Класика північного неббіоло з його характерною кислотністю і витонченою структурою.
Il Pettirosso – найнезвичайніше вино ArPePe, яке випускають тільки в певні роки.
Про назву Il Pettirosso
Про назву Il Pettirosso та перший вінтаж є легенда.
У лісі поряд з виноградниками та на самих виноградниках повно птахів Pettirosso (вільшанка), але в кантіну вони майже ніколи не потрапляють.
Але одного дня така вільшанка прилетіла і сіла на одну з бочок – ніби хотіла про щось попередити. Через кілька днів, Ізабелла помітила, що ця бочка з акації протікає.
Вино, здавалося, вже було готове до пляшки, а бочку вже потрібно було замінити.
Але бочки вина було занадто мало для бутиляції та окремої етикетки. Тому разом з Емануеле вони вибрали кілька бочок того самого 1997 року, найбільш готових, для створення Il Pettirosso.
Спершу Артуро намалював нову етикетку, а Ізабелла попросила свого чоловіка Енріко намалювати іншу – він же малював етикетку для Россо ді Вальтелліна.
Виробництво ArPePe Il Pettirosso
Це 100% неббіоло (або як тут його називають Chiavennasca).
Висота виноградника 400-500 метрів над рівнем моря.
Мацерація в маленьких бочках (50 гл) протягом 100 днів.
Витримка 12 місяців в бочках на 50 гл, потім в пляшці.
Реліз: 24500 пляшок по 0,75л, 750 пляяшок по 1,5л та 150 пляшок по 3л)
Про виноробника ArPePe Il Pettirosso
ARPEPE – це сім’я виноробів, яка понад 150 років вирощує неббіоло в Вальтеліні.
В них досить старорежимний підхід до виноробства і строга стилістика вин: “Як нас навчав наш батько Артуро, ми не дозволяємо моді та мінливим смакам на нас впливати”.
ARPEPE описують свою історію так: “народився в 1860 році. Переродився в 1984-му. Виріс у 2004-му”.
Це три основні етапи їх історії.
1984 рік – рік відродження, так як в 1973 році виноробню продали, а потім Arturo Pelizzatti Perego вирішив повернутися до гри.
Власне, це його ініціали ARPEPE (раніше писались як Ar.Pe.Pe.).
Артуро повернув собі у власність частину виноградників та виробниче приміщення в Buon Consiglio.
У 2004 році винний бізнес об’єднав кілька поколінь родини.
Головна філософія, яка робить вина ARPEPE впізнаваними – це тривала витримка, довша, ніж це вимагається нормами.
З нововведеннями тут також дружать: м’яка обрізка Simonit & Sirch, легке обладнання Pellenc, маленькі ящики для збору врожаю і канатна дорога для транспортування винограду вниз з пагорбів.
Нові приміщення для прийому гостей та дегустації спроектовані архітектором Енріко Массіміно також зроблені з повагою до теорії щодо впливу на навколишнє середовище.
Наприклад, покрівля нового приміщення була побудована як підвісний сад, тоді як фотокаталітична зовнішня підлога зменшує кількість забруднюючих речовин в атмосфері.
Перетворення природного тепла підземних вод за допомогою геотермальної енергії, альтернативного, чистого та відновлюваного джерела, було рішенням для подальшого зменшення викидів CO2.
Про Вальтелліну
Вальтелліна – це долина в підніжжі Альп (льодовикового походження). Її перетинає річка Адда, яка тече із Сходу на Захід на 120 кілометрів, від перевалу Стельвіо до озера Комо.
Вальтелліна лежить паралельно Альпам і має унікальний мікроклімат.
Вдень сонце нагріває терасовий виноградник, який “лежить” з боку Ретії, повністю виставлений на південь і пом’якшений свіжими вітрами з півночі.
Сухі кам’янисті схили підтримують бідні ґрунти, нашаровані на гранітну породу.
Ерманно Олмі (Ermanno Olmi) розчулено і дуже поетично розповів у документальному фільмі, що означає жити та працювати на цих винних скелях.
Терасові виноградники Вальтелліни – це спадщина ЮНЕСКО.
Виноградники ArPePe
Arpepe має є 13 гектарів виноградників неббіоло (або як його ще тут називають Chiavennasca) у серці Valtellina Superiore DOCG, розподілених між Сасселлою, Грумелло та Інферно.
Робота тут ведеться повністю вручну; морфологія виноградників жодним чином не дозволяє використовувати трактори.
Фітосанітарні процедури необхідні залежно від кількості опадів; ця необхідна операція також виконується вручну.
Виноградник метеоропатичний, а значить, потребує постійного доглядяду. Тут легко витратити 1500 годин на обробку одного гектара виноградника.
З “борошнистою росою” боряться “м’яко”, щоб мінімально впливати на навколишнє середовище.
Тому бувають такі роки, коли врожай, якщо і не втратили, все рівно не продають (наприклад, поганий урожай 2008 року).
Дивись також інші вина ArPePe.
Офіційний сайт виробника: arpepe.com
Відгуки
Відгуків немає, поки що.