Sassella Rocce Rosse - одне з флагманських вин від ArPePe і, напевно, найвідоміша етикетка цієї виноробні.
ArPePe Sassella Rocce Rosse 2013 відноситься до рідкісних вінтажів, які нелегко знайти (легко випити і неможливо забути).
Sassella Rocce Rosse – це 100% неббіоло, яке випускають лише раз в кілька років в обмеженій кількості. Це селекція кращого винограду з кращих ділянок в субзонах Sassella.
Ферментація на диких дріжджах і більш ніж 3-х річна витримка в великих дубових, акацієвих та каштанових бочках.
Квінтесенція елегантності північного неббіоло з його невловимою структурою, вираженою кислотністю і тривалим післясмаком. Вино, яке не вимагає поспіху.
Про виробництво ArPePe Sassella Rocce Rosse 2013:
Назву цьому вину (Червона Скеля) дав Артуро разом із дружиною Джованні лише через 6 років після того, як зробив свою першу Вальтелліну Різерву.
Перше Sassella Rocce Rosse було зроблене на характері та на впертості – і з нього почалась нова історія ArPePe.
Це 100% неббіоло (або як його тут називають к’явеннаска) з виноградників з південно-східною експозицією на висоті 400-500 метрів над рівнем моря.
Ручний збір 2 листопада 2013 року.
Мацерація протягом 69 днів у дерев’яних бочках по 50 гл.
Витримка 39 місяців в бочках по 50 гл, в сталі, цементі та пляшці.
Реліз ArPePe Sassella Rocce Rosse: 11985 пляшок по 0,75л, 490 пляшок по 1,50л, 92 пляшки по 3л.
Про виноробню ArPePe
ARPEPE – це сім’я виноробів, яка понад 150 років вирощує неббіоло в Вальтеліні.
В них досить старорежимний підхід до виноробства і строга стилістика вин: “Як нас навчав наш батько Артуро, ми не дозволяємо моді та мінливим смакам на нас впливати”.
ARPEPE описують свою історію так: “народився в 1860 році. Переродився в 1984-му. Виріс у 2004-му”.
Це три основні етапи їх історії.
1984 рік – рік відродження, так як в 1973 році виноробню продали, а потім Arturo Pelizzatti Perego вирішив повернутися до гри.
Власне, це його ініціали ARPEPE (раніше писались як Ar.Pe.Pe.).
Артуро повернув собі у власність частину виноградників та виробниче приміщення в Buon Consiglio.
У 2004 році винний бізнес об’єднав кілька поколінь родини.
Головна філософія, яка робить вина ARPEPE впізнаваними – це тривала витримка, довша, ніж це вимагається нормами.
З нововведеннями тут також дружать: м’яка обрізка Simonit & Sirch, легке обладнання Pellenc, маленькі ящики для збору врожаю і канатна дорога для транспортування винограду вниз з пагорбів.
Нові приміщення для прийому гостей та дегустації спроектовані архітектором Енріко Массіміно також зроблені з повагою до теорії щодо впливу на навколишнє середовище.
Наприклад, покрівля нового приміщення була побудована як підвісний сад, тоді як фотокаталітична зовнішня підлога зменшує кількість забруднюючих речовин в атмосфері.
Перетворення природного тепла підземних вод за допомогою геотермальної енергії, альтернативного, чистого та відновлюваного джерела, було рішенням для подальшого зменшення викидів CO2.
Про Вальтелліну
Вальтелліна – це долина в підніжжі Альп (льодовикового походження). Її перетинає річка Адда, яка тече із Сходу на Захід на 120 кілометрів, від перевалу Стельвіо до озера Комо.
Вальтелліна лежить паралельно Альпам і має унікальний мікроклімат.
Вдень сонце нагріває терасовий виноградник, який “лежить” з боку Ретії, повністю виставлений на південь і пом’якшений свіжими вітрами з півночі.
Сухі кам’янисті схили підтримують бідні ґрунти, нашаровані на гранітну породу.
Ерманно Олмі (Ermanno Olmi) розчулено і дуже поетично розповів у документальному фільмі, що означає жити та працювати на цих винних скелях.
Терасові виноградники Вальтелліни – це спадщина ЮНЕСКО.
Виноградники ArPePe
Arpepe має є 13 гектарів виноградників неббіоло (або як його ще тут називають Chiavennasca) у серці Valtellina Superiore DOCG, розподілених між Сасселлою, Грумелло та Інферно.
Робота тут ведеться повністю вручну; морфологія виноградників жодним чином не дозволяє використовувати трактори.
Фітосанітарні процедури необхідні залежно від кількості опадів; ця необхідна операція також виконується вручну.
Виноградник метеоропатичний, а значить, потребує постійного доглядяду. Тут легко витратити 1500 годин на обробку одного гектара виноградника.
З “борошнистою росою” боряться “м’яко”, щоб мінімально впливати на навколишнє середовище.
Тому бувають такі роки, коли врожай, якщо і не втратили, все рівно не продають (наприклад, поганий урожай 2008 року).
Дивись також інші вина ArPePe.
Офіційний сайт виробника: arpepe.com
Фудпейрінг: баранина, барбекю, гриби, гриль, дичина, м'ясо червоне
Відгуки
Відгуків немає, поки що.