Chozas Carrascal El Cabernet Franc – дещо особливе вино.
По-перше, Chozas Carrascal El Cabernet Franc – найрідкісніше вино від Chozas Carrascal – однієї з усього 17-ти виноробень, що володіє статусом Vino de Pago.
Воно також поки єдине сортове червоне вино, яке робить Chozas Carrascal (решта їх вин – бленди).
Chozas Carrascal El Cabernet Franc – це 100% каберне фран, який виробляється лише в кращі роки в кількості близько лише 3000 пляшок.
По-друге, 100% каберне фран – ще й рідкісний сорт для Іспанії в цілому.
Chozas Carrascal El Cabernet Franc – елегантний, в міру насичений з відмінною свіжістю, яку вдається підкреслити завдяки висотним виноградникам.
Аромат елегантний, насичений, з нотами чорних фруктів на мінеральному фоні.
Смак Chozas Carrascal El Cabernet Franc виразний, потужний, стиглий, багатогранний, мінеральний, з нотами бальзаміка.
Особливості вініфікації Chozas Carrascal El Cabernet Franc:
Ручний збір.
Вініфікація в бетонних резервуарах із усіченою конічною формою на 7000 л. Попередня мацерація при температурі від 3°C до 4°C протягом 24 годин (загальний час мацерації становить близько 18 днів).
Ферментація також в бетоні. Перекачування двічі на день.
Малолактика в бочках з французького дубу, які раніше використовувались для ферментації та витримки білих вин на осаді. Витримка 9 місяців у нових бочках з французького дубу.
Про виноробню Chozas Carrascal
Досить молода виноробня (заснована в 1990 році), але вже одна із найпрестижніших іспанських виноробень зі статусом DO Vino de Pago.
Від моменту заснування до першого вина минуло 13 років: за цей час проводилась робота з виноградниками і дослідження місцевих сортів, теруару, клімату (лише в 2002 побудували саму виноробню).
В 2010 році Chozas Carrascal отримали екологічну сертифікацію, а в 2012 – категорію Vino de Pago.
Знаходиться ця сімейна виноробня в Utiel-Requena, в Валенсії і має 14 ділянок виноградників, які мають південну та південно-східну експозицію, тому виноград тут переважно має тривалий цикл дозрівання.
До цього треба додати висоту виноградників і близькість до гір Juan Navarro (це один з найхолодніших регіонів).
Все це робить дозрівання ще повільнішим, тому урожай Chozas Carrascal в середньому затримується на 15 днів від середнього показника по регіону.
Це фактор дозволяє робити дуже свіжі вина, які мають хороший потенціал старіння.
Окрім власних виноградників, Chozas Carrascal дбають про навколишнє біорізноманіття:
від каррасок (місцевих дубів), що ростуть у маєтку та в його околицях, до трав (чебрець, лаванда, і інші рослини із циклами цвітіння, які приваблюють комах).
Їх вплив прямо видно на винах Chozas Carrascal.
У Chozas Carrascal намагються максимально наблизитись до найбільш екологічного і шанобливого виноробства.
І це той випадок, коли мова йде не просто про комерційно вигідний лейбл “органік” на етикетці.
Наприклад, у 2002 році на виноробні вирішили припинити використовувати гербіциди і дозволили частину “очисної” роботи виконувати ластівкам.
У 2004 році почали використовувати овече органічне добриво.
Клімат та теруар Chozas Carrascal
Клімат району середземноморсько-континентальний. Середньорічна кількість опадів низька, коливається близько 350-400 літрів на рік, причому більша частина з них концентрується у вересні.
Сонце дуже інтенсивне, майже 3000 годин на рік, з помітною тепловою різницею між днем і ніччю у вересні та жовтні, коли дозріває виноград.
Кліматичні умови виноградника відрізняються від решти регіону та прилеглих районів сильними поривами вітру та нижчими мінімальними температурами через вплив північного вітру, але вищими мінімальними температурами завдяки захисту, який забезпечують природні бар’єри.
Розширення Сьєрри-Хуана Наварро на південний схід уповільнює значну частину хмар, що надходять із Середземного моря, завантаженого водою.
Як результат, кількість опадів у Чозас-Карраскаль менша, ніж в інших районах регіону.
На відміну від тренду на моносорт, Chozas Carrascal робить в бленди (хоча всі сорти завжди ферментуються окремо). За кількістю сортів і називаються вина (як, наприклад Las Ochos – “вісім”).
Але є і виключення, як цей Chozas Carrascal El Cabernet Franc.
Сорти, що вирощуються на виноградниках Chozas Carrascal:
- Бобаль: це найрепрезентативніший і найдавніший рідний місцевий сорт, який вперше згадується ще у п’ятнадцятому столітті.
- Гренаш: найчастіше використовується у місцевому виноробстві. Його цикл бутонізації, цвітіння та дозрівання ідеально підходить для цього тетуару.
- Каберне фран: відомий, перш за все, в Луарі та Роні. Але чудово показує себе тут.
- Сіра: фруктовий і виразний сорт, що чудово поєднується з місцевим гренашем та монастрелем.
- Каберне совіньйон та мерло (наврядчи потребують додаткової ознайомчої інформації).
- Темпранільо: мабуть, найвідоміший іспанський сорт. Він дає дуже свіжі та фруктові вина, але тут має невелику здатність до витримки, тому він все рідше зустрічається в блендах Chozas Carrascal.
- Монастрель: разом з бобалем один з найрепрезентативніших сортів теруару Chozas Carrascal. Це інтенсивний та “заряджений” (велика кількість танінів та поліфенолів, хороша кислотність).
- Шардоне: у Chozas Carrascal 6,5 га цього сорту, розташовані на різних ділянках виноградниів, з яких отримують різні органолептичні профілі.
- Совіньйон блан: приїхав до Chozas Carrascal у 1992 році спочатку для експериментів, зараз займає 3,5 га.
Інші вина від виробника Chozas Carrascal El Cabernet Franc .
Офіційний сайт виробника: chozascarrascal.com
Фудпейрінг: м'ясо червоне
Відгуки
Відгуків немає, поки що.