Вермут – один із найпопулярніших алкогольних напоїв. Його рецепт відомий усьому світу, а ось співвідношення інгредієнтів для приготування тримається в найсуворішому секреті. Варто зазначити, що “Мартіні” – це також вид вермуту. Назва “Мартіні” стала популярною завдяки італійському виробнику Вермут & Rossi, який протягом багатьох років випускає цей напій. Однак, незважаючи на популярність марки, вермути інших виробників також заслуговують на увагу.
Вермут має кілька різновидів, відомих завдяки збалансованій смако-ароматичній палітрі. Перша класифікація – за кольором:
- Б’янко (Bianco). Вермут прозорого або світло-золотистого кольору з ніжним присмаком ванілі. Найароматніший продукт.
- Россо (Rosso). Продукт темно-бурштинового відтінку, який вирізняється насиченим ягідно-фруктовим смаком і ароматом. Фініш – терпкий, з акцентом на спеціях і гірких травах.
- Екстра драй (Fiero). Яскраво-червоний аперитив, до складу якого входить лимонна цедра, що надає нотку свіжості.
Інша класифікація спирається на концентрацію залишкового цукру. Найпоширеніший клас – Екстра Драй (Extra Dry). Це сухий сорт вермуту, який використовується в класичних коктейлях. Вермут підкреслює рецепт, а не затьмарює його склад. Вміст цукру – до 2,8 г/л.
ТОП-15 коктейлів із вермутом
Вермут чудово поєднується з алкогольними та безалкогольними напоями. На його основі готують безліч коктейлів: від улюбленого “збовтують, а не перемішують” Джеймса Бонда до нудотного шоколадно-трюфельного міксу. Під час вибору рецепта зважайте на смакові вподобання, а також на настрій. Нижче – покрокова інструкція з приготування 15 найкращих коктейлів з вермутом.
1. Класичний вермут (Classic Vermouth)
У складі – джин (60 мл) і Vermouth Bianco (15 мл). Дистилят на основі ялівцю надає цікавого квіткового шлейфу. Вибір – за London Dry Gin.
Для приготування змішайте джин, сухий вермут і 1-3 кубики льоду. За бажанням використовуйте шейкер, але не збовтуйте вміст, а повільно перемішуйте. Перелийте мікс в охолоджений келих для вермуту, який за формою нагадує трикутник. Подавайте з оливкою на коктейльній шпажці або прикрасьте стружкою з цедри лимона.
2. Горілка Вермут (Vodka Vermut)
Чистіша за смаком і менш ботанічна версія класичного коктейлю. Інгредієнти:
- горілка – 60 мл;
- Вермут Extra Dry – 15 мл.
Зупиніться на пшеничній горілці, яка пройшла подвійну або потрійну фільтрацію. Інструкція ідентична: просто змішайте алкогольні компоненти та перелийте в охолоджений келих для подачі. Також можна приготувати Dirty Martini. Родзинка – олія, яка виділяється з оливок, якщо їх трохи стиснути.
3. Негроні (Negroni)
Легкий у приготуванні та освіжаюче гіркий – так описують Негроні, який посідає важливе місце в пантеоні класичних міксів. Напій винайшли у Флоренції на замовлення графа Камілло Негроні. Одного разу відвідуючи бар Casoni, він поставив перед барменом непросте завдання: посилити смак культового коктейлю “Американо”, замінивши звичну газовану воду на джин. Замість лимонної цедри використовували апельсинову кірку, що також посилило диференціацію. Повний склад:
- джин – 30 мл;
- біттер Campari – 30 мл;
- Вермут Rosso – 30 мл.
Підготуйте рокс – найпопулярнішу барну склянку. На центр викладіть великий кубик льоду. Для змішування вічної класики поступово вливайте алкогольні напої в склянку в зазначеній послідовності. Після прикрасьте рокс часточкою апельсина.
4. Вермут Гарібальді (Garibaldi)
Базовий рецепт, винайдений 1861 року в Італії, містить лише два інгредієнти: апельсиновий сік і біттер. Якщо хочете приготувати освіжаючий мікс із легкою гіркуватістю, замініть гіркий лікер на Вермут Bitter (50 мл). Також підготуйте 150 мл апельсинового соку.
Напій подають у хайболі. Наповніть келих льодом. Спершу влийте Вермут Bitter, а потім заповніть залишок апельсиновим соком. Акуратно перемішайте вміст і прикрасьте стружкою з апельсинової цедри.
Червоно-помаранчевий відтінок коктейлю – відсилання до італійського полководця Джузеппе Гарібальді. Він носив червону куртку, яку вважав талісманом. Гірчинка на фініші – нагадування про те, що за перемогу у війні завжди доводиться платити людськими життями.
5. Вермут Рояль (Royale)
Вишуканий літній мікс, який потішить свіжістю та помірною солодкістю. Компоненти:
- Вермут Extra Dry – 45 мл;
- шампанське – 45 мл.
Подавайте в келиху для вина з широкою чашею, який попередньо наповніть льодом. Для надання кислинки влийте 10-15 мл лаймового соку. Також вкиньте в келих свіжу м’яту і 2-4 часточки лайма.
Шампанське можна замінити на ігристе вино, в ідеалі – Просекко. Якщо потрібно більше солодкості, додайте крапельку цукрового сиропу.
6. Вермут Спритц (Spritz)
Підготуйте:
- Вермут Extra Dry – 60 мл;
- газовану воду – 30 мл;
- тонік – 30 мл.
Наповніть винний келих льодом. Влийте алкогольні інгредієнти. Повільно перемішайте вміст. За бажанням додайте 2-4 листочки свіжої м’яти.
7. Вермут із соком
Найпростіший рецепт: просто змішайте вермут зі свіжовичавленим соком. Регулюйте пропорції, виходячи з особистих уподобань. Вермут чудово поєднується з апельсиновим, вишневим, гранатовим, ананасовим, грейпфрутовим, лимонним або яблучним соком.
8. Американо (Americano)
Культовий мікс, уперше поданий у 1860-х роках у Мілані (Італія). Походження назви пов’язують із популярністю коктейлю серед американських туристів, які регулярно зазирали в локальний бар Gaspare Campari. Однак світову популярність міксу принесла книга Яна Флемінга “Казино Рояль”, випущена 1953 року. Склад:
- Вермут Fiero – 50 мл;
- біттер Campari – 25 мл;
- содова – 50 мл.
Американо – попередник Негроні, тому подається в роксах. Наповніть склянку кубиками льоду. Налийте вермут і гіркий лікер. Заповніть залишок содовою та акуратно перемішайте. Подавайте як аперитив.
9. Б’янко Санрайз (Bianco Sunrise)
Варіант для тих, хто не надто любить текілу через гострий присмак і п’янкий ефект. Для приготування лонга знадобляться:
- Вермут Bianco – 50 мл;
- апельсиновий сік – 70 мл;
- журавлинний морс – 50 мл.
Подавайте в хайболі з льодом. Спершу налийте апельсиновий сік, потім білий вермут і нарешті журавлинний морс. Трохи перемішайте і подавайте з 2-3 часточками апельсина.
10. Вермут з абсентом (Absinthe Martini)
Один із найбільш п’янких міксів у списку. Склад – виключно алкогольний:
- Вермут Extra Dry – 30 мл;
- джин – 30 мл;
- абсент – 30 мл.
Розподіліть абсент по стінках келиха для вермуту. У шейкері струсіть лід, джин, сухий вермут. За бажанням додайте крапельку м’ятного лікеру. Він додасть свіжості та солодкого фінішу.
11. Оранж біттер (Orange Bitter)
Напій яскраво-оранжевого відтінку. Припаде до душі шанувальникам сухого та гіркого смаку. Для приготування знадобляться Вермут Rosso (50 мл) і червоний біттер – наприклад, Cointreau Blood Orange (50 мл). Важливо, щоб кожен із компонентів був червоного або темно-помаранчевого кольору. Після змішування алкоголю в роксах додайте апельсинову цедру.
12. Голд он Айс (Gold on Ice)
Напій, який розробила торгова марка Martini. Виглядає вишукано, тому доповнить будь-яке свято. В основі – Вермут Gold (100 мл). Влийте вермут у келих для Вермуту. Додайте кілька кубиків льоду. Завершіть подачу за допомогою свіжої ожини на шпажці та скибочки імбиру.
13. Золота текіла (Gold Tequila)
Рецепт містить два компоненти: текілу Gold (60 мл) і вермут Bianco (30 мл). Напій збовтується в шейкері з льодом. Проціджують через стрейнер (сито-фільтр) в охолоджений коктейльний келих. Дистилят на основі соку блакитної агави додає гостроти й пекучого післясмаку, а білий вермут – ванільної солодкості.
14. Мартінес (Martinez)
Цей класичний коктейль – старовинний варіант Мангеттена, який надихнув барменів на створення Classic Martini. За легендою, концепцію міксу придумав бармен Джеррі Томас. Назва – відсилання до портового міста Мартінес (Каліфорнія). Офіційно мікс згадується в книзі О. Байрона “Путівник сучасних барменів”, випущеної 1884 року. Під час змішування алкогольні компоненти зливаються в насичену композицію з м’якими нотами ялівцю, сухого вермуту і терпкими акцентами вишневого лікеру. Точний склад:
- джин – 45 мл;
- Вермут Bianco – 45 мл;
- лікер Riga Black – 10 мл;
- біттер Angostura – 1-3 краплі.
Змішайте джин, солодкий вермут, вишневий лікер і біттер у шейкері з льодом. Процідіть у келих-купе. Подавайте з апельсиновим завитком.
Рецепт заснований на джині Old Tom, який знаходиться між голландським Женевером і London Dry Gin. Він надає нотку солодкості. Якщо зупинитися на сухому лондонському джині, напій стане бадьорим. Сучасні стилі – наприклад, New Western Dry – привносять інтенсивний цитрусово-квітковий шлейф.
15. Джин Блоссом (Gin Blossom)
Наймолодший мікс у рейтингу, презентований 2008 року в Брукліні. Білий вермут і плімутський джин надають ніжну фруктово-квіткову нотку. Складові:
- Вермут Bianco – 45 мл;
- джин – 45 мл;
- абрикосовий лікер Marie Brizard – 5 мл;
- біттер Cointreau – 1-3 краплі.
Змішайте алкогольні компоненти в шейкері з льодом. Перелийте в охолоджений келих-купе. Прикрасьте апельсиновим завитком. За бажанням видавіть із нього трохи соку.
Коли освоїли традиційну подачу, приготувавши Classic Martini, переходьте до експериментів. Спрямуйте внутрішнього Джеймса Бонда в бік екзотичних мотивів або свіжозвареної кави.