Chozas Carrascal Las Ocho – візитна картка виноробні Chozas Carrascal.
Типове за своєю стилістикою червоне іспанське вино з характерною насиченістю, щільністю та потужною структурою, родзинку якому надає незвичайний бленд з 8 сортів винограду.
Окрема ферментація для кожного сорту витримка 12 місяців у французькому дубі.
Chozas Carrascal Las Ocho з дивовижно багатогранною ароматикою і непоганим потенціалом до витримки.
Аромат Chozas Carrascal Las Ocho: інтенсивний і елегантний, фруктовий з нотами бальзаміка, ванілі і смаженого дуба.
Смак: потужний, м’ясистий, збалансований, із зрілими і округлим танінами, нотами бальзаміка, ванілі, кави і шоколаду і легким мінеральним відтінком.
Особливості вініфікації Chozas Carrascal Las Ocho
Це бленд 8 сортів, тому, власне, і назва Las Ocho: бобаль, монастрель, гарнача тінта, темпранільйо, каберне совіньйон, каберне фран, сіра і мерло.
Кожен сорт вініфікують окремо в бетонних резервуарах із усіченою конічною формою на 10000л. Попередня мацерація при температурі від 3°C до 4°C протягом 24 годин (загальний час мацерації становить близько 18 днів).
Ферментація також в бетоні температурі нижче 25C. Перекачування здійснюється двічі на день.
Витримка у французькому дубі 14 місяців (але 75% вина в 220-літрових барріках з Альє і 25% в сталі) і ще 12 місяців в пляшках. Блендування перед розливом.
Відсоток кожного сорту для Chozas Carrascal Las Ocho залежить від врожаю.
Про виноробника Chozas Carrascal Las Ocho
Досить молода виноробня (заснована в 1990 році), але вже одна із найпрестижніших іспанських виноробень зі статусом DO Vino de Pago.
Від моменту заснування до першого вина минуло 13 років: за цей час проводилась робота з виноградниками і дослідження місцевих сортів, теруару, клімату (лише в 2002 побудували саму виноробню).
В 2010 році Chozas Carrascal отримали екологічну сертифікацію, а в 2012 – категорію Vino de Pago.
Знаходиться ця сімейна виноробня в Utiel-Requena, в Валенсії і має 14 ділянок виноградників, які мають південну та південно-східну експозицію, тому виноград тут переважно має тривалий цикл дозрівання.
До цього треба додати висоту виноградників і близькість до гір Juan Navarro (це один з найхолодніших регіонів).
Все це робить дозрівання ще повільнішим, тому урожай Chozas Carrascal в середньому затримується на 15 днів від середнього показника по регіону.
Це фактор дозволяє робити дуже свіжі вина, які мають хороший потенціал старіння.
Окрім власних виноградників, Chozas Carrascal дбають про навколишнє біорізноманіття:
від каррасок (місцевих дубів), що ростуть у маєтку та в його околицях, до трав (чебрець, лаванда, і інші рослини із циклами цвітіння, які приваблюють комах).
Їх вплив прямо видно на винах Chozas Carrascal.
У Chozas Carrascal намагються максимально наблизитись до найбільш екологічного і шанобливого виноробства.
І це той випадок, коли мова йде не просто про комерційно вигідний лейбл “органік” на етикетці.
Наприклад, у 2002 році на виноробні вирішили припинити використовувати гербіциди і дозволили частину “очисної” роботи виконувати ластівкам.
У 2004 році почали використовувати овече органічне добриво.
Клімат та теруар Chozas Carrascal
Клімат району середземноморсько-континентальний. Середньорічна кількість опадів низька, коливається близько 350-400 літрів на рік, причому більша частина з них концентрується у вересні.
Сонце дуже інтенсивне, майже 3000 годин на рік, з помітною тепловою різницею між днем і ніччю у вересні та жовтні, коли дозріває виноград.
Кліматичні умови виноградника відрізняються від решти регіону та прилеглих районів сильними поривами вітру та нижчими мінімальними температурами через вплив північного вітру, але вищими мінімальними температурами завдяки захисту, який забезпечують природні бар’єри.
Розширення Сьєрри-Хуана Наварро на південний схід уповільнює значну частину хмар, що надходять із Середземного моря, завантаженого водою.
Як результат, кількість опадів у Чозас-Карраскаль менша, ніж в інших районах регіону.
На відміну від тренду на моносорт, Chozas Carrascal робить в бленди (хоча всі сорти завжди ферментуються окремо).
За кількістю сортів і називаються вина (як, наприклад це вино Chozas Carrascal Las Ocho, що означає “вісім”).
Виключення – їх каберне фран.
Сорти, що вирощуються на виноградниках Chozas Carrascal:
- Бобаль: це найрепрезентативніший і найдавніший рідний місцевий сорт, який вперше згадується ще у п’ятнадцятому столітті.
- Гренаш: найчастіше використовується у місцевому виноробстві. Його цикл бутонізації, цвітіння та дозрівання ідеально підходить для цього тетуару.
- Каберне фран: відомий, перш за все, в Луарі та Роні. Але чудово показує себе тут.
- Сіра: фруктовий і виразний сорт, що чудово поєднується з місцевим гренашем та монастрелем.
- Каберне совіньйон та мерло (наврядчи потребують додаткової ознайомчої інформації).
- Темпранільо: мабуть, найвідоміший іспанський сорт. Він дає дуже свіжі та фруктові вина, але тут має невелику здатність до витримки, тому він все рідше зустрічається в блендах Chozas Carrascal.
- Монастрель: разом з бобалем один з найрепрезентативніших сортів теруару Chozas Carrascal. Це інтенсивний та “заряджений” (велика кількість танінів та поліфенолів, хороша кислотність).
- Шардоне: у Chozas Carrascal 6,5 га цього сорту, розташовані на різних ділянках виноградниів, з яких отримують різні органолептичні профілі.
- Совіньйон блан: приїхав до Chozas Carrascal у 1992 році спочатку для експериментів, зараз займає 3,5 га.
Інші вина від виробника Chozas Carrascal Las Ocho Chozas Carrascal.
Офіційний сайт виробника: chozascarrascal.com
Фудпейрінг: індик, гриль, дичина, курча, лазанья з м'ясним соусом, м'ясне рагу, м'ясо біле, м'ясо червоне, оленина, птиця, стейк, тверді витримані сири, ягня
Мойсеенко Ирина –
Круто, дуже яскраво! аромат розкривається дуже повільно, каєнський перець, волога замля пізніше зявляється нотка зеленої каіи… Смак насичений, з мякими танінами та помірною кислотністю. Під смачний стейк з овочами на грилі саме те!)
Serhii –
Насичене, с доречною кислотністю. Має приємний, інтенсивний букет малинового джему, сухих трав та прянощів
Макс –
Чисте та яскраве вино з комплексним букетом, тонами трав, спецій й пряностей. Шовковисте, має збалансовану кислотність й тривалий післясмак
Alexander –
Отличный выбор для любителей насыщенного, плотного вина с ярким ароматом. Круто
Dmitry –
FIRE
Denys –
Если хочется классическую мощную Испанию. 8 сортов винограда в бутылке,
Надя –
Мощь, мощна мощь. Але гарно дуже