Fontanassa Gavi di Gavi Rovereto – елегантне і досить складне Гаві за рахунок селекції винограду зі старих лоз, ферментації на диких дріжджах та витримці на осаді.
Аромат Fontanassa Gavi di Gavi Rovereto – стиглий, наповнений відтінками свіжоскошеної трави, грейпфрута, білої дині, груші та мигдалю, з відтінками шавлії.
Смак навіть в молодому віці – насичений та складний, з характерною для цього регіону свіжістю та мінеральністю у смаку.
Порівняно з іншими винами Fontanassa – це більш складне та структурне Гаві, зроблене з відбірного винограду, з витримкою на осаді. Стилістика – елегантність і мінеральність.
Виробництво Fontanassa Gavi di Gavi Rovereto
Fontanassa Gavi di Gavi Rovereto – це селекція 100% кортезе із зони Роверето. Приблизний вік лоз – 20-25 років.
Виноградники з південною та південно-західною експозицією розташовані на висоті 290-330 метрів над рівнем моря.
Грунти глинисті та кам’янисті.
Щільність посадки – 4300 рослин на гектар. Урожайність – 85 центнерів з гектару. Ручний збір.
Вініфікація, малолактична ферментація та витримка проводились в сталі.
Без додавання сірки при бутилюванні.
Перший реліз – 1988 рік.
Про виробника Fontanassa Gavi di Gavi Rovereto
La Fontanassa – це старий укріплений маєток (“Masseria”) і офіційно найстаріше господарство в регіоні Гаві (П’ємонт), про яке згадується ще в 16 столітті.
В минулому це було повністю економічно та соціально самодостатнє господарство, яке виробляло та забезпечувало себе усім необхідним для життя.
Будівлі були укріплені, щоб захиститися від нападів. Фонтанасса мала стіни та вежу, залишки яких все ще видно при відвідуванні погребу.
У пайовому договорі від 27 грудня 1634 року також вже згадується про вирощування тут виноградників з білими та червоними сортами.
Протягом століть ним володіли важливі генуезькі родини: Lerma, Albera, Gatti, Baciocchi, Sertorio.
Сама назва цієї ферми протягом століть зазнавала різних діалектичних змін, переходячи від Fontanazza до Fontanaccia і до нинішнього Fontanassa.
Нова історія La Fontanassa почалась з 31 грудня 1921 року, коли її придбав прадід сьогоднішніх власників – Чіту.
З того часу, від початку 20-го століття, вона належить сім’ї Джемме.
Сьогодні нею керує і займається виноробством 5-е покоління сім’ї – два брати Марко та Роберто (Marco та Roberto Gemme).
Роберто – виноградар, Марко – винороб.
Виноробня знаходиться в історичній зоні Rovereto в самому центрі історичного району Гаві DOCG муніципалітету Гаві.
Господарство володіє територією в 77 га, 35 з яких засаджені виноградниками.
Перші пляшки вина Марко та Роберто були виготовлені в 1988 році у співпраці з енологом Гаспаре Бушемі (Gaspare Buscemi).
Гаспаре Бушемі спеціалізується на крафтовому підході до виробництва вина, робить власні вина в Колліо (Фріулі).
Сім’я Джемме пишається своїм землеробством, тому вони залишаються вірними традиційним методам і приділяють велику увагу саме роботі з виноградниками.
Це відображено і в їхньому рішенні робити органічні вина та не використовувати хімічні речовини на жодному з етапів виробництва.
Виробництво здійснюється вручну, з мінімальним втручанням в природні процеси, з повагою до природи.
Вина стабілізують лише холодом, а ферментація – без додавання “лабораторних” дріжджів.
В жодне з вин не додаються сульфіти. На виноробні використовують амфори (але лише для окремих вин).
Вина Fontanassa – це завжди органіка і максимально традиційний підхід. І це виграшний вибір, який дозволяє отримати складні вина з виразною автентичністю.
Для сім’ї Джемме виготовлення вина – це пристрасть, традиція та мистецтво, що відображається і на пляшці.
Етикетки для Fontanassa створив художник Карло Кароссо (Carlo Carosso), народжений в Асті, який черпав натхнення в рисах самих членів сім’ї та їх виноробських мріях.
На рік виробляють близько 40 000 пляшок вина.
Інші вина від виробника Fontanassa Gavi di Gavi Rovereto.
Офіційний сайт виробника Fontanassa Gavi di Gavi Rovereto: fontanassa.com, інстаграм сторінка.
Фудпейрінг: індик, аперитив, гриби, закуски, качка, креветки, курча, легкі салати, моллюски, морепродукти, овочі, піца, птиця, різотто, равіолі, риба біла, риба на грилі, суші, устриці
Володимир –
Свіже, хороша кислотність, приємна гірника в післясмаку. Сподобалось.