Graziano Pra Monte Grande Soave Classico – легендарний багаторазовий трьох-бокальник (в тому числі і 2016 вінтаж).
Monte Grande – це одна з 40 офіційних крю в зоні виробництва Soave Classico.
Незвичайна техніка виробництва з підсушуванням частини винограду на лозі, використання сорту треббьяно в парі з гарганегою і витримка в великих бочках з французького дуба.
Все це дозволяє створювати структурне і насичене вино з розрахунком на тривалу еволюцію в пляшці.
Аромат Graziano Pra Monte Grande Soave Classico тонкий, елегантний, фруктовий (цитруси, жовті яблука, персик, екзотичні фрукти), з пряними нотами.
Смак структурований, з мінеральними нотами, хорошою свіжістю і тривалими післясмаком з нотами солодкого мигдалю і ванілі.
Етикетки вин Граціано Пра мають багато історічних відсилок.
Наприклад, на Graziano Pra Monte Grande Soave Classico зображений емблема – це герб знатного венеціанського єпископа на ім’я Ермолао Барбаро, який у середині XV століття збудував єпископський палац Монтефорте-д’Альпоне.
Все, щоб підкреслити свою історичну приналежність до регіону.
Wine Spectator про Graziano Pra Monte Grande Soave Classico 2016 (90 балів):
A creamy, light-bodied white, with a fine thread of minerally saline and stone notes underscoring the delicate flavors of apricot, kumquat, honeysuckle and anise. Long and harmonious on the fresh finish. Drink now through 2023. 1,000 cases made.
Виробництво Graziano Pra Monte Grande Soave Classico
Бленд: 70% гарганега, 30% треббіано ді Соаве.
Виноградник: Monteforte d’Alpone, південний схил, 150м над рівнем моря, вулканічні грунти.
Лози: 40 років, підв’язка гарганегі – Пергола Веронезе, треббіано – Гюйо.
Урожайність: 50 гл / га.
Збір: треббіано ді Соаве – в середині вересня, гарганегу – в першу місяць вересень підрізають і залишають «підсушуватися» до середини жовтня (метод appasimento).
Ферментація: при 18 ° С у великих бочках по 15-20 гл з дуба Альє. Витримка: 10 місяців в тих же бочках.
Про виробника Graziano Pra Monte Grande Soave Classico:
Ґраціано Пра працює з початку вісімдесятих років і присвятив виноробству своє життя так само, як його тато Анжело та дідусь Гервасіо.
Коли помер батько, Граціано був лише 21 рік. Йому та його братам Анжело залишив 2 гектари виноградників Монте-Гранде.
Саме завдяки Ґраціано виросла популярність та значення Монте-Гранде, Монте-Біссон у Соаве та Морандіна у Валполічеллі. Та й сама компанія.
Завдяки йому, безкомпромісному пошуку якості та акценту на інтерпретацію місцевих ґрунтів, у Ґраціано народжуються автентичні вина.
Саме такими були вина Вальполічели та Соаве до того, як місцеві винороби почали масово виготовляти “комерційні” вина.
Головний його принцип – чистота та повага до землі. Дослідження та інновації в виробництві вина також орієнтовані на підвищення якості самого винограду.
Життя Граціано присвячене винограднику серед давніх чорноземів Monteforte d’Alpone.
Це людина, яка икористала плоди праці свого батька, щоб продовжити його справу і віддано дарувати покупцеві одне з найцікавіших гарганег.
Граціано безкомпромісний у своїх пошуках найвищої якості та найкращої інтерпретації престижних ґрунтів, які він має у своєму розпорядженні. Вишуканість та елегантність його вин завжди відзначаються приємним мінеральним смаком.
Народившись спочтку саме як фахівець з білих вин, Граціано Пра зараз прийшов до свєї дивовижної пригоди під назвою Morandina: органічного винограднику на великій висоті у високій долині Меццане.
Виноградник, що народжує справді інтенсивні вина.
“Вино землі”
Філософію Ґраціано Пра можна визначити простою цитатою про їжу кентукійського фермера, поета та інтелектуала Венделла Баррі:
Виробництво їжі – це гастрономічний акт.
Щоб бути джерелом задоволення, їжа повинна бути смачною, але також чистою та справедливою: вона повинна бути результатом відповідльного сільського господарства, поваги до навколишнього середовища та гідності працівників.
Купуючи продукти, ми обираємо також і сільськогосподарську модель. Це принципове питання, яке визначає майбутнє планети, її виживання чи руйнування.
Граціано Пра входить до Федерації незалежних виноробів Італії (Federazione Italiana Vignaioli Indipendenti).
Це нове бачення сільського господарства, яке гарантує повагу до навколишнього середовища, застосування малоінвазивних методів виробництва, гарантуючи високу якість винограду, сертифікований шлях ланцюга поставок до споживача.
Онлайн дегустація з виробником Graziano Pra Monte Grande Soave Classico:
Сайт виробника: http://www.vinipra.it/
Інші вина від Ґраціано Пра.
Фудпейрінг: аперитив, гриль, молюски, морепродукти, пироги, різотто, риба біла
ROBERT PARKER: 91 (2013), 92 (2009). Wine Spectator: 90 (2011), 90 (2009). James Suckling: 94 (2016), 92 (2015). Tre Bicchiei: 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2011
Serhii –
Приголомшливе вино, в ароматі домінують цвітіння, диня та мигдаль, приємна мінеральність, та не висока кислотність. 10/10