Domini Veneti Appassimento – червоне вино із місцевих венетійських сортів винограду, який перед ферментацією підсушили (цей метод і називається appassimento).
По суті, це той самий метод виробництва, що і для амароне, але для Domini Veneti Appassimento виноград сушать коротший час і менше витримують в бочці.
Тому і по стилістиці Domini Veneti Appassimento схоже на амароне: дуже концентрованим, з вищим вмістом цукру (напів сухе), але разом з тим – елегантним і округлим.
Аромат складний, інтенсивний, з фруктово-ягідним профілем і яскравими нотами вишні та солодкуватої ванілі.
Смак гармонійний, насичений і оксамитовий, з тривалим післясмаком і нотами спецій, солодкуватим джемовим відтінком, який округлює смак.
Лука Мароні оцінив Domini Veneti Appassimento 2019 на 96 балів – непоганий старт.
Виробництво Domini Veneti Appassimento
Domini Veneti Appassimento – це бленд із 60% корвіни, 15% корвіноне, 15% рондінелли та 10% інших місцевих сортів, дозволених рамками Verona IGT.
Виноградник розташований у передгір’ї поблизу Верони, в зоні Verona IGT.
Висота від 100 до 350 метрів над рівнем моря.
Грунт: дуже різноманітний, від вапнякового до глинистого.
Вік лоз: від 20 до 25 років. Щільність посадки: 2700 лоз на гектар.
Середня врожайність з гектара: 60 гл.
Збирають урожай вручну в кінці вересня.
Перед вініфікацією виноград сушать протягом 60 днів для отримання більшої концентрації.
Температура бродіння 25°C. Мацерація протягом 10 днів із опусканням шапки із частотою 3 рази на день протягом 20 хвилин.
Повне малолактичне бродіння.
Витримка: кілька місяців в дубі.
Стабілізація: природна.
Історія виробника Domini Veneti Appassimento:
“У 80-ті роки термін “кооперативний виноробний завод” натякав на невідоме походження вина. Ми хотіли зруйнувати цей стереотип. В нас було величезне прагнення отримати чудовий продукт, починаючи з самого винограднику.
Так ми вирішили запустити нову лінійку для ресторанів, створили торгову марку Domìni Veneti. То було початком нашої подорожі. Те, куди ми прийшли зараз, є результатом зробленого тоді вибору, який виявився далекоглядним, сміливим і виграшним: ми створили якісний проект з новими марками.
І ось, Domìni Veneti виповнюється вже 30 років!”
Даніеле Акордіні (Daniele Accordini), енолог Domìni Veneti
У 1989 році бренд Domini Veneti почався як лінійка вин для ресторанів від історичної виноробні у Вероні Кантіна Вальполічелла Неграр.
Рішення зосередитись на вищій якості ретельно відібраного винограду породило нову лінійку Domini Veneti, яка з тих пір стала визначною для Cantina Valpolicella Negrar та для регіону Вальполічелла та Верони в цілому.
Сама виноробня була заснована 23 серпня 1933 року, коли шість місцевих жителів об’єдналися в кооператив, щоб захистити територію від спекулятивних вкладень.
Його заснували Gaetano Dall’Ora, Carlo Vecchi, Giovanni Battista Rizzardi, Marco Marchi, Pier Alvise Serego Alighieri та Silvio Graziani в місті Вілла Москоні, Арбіццано ді Неграр.
Вони вирішили самі виробляти вино повністю самостійно – від вирощування винограду до бутиляції.
Сьогодні кооператив Cantina Valpolicella Negrar – це 230 фермерів та їх сімей та 700 гектарів виноградників.
За звання винахідника амароне боряться багато виноробень, але саме Cantina Valpolicella Negrar зробила перше амароне, а президент Кантіни Гаетано Далл’Ора дав йому назву
В 1936 році після дегустації речото, яке випадково було залишене і бродило протягом тривалого часу, він вигукнув: «Questo non è un Amaro, ma un Amarone!» (амаро – це гіркий на італійській).
Історія про Амароне Доміні Венеті:
В 2004 році вперше кооперативне речото отримало три бокали від Гамберо Россо – і з тих пір отримує досить регулярно.
Філософія соціальної відповідальності також не чужа для кооперативу.
Щоденна робота полягає не лише у вирощуванні винограду та виробництві вина: вони також постійно проводять дослідження разом із установами та університетами, застосовують нові технології, щоб отримати хороший результат та не нашкодити навколишньому середовищу.
Вся робота на винограднику виконується вручну з повною повагою до навколишнього середовища та його біорізноманіття, зберігаючи виноробні традиції Valpolicella Classica.
Трава вільно росте між рядами виноградників, що дозволяє уникнути асфіксії коренів, стримувати ерозію, збільшувати органічні речовини та зберігати біорізноманіття виноградників.
Кантіна також активно бере участь у проектах, що мають соціальні цілі.
Офіційна сторінка виробника Domini Veneti Appassimento: https://www.dominiveneti.it/
Всі вина виробника Domini Veneti Appassimento.
Фудпейрінг: баранина, барбекю, гриби, гриль, ковбаски, лазанья з м'ясним соусом, м'ясне рагу, м'ясо червоне, піца, паста з м'ясним соусом, паста з червоним соусом, стейк, ягня, яловичина
Володимир –
Дуже класне, насичене. Темні ягоди, пряність, легка солодкість на післясмаку. Амароне на мінімалках:)
Ігор –
Недорогое амароне, но на свою цену очень достойное вино. Очень питкое, сочное, достаточно кислотное… в аромате чувствуется копчёный бекон, пряности… во вкусе перец гриль, сушенный виноград.
Andrii –
Питкое и сочное. В аромате преобладают спелые ягоды, нотки ванили и пряностей.
Микола –
Солодкуватий післясмак разом із приємною свіжістю. Чудово п‘ється, багато ягід, трохи лікерності і сушених нот. Той випадок, коли всі п‘ють сухе, а тоді потрібно щось інше)
Олена –
Має схожість з амароне. Ягідне,соковите,збалансоване. Для мене дуже солодко
Max –
Сочное, фруктовое вино с остаточной сладостью. Очень вкусное и понятное. Сушеность, пряность во вкусе.