Graziano Pra Valpolicella Morandina - базове вино з нового проекту Граціано в зоні виробництва Valpolicella. Бленд з сортів корвіна, рондінелла, корвіноне і оселета з одного з найбільш висотних виноградників регіону на висоті 550 метрів над рівнем моря. Відсутність витримки в бочці дозволяє зберегти свіжість і соковитість, а багаті крейдою грунти надають характерну елегантну пряність.
Graziano Pra Valpolicella Morandina Ерік Азімов включив в список своїх рекомендацій для The New York Times, як Old-Fashioned Valpolicella.
Сучасний стиль Вальполічелли дуже “постраждав” через амароне та ріпассо.
Раніше тут робили легкі освіжаючі вина, а тепер важкі потужні концетровані вина затьмарили цю стилістику. І знайти вина цього регіону в старому стилі зараз непросто.
“I don’t think of myself as a contrarian, but I am fascinated with wines that seem to have gone out of style”.
Колір Graziano Pra Valpolicella Morandina: яскраво-червоний з фіолетовими відтінками. Аромат Graziano Pra Valpolicella Morandina: аромат гострих спецій, червоних ягід і стиглих фруктів та менш виразні ноти чебрецю, пряних трав, солодки і вишневої кісточки.
Смак Graziano Pra Valpolicella Morandina: гарна кислотність і свіжість. Стійкі дубильні речовини надають вину гармонії. Присмак чорного перцю та смородини, відтінки стиглих плодів, спецій і альпійських трав.
Довгий післясмак з нюансами сухофруктів і гіркою вишні. Мінеральні ноти підкреслюються при дозріванні в пляшці.
У рік виробляють не більше 5000 пляшок вина Гразіано Пра Валполічела Морандіна.
Вініфікація Graziano Pra Valpolicella Morandina:
Органічні виноградники: Mezzane та Tregnago, висаджені в у 2001 році.
Вапнякові та поверхневі скам’янілості мергелю надають вину вишуканості та елегантності. Прохолодний вітерець з гір Лессіні гарантує хорошу вентиляцію та повільне дозрівання винограду.
Експозиція південно-східна.
Висота виноградників 450 метрів над рівнем моря.
Graziano Pra Morandina Valpolicella – це бленд традиційних сортів Вальполічелли: корвіна, корвіноне, рондінелла та озелета.
Система обрізки винограду: Гайо.
Урожайність: 40 гекталітрів на гектар.
Урожай збирають вручну в середині жовтня.
Виноград підсушують протягом 20 днів. Потім пресують та вініфікують з частим делестажем.
Спиртове бродіння з подальшим маломолочним проходить у вертикальних чанах з нержавіючої сталі.
Витримка 3-6 місяців в дубі (20 гл дубові бочки із Альє).
Про виробника Graziano Pra Valpolicella Morandina:
Ґраціано Пра працює з початку вісімдесятих років і присвятив виноробству своє життя так само, як його тато Анжело та дідусь Гервасіо.
Коли помер батько, Граціано був лише 21 рік. Йому та його братам Анжело залишив 2 гектари виноградників Монте-Гранде.
Саме завдяки Ґраціано виросла популярність та значення Монте-Гранде, Монте-Біссон у Соаве та Морандіна у Валполічеллі. Та й сама компанія.
Завдяки йому, безкомпромісному пошуку якості та акценту на інтерпретацію місцевих ґрунтів, у Ґраціано народжуються автентичні вина.
Саме такими були вина Вальполічели та Соаве до того, як місцеві винороби почали масово виготовляти “комерційні” вина.
Головний його принцип – чистота та повага до землі. Дослідження та інновації в виробництві вина також орієнтовані на підвищення якості самого винограду.
Життя Граціано присвячене винограднику серед давніх чорноземів Monteforte d’Alpone.
Це людина, яка икористала плоди праці свого батька, щоб продовжити його справу і віддано дарувати покупцеві одне з найцікавіших Гаргане.
Граціано безкомпромісний у своїх пошуках найвищої якості та найкращої інтерпретації престижних ґрунтів, які він має у своєму розпорядженні. Вишуканість та елегантність його вин завжди відзначаються приємним мінеральним смаком.
Народившись спочтку саме як фахівець з білих вин, Граціано Пра зараз прийшов до свєї дивовижної пригоди під назвою Morandina: органічного винограднику на великій висоті у високій долині Меццане. Виногоадник, що народжує справжні інтенсивні вина.
“Вино землі”
Філософію Ґраціано Пра можна визначити простою цитатою про їжу кентукійського фермера, поета та інтелектуала Венделла Баррі:
Виробництво їжі – це гастрономічний акт.
Щоб бути джерелом задоволення, їжа повинна бути смачною, але також чистою та справедливою: вона повинна бути результатом відповідльного сільського господарства, поваги до навколишнього середовища та гідності працівників.
Купуючи продукти, ми обираємо також і сільськогосподарську модель. Це принципове питання, яке визначає майбутнє планети, її виживання чи руйнування.
Граціано Пра входить до Федерації незалежних виноробів Італії (Federazione Italiana Vignaioli Indipendenti).
Це нове бачення сільського господарства, яке гарантує повагу до навколишнього середовища, застосування малоінвазивних методів виробництва, гарантуючи високу якість винограду, сертифікований шлях ланцюга поставок до споживача.
Онлайн дегустація з виробником Graziano Pra Valpolicella Morandina:
Сайт виробника: http://www.vinipra.it/
Інші вина від Ґраціано Пра.
Фудпейрінг: м'ясо червоне, стейк, тверді витримані сири
Особливості вініфікації: Вініфикація: м'яке пресування, ферментація при 16-18C в чанах з нержавіючої сталі. Витримка тако в сталі
Микола –
Легке, соковите, питке і досить незвичайне за рахунок пряності.
Вова. –
Легке, питке і витончене вино. Класні пряність нотки.
Ігор –
Не схоже на класичну Вальполічеллу, але підкупає своєю соковитістю червоних порічок та стиглих вишень.
Alexander –
Лёгкое, не навязчивое
Любителям вальполичелла +
Dmitry –
Свежее, ароматное и очень сочное.
Алексей –
Яркое, сочное, ароматное и очень нетипичное в обычном представлении вин Вальполичелла. Кайф
Надя –
Воно дуже красиве, але дуже тонке – легко “зіпсувати” їжею.