Terra Serena Prosecco Rose – перший реліз рожевого просекко від Terra Serena.
Якщо тобі здається, що ти вже давно бачив рожеве просекко, то ти не один: так думають 74% американських споживачів (дані оголошені Nomisma Wine Monitor, але першоджерела не знайдено).
Але насправді рожеве просекко дозволили випускати лише з 2020 року.
Дегустація Terra Serena Prosecco Rose:
Аромат Terra Serena Prosecco Rose інтенсивний, з квітковим профілем і нотами яблук, груш та натяками на полуницю та малину.
Смак свіжий, інтенсивний, гармонійний, зі жвавим перляжем.
Terra Serena Prosecco Rose – сухе просекко категорії Brut (вміст цукру 9-11 г/л).
Для порівняння: найпопулярніше просекко, яке трапляється на полицях магазинів найчастіше – це extra dry (в ному вміст цукру 12-17 г/л).
Виробництво Terra Serena Prosecco Rose
Рожеве просекко Terra Serena – це бленд із глери (88%) та піно неро (12%) із виноградників з Treviso, Padova, Pordenone, Venice.
Друга ферментація в великих стальних ємностях (методом Шарма).
Terra Serena Prosecco Rose – Spumante
Terra Serena Prosecco Rose – це категорія просекко спуманте.
Чим відрізняється просекко фрізанте від спуманте? Головне, що відрізняє дві категорії між собою – це рівень газації.
У Frizzante це максимум 2.5 атмосфери, а у Spumante мінімум 3.
Чи варто думати, що Spumante смачніше? Наврядчи. Це залежить від індивідуальних смаків і від кожного окремого виробника і вмісту кожної пляшки.
На практиці різниця в газації виражається в тому, що в пляшках може бути дуже схоже за стилістикою вино.
Але Frizzante завжди п’ється трохи легше і “виглядає” більш легким (лише за рахунок того, що в ньому менша кількість бульбашок).
Іноді виробник навіть називає фріззанте – “напів ігристим” вином.
У спуманте – більш стійкий та тривалий перляж. Простіше кажучи, більше бульбашок.
Фрізанте часто закорковують звичайним корком і укріплюють його мотузочкою (часто її позначають в назві італійським словом Spago) або закруткою Screw Cap.
Рівень тиску дозволяє, а собівартість цих корків менша.
Prosecco Spumante легко впізнати за класичною пляшкою та традиційним корком в стилі “шампанського”.
Основний обсяг виробництва просекко і, відповідно просекко, яке трапляється в магазинах найчастіше – Prosecco Frizzante.
В лінійці Терра Серени є і frizzante, і spumante.
Про рожеве просекко
Кілька років тривало обговорення і ось 2020 рік – це перший рік, коли почали робити перше рожеве просекко (консорціум прийняв це рішення в травні 2019).
Тобто перший вінтаж рожевого просекко – це 2020.
Очікувана кількість рожевого просекко, що вийде на ринок – це 20 млн пляшок (із 460+ млн пляшок просекко всього).
Повну інформацію про рожеве просекко можна отримати на сайті консорціуму.
Якщо коротко, то:
- рожеве просекко повинно бути зроблене з глери на 85-90% (з якої робиться біле просекко), а на 10%-15% із піно неро
- рожеве просекко – лише мілезимне: мінімум 85% винограду одного року урожаю
- по вмісту цукру дозволено робити Extra Dry, Brut, Extra Brut та Brut Nature (без солодших версій).
- друга ферментація в акратофорах повинна тривати не менше 60 днів.
- рожеве просекко дозволено продавати з 1 січня наступного після урожаю року.
Про виробника Terra Serena Prosecco Rose
Улюблений опис виноробень про традиції і інновації (с) дуже пасує Terra Serena.
Це історія роду, яка сягає 1390 року і в 1881 році стає “винною” історією, коли Pietro Serena почав продавати своє вино в дерев’яних кегах.
Наступні покоління теж вносили в сімейний бізнес свої інновації, які в основному стосувались форми продажу (експерименти з різними ємностями).
Але справжні прорив стався в 70-80х роках 20 століття.
Брати Giorgio та Gerardo Serena (які були за освітою хіміком та економістом) зосередились на сегменті ХоРеКа і почали для закладів продавати просекко в металічних кегах.
Це вирішило питання оксидації та “вивітрювання” бульбашок ігристого вина після відкриття пляшки в ресторані.
Інновації щодо бережливого ставлення до екології в Terra Serena теж практикують.
Наприклад, разом з Ca’ Foscari University в Венеції розпочали науково-дослідний проект по видобутку енергії із відходів вініфікації.
Така-ось винна sustainable energy.
Сьогодні Терра Серена – один з головних виробників просекко.
Гарно ілюструє це все два наступних відео: романтика і краса виноградників + високотехнологічний завод Terra Serena.
Офіційний сайт Terra Sesena: terra-serena.it
Відгуки
Відгуків немає, поки що.