Daniel Crochet Sancerre Rouge Cuvee Prestige – топовий піно нуар від “широко відомого у вузьких колах” Даніеля Кроше.
Той самий піно нуар, який зробив його відомим серед винних гіків.
Ажіотаж почався після сліпої дегустації RVF (La Revue du vin de France – французький винний журнал, який Дженсіс Робінсон називає “єдиним серйозним винним журналом”).
Тоді (листопад 2016 року) серед 21 піно нуару 2014 вінтажу (в основному – бургундці, в тому числі Cotes de Beaune і de Cotes de Nuits) року був Daniel Crochet Sancerre Cuvee Prestige і дав дзвінкого ляпаса дорогим піно.
Головною задачею дегустаторів було назвати ціну, за яку, як їм здається, продається вино, яке пробували наосліп.
Сансер Даніеля Кроше оцінили в середньому в 92 євро (наспраді тоді він ще коштував біля 17 євро).
Тому якщо раптом хочеться піно нуару рівня 100 євро, а витратити хочеться лише 30, то ось Кюве Престиж Даніеля Кроше.
Daniel Crochet Sancerre Rouge Cuvee Prestige
Daniel Crochet Sancerre Rouge Cuvee Prestige – органічний 100% піно нуар з невеликої ділянки розміром 0,4 га зі старими 50-ти річними лозами.
Ручний збір, дикі дріжджі, витримка в 500-літрових бочках і довитримка в цементі.
Daniel Crochet Sancerre Rouge Cuvee Prestige – неймовірно складний і структурний піно нуар як для регіону Sancerre з типовою для цього терруару свіжістю і елегантністю.
Ручний збір, вініфікація на диких дріжджах і часткова витримка в старих бочках протягом 12 місяців.
Характерний піно нуар в нордичному стилі: дуже тонке, елегантне, свіже вино з відтінками червоних ягід і квітів.
Аромат Daniel Crochet Sancerre Rouge Cuvee Prestige: складний, інтригуючий, з нотами стиглої вишні, чорниці та ожини.
Смак оксамитовий, із делікатними танінами, фруктовим профілем та приємним відтінком дубу.
Виробництво Daniel Crochet Sancerre Rouge Cuvee Prestige
Виноградники розташовані в Сансеррі та Буе (в рамках AOC Сансер).
Ґрунти двох основних типів: terres blanches – глинисто-вапнякові, caillottes – гальковий вапняк.
Вік лоз – 41-47 років.
Ручний збір.
Холодна мацерація 5-8 днів.
Ферментація на диких дріжджах окремо для сусла із винограду з різних ділянок (біля 18-30 днів з ремонтажем та піжажем різної частоти – залежно від кожного урожаю).
Після ферментації сусло змішують, додають сусло-самотік, потім переміщають в бочку і сталь на малолактичне бродіння (там вино залишається на витримку).
Для Daniel Crochet Sancerre Rouge Cuvee Prestige 60% сусла витримується в бочці (нові або максимум 3-го використання), 40% – в сталі 12 місяців, ще до 4-6 місяців в бетоні.
Про виноробню Daniel Crochet
Daniel Crochet – рідкісний приклад, коли винороба в регіоні Sancerre більше знають по його червоному, ніж по білому вину.
Daniel Crochet – це сімейна виноробня, що розташована в самому серці прекрасної комуни Bue і існує вже 4 покоління.
Протягом всього 20 століття сімейні лози передавалися від батька до сина.
Даніель очолив сімейну справу у 1996 році після того, як вивчав виноградарство і енологію в Lycée Viticole d’Avize.
На сьогодні Daniel Crochet – це вже досвідчений винороб, у якого за плечима не менше двадцяти вин.
За роки своєї наполегливої праці він заслужив певну репутацію.
Загальна площа виноградників Daniel Crochet займає близько 9 гектарів.
Більша частина з них (близько 6 гектарів) займає совіньон блан, а вся решта території (близько 3 гектарів) відведена під піно нуар.
Всі ділянки розташовані в муніципалітетах Sancerre і Bué (AOC Sancerre).
В цілому Bue не так розбещений увагою винних гіків, як сусідній Chavignol.
До речі, в цьому районі легко заплутатись з виробниками, так як тут є багато виноробних сімей з прізвищем Crochet (насправді, так чи інакше вони пов’язані між собою сімейними узами: двоюрідні братами, племінники і тд).
Виноградники цього маєтку мають середній вік 55 років.
Грунти на цих ділянках складаються з глини і багаті вапняком білих грунтів і гальки, типовими для цього регіону.
Виноробні Daniel Crochet належать лози на деяких з найбільш шанованих ділянок апелласьону, зокрема, на Marchand та Plante des Prés.
Витонченість, баланс і концентрація вина з цих ділянок справді вражають.
Дотримуючись повністю органічного підходу, виноград у Daniel Crochet вирощують з повагою до довкілля.
Для цього застосовуються три важливі виноградарські техніки: оранка, ENM (практика рости природній траві серед лоз) та вирощування трави.
Це все застосовується з метою збереження якості ґрунту та задля уникнення ерозії.
Крім цього, такі дії призводять до обмеження врожаю виноградної лози, що в свою чергу дозволяє отримати максимальну концентрацію у винограді.
На додачу до всього переліченого, у всій садибі практикується сумлінна та екологічно відповідальна програма боротьби з шкідниками та хворобами.
Завдяки тривалій витримці на осаді і ретельній увазі до кожної деталі під час вініфікації, вина від Daniel Crochet дійсно захоплюють.
Це вина з прекрасною концентрацією, але і з розміреною стриманістю, елегантністю і витонченістю.
Всі вина від виробника Daniel Crochet Sancerre Rouge Cuvee Prestige.
У Daniel Crochet немає сайту, тому даю лише посилання на їх сторінку в інстаграмі (хоча і там нечасно оновлюється інфо).
Аромат: складний, з нотами стиглої чорниці та ожини
Смак: потужне, зі стиглими танінами, фруктовим профілем та приємним відтінком дубу
Фудпейрінг: аперитив, легкі страви, птиця, риба біла, риба червона
Особливості вініфікації: Ґрунти: глина та вапняк, кіммерійський мергель. Ручний збір. Холодна мацерація протягом 5-8 днів, ферментація при температурі 22-26°C на диких дріжджах з регулярними ремонтажами та піжажами (18-30 днів). Роздільна ферментація. Малолактика в барріках (зміна кожні 3 вінтажі) та 500-літрові бочках. Витримка 12 мясців в дубі та 4-6 місяців в цементних резервуарах.
Алексей –
один из лучших красных Сансеров, что я пробовал. красивый, элегантный и сложный пино нуар. топ.