Shanela Albarino – біодинаміка із Галісії від Девіда Сампедро Гіля (David Sampedro Gil) – “одного з 6 знакових виноробів Ріохи” за версією Wine Spectator та “винороба року” за версію Special Report Rioja 2020 Тіма Аткіна.
Його головний проект – це Bodegas Bhilar, але під знаком DSG Vineyards він робить мікрорелізи вин із автохтонних сортів в 5 регіонах Іспанії. Практикує біодинамічний підхід і мінімальне втручання в природній процес (low intervention).
Назва Shanela – це “спрощене” в прочитанні для неіспанця галісійське слово xanela, яке означає “вікно”: вид з виноградників відкривається на Атлантичний океан.
Аромат фруктово-цитрусовий, зі спілими нотами яблук, ананасів, дині, лимонів та лаймів.
Смак Shanela Albarino бадорить своєю яскравою кислотністю, солонуватою морською нотою.
Виробництво Shanela Albarino
Shanela Albarino – це 100% альбаріньо.
Виноградник Santa Marina на 16 гектарів знаходиться у Валь-ду-Сальнес (Val do Salnés) в Ріас Байшас на відстані приблизно п’яти кілометрів від моря, на вершині пагорба, над лиманом Ría de Arousa.
Грунти піщані та гранітні.
Ручний збір.
Холодне бродіння цілих грон, пресованих після охолодження. Дикі дріжджі та мінімум сірки.
Витримка в старому французькому дубі на осаді приблизно 14-16 місяців, а потім довитримка ще рік в сталі.
У світ виходить всього біля 5000 пляшок Shanela Albarino.
Про виробника Shanela Albarino
Bodegas Bhilar – основна виноробня в маленькому субрегіоні Ріохи, якою керує подружжя Девід Сампедро та Мелані Хікман.
Девід Сампедро Гіль виріс на цих же виноградниках, на яких він сьогодні працює. Його дружина переїхала в Ріоху із Гаваїв.
Крім власної виноробні, він здобув також досвід на кількох найбільших виноробнях Ріохи, де зрозумів, що найкраще вино робиться землею з мінімальним втручанням.
Девід Сампедро Гіль – винороб п’ятого покоління з Ельвіллара, маленького селища, розташованого в суб зоні Ріохи – Ріоха Алавес.
З часів, коли він був маленькою дитиною, Девід працював на виноградниках поряд зі своїм дідом, який навчив його шукати гармонію між землею та виноградною лозою.
Ці уроки згодом перетворилися на його пристрасть до того, що він називає “біодинамічною мрією” – для виноградників DSG: баланс, який відходить від комерціалізації та механізації і повертається до уроків його діда.
Девід практикує біодинаміку на багатьох своїх виноградниках, і вважає це не лише якимось набором процедур, але і філософією трудового життя в пошуках сталого розвитку.
Девід працює у п’яти окремих винних регіонах по всій Іспанії та Німеччині, інвестує лише в автохтонні сорти та їх терруари. Особливо цікавиться тими, які через тенденції до міжнародно визнаних сортів (та зручністю їх культивації через високу врожайність) були забуті і проігноровані.
Наприклад, у південній частині Саламанки, в Кастилії-і-Леон, Девід обробляє виноградники в горах Сьєрра-де-Франсія. Тут він зробив ставку на місцевий виноград руфете, який давно вийшов із моди в регіоні і був замінений на темпранільо.
Виноградники DSG прагнуть оживити ці місцеві сорти та їх унікальність на міжнародному ринку.
Проїжджаючи повз виноградників Девіда, їх дуже легко впізнати: вони виглядають так само дико, як смак його вин.
Сусідські виноградники – це охайні, широко розставлені ряди лоз, ретельно доглянута земля. На виноградниках Девіда між трав виростають старі кущові лози.
Девід насамперед обробляє темпранільо, граціано, гарначу, мальвазію та віуру на своїх виноградниках у Ріоха-Алавесі.
Цей регіон славиться наявністю одних з найстаріших лоз Ріохи. Наприклад, найстаріший виноградник Bhilar тут – Phinca Lali – висаджений ще у 1910 році.
Дружина Девіда випустила в 2016 році книгу Struggling Vines, в якій описано досить багато деталей життя виноробні.
Офіційний сайт виробника Shanela Albarino bodegasbhilar.es.
Інші вина від виробника Shanela Albarino.
Фудпейрінг: азіатські страви, аперитив, гострі страви, закуски, морепродукти, паелья, риба біла, риба на грилі, суші, устриці
Олена –
Яскраве в ароматі,стиглі яблука,ананас, трохи медовості. Хороша кислотність. Сподобалось
Алексей –
яркое и взрывное альбариньо. тонны абрикос в аромате с легкими оттенками специй и ощутимая кислотность. очень открыто и понятно.
Місіюк Володимир –
Як на мене – завелика кислотність, яка “перемагає” букет. До того ж відчутна витримка в дубових діжках, засильно на мій смак.