Dario Princic Cabernet Sauvignon 2007 – один з останніх вінтажів каберне совіньйону від Даріо Прінчича з ділянки, яка кілька років тому вже була пересаджена під білі сорти.
Вино, яке роблять лише в кращі роки з ділянки з лозами віком близько 40 років.
Лімітоване виробництво в кількості 1500 пляшок на рік. В Україну пощастило привезти лише кілька ящиків.
Dario Princic Cabernet Sauvignon 2007 надзвичайно складне та багатошарове вино. Можливо, навіть шедевральне.
Аромат складний, насичений, фруктовий, з нотами прянощів та бальзаміку, відтінками грибів та трав.
Смак фруктовий, інтенсивний, зігріваючий, але при цьому оксамитовий, з гарно інтегрованими танінами та приємною свіжістю.
Тривала витримка в старих французьких барріках підкреслює неймовірну глибину і структуру цього вина.
Особливості виробництва Dario Princic Cabernet Sauvignon
Dario Princic Cabernet Sauvignon 2007 – це 100% каберне совіньйон з маленької ділянки виноградників зі старими лозами.
Ручний збір.
Dario Princic Cabernet Sauvignon 2007 проходило 45-денне спонтанне бродіння та витримку протягом 108 місяців (8 років) у старому дубі.
Лімітований реліз – лише 1500 пляшок.
Історія виробника Dario Princic Cabernet Sauvignon
Даріо Принчич та кілька його сусідніх колег-виноробів у Фріулі почали натуральне виноробство наприкінці 1980-х років і відмовилися обробляти свої лози хімікатами.
Вони фактично «винайшли» для Італії «помаранчеві вина» (оранжі), які майже не мали тут прецедентів.
Протягом багатьох років вина Даріо було важко продавати, але він був впертий і рішучий – і продовжував робити вина так, як він хотів і любив.
Сьогодні Даріо Принчич є одним із найвідоміших імен у світі натурального вина, а також є важливим членом асоціації Vini Veri.
Сімейна виноробня Dario Prinčič, що виробляє Даріо Принчич Каберне Совіньйон, розташована у селі Ославія (Oslavia).
Це в регіоні Фріулі, на північ від міста Ґоріція (Gorizia), за декілька кроків від кордону Італії зі Словенією.
Визирнувши у вікно виноробні можна побачити одразу і Ґоріцію, яка знаходиться в Італії, і Нову Горицю (Nova Gorica), яка адміністративно належить Словенії.
Поряд також видно гору Саботіно (Sabotin на словенській та Mont San Valantin, як називають її фріулійці), де відбувалися бої за Першої світової війни.
За самою спорудою виноробні знаходиться пам’ятник із похованням 60 000 солдатів.
Район був досить нещасливим в історичному плані, був занедбаний і практично спустошений після Першої світової війни.
З 1988 року Даріо Принчич починає обробляти тут власні ділянки. Він з дитинства працював на виноградниках своєї родини і добре знає землю.
З самого початку вирощування власного винограду, він розпочав біодинамічне землеробство. Він не використовував жодних хімічних речовин на виноградниках.
Даріо використовував лише природні добрива (коров’ячий та кінський гній), а також мідь та сірку для обприскування.
До 1993 року Даріо продавав виноград місцевим виноробням.
А у 1993 році розпочав власне виноробство на Dario Princic та розлив по пляшках свої перші вина, але вони далеко не одразу викликали інтерес у покупців.
У 1999 році Даріо почав експериментувати з мацерацією винограду на частині виробництва, а вже через рік після того, він вирішив поширити цю практику на все виробництво.
Зараз виноробня має понад 10 гектарів густо засаджених (близько 8 000 лоз на га), майже всі виноградники висаджені на південний схід.
Ґрунти під виноградниками базуються переважно на глині та пісковику.
Оскільки місцеві схили дуже круті, все доводиться робити вручну.
Збір врожаю зазвичай триває з середини вересня до середини жовтня, але виноград збирають, тільки тоді, коли він дозріває.
Влітку лози обрізають, щоб отримати тільки чотири чи п’ять грон, що дає більш концентрований сік.
З винограду видаляють стебла, знежирюють і поміщають у відкриті дубові чани для мацерації без контролю температури, без додавання дріжджів і без використання сірки.
Тривалість мацерації залежить від сорту винограду, вона варіюється від 8 днів для піно гріджіо до 45 днів для каберне совіньйону.
Шкірки повинні завжди контактувати з суслом. Тому протягом усього процесу шапка зі шкірок, що утворюється на поверхні сусла, штовхається вручну 3-4 рази на день.
Пресування здійснюється м’яко за допомогою пневматичного преса, потім сусло бродить у старих дерев’яних бочках та бариках.
Перед тим, як вина розливають по пляшках, їх тримають протягом 6 місяців у резервуарах з нержавіючої сталі для природного відстоювання та очищення.
Під час розливу в пляшки відбувається додають невелику кількість сірки (15 – 20 мг/л).
Вина розливаються у пляшки нефільтрованими, тому часто мають у келиху яскраво-оранжевий колір.
Даріо Принчич робить оранжі переважно із совіньйон блану, піно гріджіо, токай фріулано та шардоне, які проходять процес мацерації, без будь-якої фільтрації та нагрівання.
Сорт Tocai Friulano зараз вимушені називати Jacot після десятиліть боротьби з угорським виноробним регіоном Tokaji, який довів своє ексклюзивне право на назву “токай”.
Dario Princic, де виробляють Dario Princic Cabernet Sauvignon, це сімейна виноробня, всі члени родини працюють тут разом протягом багатьох років і молоде покоління вже активно бере участь в бізнесі.
Сайт виробника Dario Princic Cabernet Sauvignon: http://princicdario.com/
Інші вина від Dario Princic
Фудпейрінг: гриль, м'ясо червоне, стейк, тверді витримані сири
Алексей –
очень неординарное каберне, которое вообще не похоже на каберне в привычном понимании. пряности, кофе, орехи, сушеные ягоды и мега кислотность. очень классно.