Віскі Cragganmore 12YO – найскладніший аромат в Спейсайд, справжній дизайнерський солод. Це глибокий віскі з безліччю високих підходів і прихованих долин смаку.
Колір віскі Cragganmore 12YO: яскраве золото.
Тіло віскі Cragganmore 12YO щільне, округле, від легкого до середнього.
Аромат віскі Cragganmore 12YO: поєднання солодких квіткових ароматів, прибережних трав і квітів з невеликою кількістю меду і ванілі. «Найскладніше аромат будь-якого односолодового шотландського віскі» (Майкл Джексон).
Смак віскі Cragganmore 12YO: сильний солодовий смак з нотками солодкого деревного диму і сандалового дерева.
Фініш віскі Cragganmore 12YO: довгий, солодовий післясмак з легким димком і солотками нотками.
Нагороди віскі Cragganmore 12YO:
- International Spirits Challenge BRONZE 2008 & 2010
- International Spirits Challenge SILVER 2009 & 2011
- International Wine & Spirit Competition SILVER 2008 – 2009
- International Wine & Spirit Competition GOLD (BEST IN CLASS) 2007
- San Fransisco World Spirits Competition SILVER 2007-2009
- San Fransisco World Spirits Competition GOLD 2003 2008 & 2016
- San Fransisco World Spirits Competition DOUBLE GOLD 2001, 2005 -2006
- The Scotch Whisky Masters GOLD 2010-2011
Історія виробника віскі Cragganmore 12YO:
1869 р. Винокурню заснував Великий Джон Сміт – легенда Спейсайд, він вважався найдосвідченішим винокурним свого часу.
Джон якось був пов’язаний з Джорджом Смітом з Гленлівет, точно не відомо, але існує версія що він був його незаконнонародженим сином. До цього Джон бн був менеджером винокурень Macallan, Glenlivet і Wishaw.
І ось, будучи орендарем винокурні Glenfarclas – він переконує свого орендодавця, сера Джорджа Макферсона-Гранта, здати йому в оренду землю для будівництва нового заводу в Балліндаллоке поблизу річки Спей, поруч із залізничною лінією Стратспі.
Винокурня будується у володіннях Балліндалок сера Джорджа Макферсона Гранта, замок Ballindaloch досі належить цій родині.
Вибрав Джон це місце завдяки двом факторам: за найшвидший проточний струмок Крегген і за зв’язок з лінією Великої Хайлендскої залізниці, що зв’язує Даффтаун з центральним поясом Шотландії.
Таким чином Cragganmore стала першою винокурнею в Спейсайд, яка скористалася перевагами залізничного транспорту для доставки сировини і відправки свого чудового унікального солоду.
На гельської Cragganmore значить “велика скеля”.
Успіх винокурні грунтувався на новаторської конструкції перегінного куба: Смітом були винайдені куби для перегонки, що мають форму літери Т з плоскою кришкою, яка і сприяє створенню самого солодкого і складного солодового віскі.
Конструкція підсилює конденсацію всередині куба, що робить спирт легше. З іншого боку невеликі розміри куба і змійовики охолодження наділяють спирт більш важким характером. Ця суперечливість і стала запорукою успіху віскі Крагганмор 12 років.
На заводі завжди використовували тільки саме новітнє обладнання і техніку, власний струмок неподалік забезпечувала виробництво водою, а залізнична розв’язка транспортувала вироблені напої.
1886 р. Великий Джон Сміт вмирає і винокурнею управляє його брат, поки син Джона, Гордон Сміт, не стає повнолітнім.
1887 р. Перший «особливий віскі» відправляється зі станції Балліндаллок в Абердін, це 25 вагонів з 300 бочонками Крагганмора.
1901 р. Рік першої перебудови винокурні Cragganmore: Гордон наймає архітектора Чарльза Дойга і проводить масштабну реконструкцію і модернізацію заводу, частково перебудувавши винокурню.
При перебудові Гордон зберіг унікальне обладнання батька.
1912 р. Гордон Сміт вмирає молодим, і його вдова Мері Джейн бере на себе управління винокурнею.
1917 р. Виробництво призупинено у воєнний час.
1919 р. Завод знову відкривається. Мері Джейн Сміт встановлює електричне освітлення, яке працює від бензинового генератора Kohler.
1923 р. Мері Джейн продає винокурню – новими власниками стають 50 на 50 Макферсон-Гранти та White Horse Distillers. Вони оцінюють віскі як А1.
1925 р. Зводиться новий склад, де можна витримати 360 000 галонів Cragganmore.
1927 р. White Horse Distillers стають частиною DCL, в 1965 вони викуповують решту 50% (тепер уже як SMD) і подвоюють виробничі потужності.
1941 р. Друга світова війна зупинила виробництво через брак ячменю.
1961 р. Куби, що працюють на вугіллі, перетворюються в механічну систему подачі палива.
1964 р. Ємність збільшується в міру збільшення кількості кадрів до чотирьох.
1972 р. Всі чотири куба переведені на парове опалення від масляного котла.
1988 р. Cragganmore починає продаватися як односолодовий віскі в лінійці Classic Malts.
1998 р. виходить перша Distiller’s Edition з фінішем в бочках з-під портвейну.
2002 р. з’являється Гостьовий центр
Офіційна сторінка віскі Cragganmore 12YO: https://www.malts.com/en-gb/products/single-malt-whisky/cragganmore-12-year-old/
Повний перелік віскі
Відгуки
Відгуків немає, поки що.