Bhilar Phinca El Vedao Rioja Alavesa – біодинамічна ріоха зі старих лоз від Девіда Сампедро Гіля (David Sampedro Gil) – “одного з 6 знакових виноробів Ріохи” за версією Wine Spectator та “винороба року” за версію Special Report Rioja 2020 Тіма Аткіна.
Це вино лінійки single vineyard – про мінімальне втручання в процес і специфічне вираження кожного окремого виноградника Ріохи Алавеси.
Стилістика цього вина більше схожа на північні вина з Наварри, ніж з Арагону.
Аромат ягідний, з квітковими відтінками, нотами бальзаміку та диких трав.
Смак свіжий, з хорошою кислотністю, гарно збалансований, повний, з елегантними танінами, мінеральними нотами.
На втримку можна впевнено закладати біля 10 років.
Виробництво Bhilar Phinca El Vedao Rioja Alavesa
Bhilar Phinca El Vedao – це 100% гарнача.
Виноградник Ель Ведао – це три терасові ділянки в Ріосі Алавесі на висоті 500 м над рівнем моря. Цей виноградник оброблявся біодинамічними способами понад 6 років.
Середній вік лоз – понад 30 років.
Виноград збирають вручну і привозять на виноробню у 10-кілограмових ящиках.
Ферментацію проводять у бетонному чані об’ємом 2000 літрів, потім вино витримують у 400 та 500 літрових уже використаних (нейтральних) бочках з французького дуба протягом 28 місяців.
Bhilar Phinca El Vedao Rioja Alavesa – це лімітований реліз в 2060 пляшок.
Про виробника Bhilar Phinca El Vedao Rioja Alavesa
Bodegas Bhilar – основна виноробня в маленькому субрегіоні Ріохи, якою керує подружжя Девід Сампедро та Мелані Хікман.
Девід Сампедро Гіль виріс на цих же виноградниках, на яких він сьогодні працює. Його дружина переїхала в Ріоху із Гаваїв.
Крім власної виноробні, він здобув також досвід на кількох найбільших виноробнях Ріохи, де зрозумів, що найкраще вино робиться землею з мінімальним втручанням.
Девід Сампедро Гіль – винороб п’ятого покоління з Ельвіллара, маленького селища, розташованого в суб зоні Ріохи – Ріоха Алавес.
З часів, коли він був маленькою дитиною, Девід працював на виноградниках поряд зі своїм дідом, який навчив його шукати гармонію між землею та виноградною лозою.
Ці уроки згодом перетворилися на його пристрасть до того, що він називає “біодинамічною мрією” – для виноградників DSG: баланс, який відходить від комерціалізації та механізації і повертається до уроків його діда.
Девід практикує біодинаміку на багатьох своїх виноградниках, і вважає це не лише якимось набором процедур, але і філософією трудового життя в пошуках сталого розвитку.
Девід працює у п’яти окремих винних регіонах по всій Іспанії та Німеччині, інвестує лише в автохтонні сорти та їх терруари. Особливо цікавиться тими, які через тенденції до міжнародно визнаних сортів (та зручністю їх культивації через високу врожайність) були забуті і проігноровані.
Наприклад, у південній частині Саламанки, в Кастилії-і-Леон, Девід обробляє виноградники в горах Сьєрра-де-Франсія. Тут він зробив ставку на місцевий виноград руфете, який давно вийшов із моди в регіоні і був замінений на темпранільо.
Виноградники DSG прагнуть оживити ці місцеві сорти та їх унікальність на міжнародному ринку.
Проїжджаючи повз виноградників Девіда, їх дуже легко впізнати: вони виглядають так само дико, як смак його вин.
Сусідські виноградники – це охайні, широко розставлені ряди лоз, ретельно доглянута земля. На виноградниках Девіда між трав виростають старі кущові лози.
Девід насамперед обробляє темпранільо, граціано, гарначу, мальвазію та віуру на своїх виноградниках у Ріоха-Алавесі.
Цей регіон славиться наявністю одних з найстаріших лоз Ріохи. Наприклад, найстаріший виноградник Bhilar тут – Phinca Lali – висаджений ще у 1910 році.
Дружина Девіда випустила в 2016 році книгу Struggling Vines, в якій описано досить багато деталей життя виноробні.
Офіційний сайт виробника Bhilar Phinca El Vedao Rioja Alavesabodegasbhilar.es.
Інші вина від виробника Bhilar Phinca El Vedao Rioja Alavesa.
Фудпейрінг: баранина, гриль, м'ясо червоне, паста з червоним соусом, стейк
Алексей –
бархатное, супер-сочное и достаточно элегантное красное. для тех, кто не любит супер терпкости и супер плотности.
Andrii –
Фруктове, ароматне, насичене і з помірними танинами. Однозначно потрібно спробувати
Ігор –
Хорошо выдержанная, плотная Риоха. Кожа и томаты в аромате. Очень заряженное, ягодное с мягкими тониннами.
Александр –
Яркое, ягодное с умеренными танинами и минеральными нотами
Лайк
Евгений –
Ароматное,мягкое,ягодное с приятными танинами и кислотностью