Grumello Rocca de Piro – 100% неббіоло від ArPePe із субзони Grumello, серця регіону Valtellina Superiore.
Типова для цих виноградників елегантність, ніжність і відкритість.
Grumello Rocca de Piro – вино, яке так і проситься бути випитим вже зараз, але в той же час віддячить, якщо вистачить терпіння почекати з ним ще роки 2-3.
Виробництво ArPePe Grumello Rocca de Piro 2015:
Маєток Грумелло в чотирнадцятому столітті належала родині Де Піро.
Це фортеця-близнюк, що складається з двох окремих споруд з’єднаних стіною, що виходить на висотні виноградники з неббіоло делле Альпі.
Звідси і назва цього вина Grumello Rocca de Piro.
Grumello Rocca de Piro – це 100% неббіоло (або як його тут називають, к’явеннаска) з двох виноградників, що знаходяться у районі Грумелло.
Виноградник з південною експозицією на висоті 350-500 м над рівнем моря. Урожайність 45 гл/га.
Ручний збір урожаю 13 жовтня 2015 року.
Мацерація протягом 110 днів у дерев’яних бочках на 50 гл.
Витримка: 18 місяців в сталі, в бочках на 50 гл, в цементі та в пляшці
Реліз ArPePe Grumello Rocca: 31889 пляшок по 0,75 л, 562 пляшки по 1,5л, 80 пляшок по 3л.
Нагороди ArPePe Grumello Rocca de Piro 2015:
- Antonio Galloni, Vinous, 2020
- Merum Selezione Vino 2020
- Viniplus 2020 – Rosa Verde
- The Wine Hunter Award 2019 – “Award Gold”
- Diploma Guida Prosit 2019
Про виноробню ArPePe
ARPEPE – це сім’я виноробів, яка понад 150 років вирощує неббіоло в Вальтеліні.
В них досить старорежимний підхід до виноробства і строга стилістика вин: “Як нас навчав наш батько Артуро, ми не дозволяємо моді та мінливим смакам на нас впливати”.
ARPEPE описують свою історію так: “народився в 1860 році. Переродився в 1984-му. Виріс у 2004-му”.
Це три основні етапи їх історії.
1984 рік – рік відродження, так як в 1973 році виноробню продали, а потім Arturo Pelizzatti Perego вирішив повернутися до гри.
Власне, це його ініціали ARPEPE (раніше писались як Ar.Pe.Pe.).
Артуро повернув собі у власність частину виноградників та виробниче приміщення в Buon Consiglio.
У 2004 році винний бізнес об’єднав кілька поколінь родини.
Головна філософія, яка робить вина ARPEPE впізнаваними – це тривала витримка, довша, ніж це вимагається нормами.
З нововведеннями тут також дружать: м’яка обрізка Simonit & Sirch, легке обладнання Pellenc, маленькі ящики для збору врожаю і канатна дорога для транспортування винограду вниз з пагорбів.
Нові приміщення для прийому гостей та дегустації спроектовані архітектором Енріко Массіміно також зроблені з повагою до теорії щодо впливу на навколишнє середовище.
Наприклад, покрівля нового приміщення була побудована як підвісний сад, тоді як фотокаталітична зовнішня підлога зменшує кількість забруднюючих речовин в атмосфері.
Перетворення природного тепла підземних вод за допомогою геотермальної енергії, альтернативного, чистого та відновлюваного джерела, було рішенням для подальшого зменшення викидів CO2.
Про Вальтелліну
Вальтелліна – це долина в підніжжі Альп (льодовикового походження). Її перетинає річка Адда, яка тече із Сходу на Захід на 120 кілометрів, від перевалу Стельвіо до озера Комо.
Вальтелліна лежить паралельно Альпам і має унікальний мікроклімат.
Вдень сонце нагріває терасовий виноградник, який “лежить” з боку Ретії, повністю виставлений на південь і пом’якшений свіжими вітрами з півночі.
Сухі кам’янисті схили підтримують бідні ґрунти, нашаровані на гранітну породу.
Ерманно Олмі (Ermanno Olmi) розчулено і дуже поетично розповів у документальному фільмі, що означає жити та працювати на цих винних скелях.
Терасові виноградники Вальтелліни – це спадщина ЮНЕСКО.
Виноградники ArPePe
Arpepe має є 13 гектарів виноградників неббіоло (або як його ще тут називають Chiavennasca) у серці Valtellina Superiore DOCG, розподілених між Сасселлою, Грумелло та Інферно.
Робота тут ведеться повністю вручну; морфологія виноградників жодним чином не дозволяє використовувати трактори.
Фітосанітарні процедури необхідні залежно від кількості опадів; ця необхідна операція також виконується вручну.
Виноградник метеоропатичний, а значить, потребує постійного доглядяду. Тут легко витратити 1500 годин на обробку одного гектара виноградника.
З “борошнистою росою” боряться “м’яко”, щоб мінімально впливати на навколишнє середовище.
Тому бувають такі роки, коли врожай, якщо і не втратили, все рівно не продають (наприклад, поганий урожай 2008 року).
Дивись також інші вина ArPePe.
Офіційний сайт виробника: arpepe.com
Фудпейрінг: гриби, гриль, дичина, лазанья з м'ясним соусом, м'ясо біле, м'ясо червоне, овочеве рагу, паста з м'ясним соусом, паста з червоним соусом, птиця, різотто
Відгуки
Відгуків немає, поки що.