Burlotto Viridis Langhe Sauvignon 2019 – досить рідкісний, строгий і нордичний совіньйон блан.
Burlotto Viridis Langhe Sauvignon – це другий п’ємонський совіньйон (перший зробив Angelo Gaja). Прихильників у білих сортів тут зовсім не багато.
Перші лози під цей совіньйон посаджені в 1986 році, ще одна ділянка – через 10 років.
Burlotto Viridis Langhe Sauvignon витриманий 6 місяців на осаді в сталі.
Аромат свіжий і живий, фруктовий, з трав’янистими та цитрусовими нотами, тонами зеленого перцю, яблука, апельсина, грейпфрута і легким тропічним відтінком.
Смак вишуканий, елегантний і м’який, з хорошою стійкістю.
Про виробника Burlotto Viridis Langhe Sauvignon
Commendator G.B. Burlotto – це сімейна виноробня, яка вважається однією з найстаріших в регіоні Бароло.
І зараз вона переживає справжній ренесанс, завдяки керуючому і виноробу Фабіо Алессандрії (Fabio Alessandria).
Це скромна зірка регіону, чиї вина із невеличкого селища Вердуно (самого півночі регіону Бароло) за останні 10 років злетіли в ранг культових.
За їі винами вишиковуються черги охочих відхопити хоча б кілька ящиків. Навіть якщо пощастить потрапити на виноробню, купити там щось – майже неможливо.
Тому їх присутність в Україні – щастя для винних гіків (і щастя короткотривале: розлітається швидко).
Стиль Фабіо це:
- ультра-традиційний підхід до виноробства
- особливий процес ферментації
- пресування винограду по-старому – ногами в великому чані для двох своїх топових крю (Cannubi і Monvigliero)
- ферментація у відкритих чанах і витримка в старих славонських ботті.
Вина Burlotto – абсолютно не п’ємонська елегантність і ароматика на межі фантастики.
Робить на рік лише біля 60000 пляшок, які практично продаються “по квотам”.
Історія виноробні Burlotto Viridis Langhe Sauvignon
GB Burlotto розташована в комуні Вердуно в Barolo DOCG.
Виноробня була заснована Джованом Баттістою Бурлотто (Giovan Battista Burlotto, il Commendatore) в середині 18 століття.
Мала статус «Постачальника савойського королівського домогосподарства» та «Єдиний постачальник артистичної експедиції герцога Абруцці на Північний полюс».
Бурлотто був першим в П’ємонті, хто почав продавати вино пляшками, а не бочками.
Виноробня займає 30 акрів (трохи більше 12 га), 24 з яких знаходяться в комуні Вердуно, на території знаменитого крю Монвільєро, 3 акри – це виноградники Канубі Бароло, ще 3 – в комуні Родді.
Виноробня досі залишається сімейною і в даний момент знаходиться під керівництвом племінниці – Маріани Бурлотто, її чоловіка Джузеппе Алессандрії та їх сина Фабіо.
Офіційний сайт виробника Burlotto Viridis Langhe Sauvignon: burlotto.com
Фудпейрінг: індійські страви, азіатські страви, аперитив, гострі страви, закуски, ковбаси, легкі салати, молоді сири, морепродукти, паста, риба біла, риба на грилі, суші
Ігор –
Очень шикарный, свежий, минимальный, кислотный, элегантный Совиньон. В аромате доминирует крыжовник, зелёный сад…
Andrii –
Чудовий совіньон блан! Свіжий та яскравий. В ароматі цитруси та соковиті фрукти. Варто спробувати!
Микола –
Як же хорошо тут все.
Прекрасна свіжість без зайвої вульгарності.
Багато аґрусу, цитрусів і соковитих фруктів.
Совіньйон, який вражає
Олена –
Неймовірний совіньйон. Свіжий,яскравий,ароматний
Dmitry –
Элегантный, свежий и очень изысканный совиньйон.
Алексей –
очень свежий, яркий и сочный совиньон. безусловно европейский по стилю без скучных новозеландских историй.