники мають органічну сертифікацію.
З самого початку свого виноробного шляху Нежон вирішив використовувати біодинамічні методи роботи з виноградником і робить low intervention вина.
Окрім власного винограду, П’єр Нежон також купує виноград з різних районів Бургундії (включаючи і багато найпрестижніших апеласьйонів Кот-де-Нуї та шардоне з Кот-де-Бона).
П’єр Нежон випускає 3 Grands Crus, 6 Premiers Crus та 8 вин категорії Village. Весь асортимент вин – більше 25 (всі вина Нежона, які приїжджають в Україну дивись тут).
Виноробня бутилює лише трохи більше 5000 пляшок вина на рік.
Біля 10% продажів Domaine Pierre Naigeon – це відомі ресторани Франції (L’Arpege, Ledoyen, L’Astrance і Paul Bocuse), а основна частина припадає на експорт (біля 80%).
І трошки старіше відео, де П’єр Нежон описує свій виноробний процес:
З 2019 року виноробню викупили Жан Марі Шап’єн та його дружина Ізабель. Раніше подружжя займалось медициною і давано цікавилось вином.
Жан-Марі працює в погребі з енологом Жюльєном Мілле (Julien Millet) та Алексом Дебрюером (Alex Debruere).
Сам П’єр не пішов на пенсію після своїх 42 винних урожаїв. Він переїхав жити до Провансу і продовжує займатись вином: консультує, допомагає іншим виноробам, зайнятий у винному проекті в П’ємонті.
На жаль, офіційного сайту у виноробника Pierre Naigeon немає, але є сторінка в Інстаграмі.
Фудпейрінг: закуски, качка, м'ясо біле, м'ясо червоне, паштет, печінка, птиця, телятина
Відгуки
Відгуків немає, поки що.