Класичний оранж: біле вино з характером, що представляє традиції мацеративних білих цього куточка Фріулі.
Paraschos Ponka 2012: orange wine (amber wine) із Фріулі від одного з культових місцевих виробників – Paraschos.
Це бленд з 7-ми сортів винограду (по 25% шардоне, совіньйону та фріулано, решта – ріболла джалла, піколіт, вердуццо) з ділянки Slatnik – одного з найвідоміших виноградників округи.
Роздільний збір для кожного сорту в міру його дозрівання, тривала мацерація, спонтанна ферментація на диких дріжджах і 2-річна витримка з старих славонських бочках.
Виноград для Paraschos Ponka 2012 збирають вручну в районі Слатник окремо і поступово: виноград зривають тільки тоді, коли він досягає потрібної точки стиглості. Період між збором першого і останнього винограду може сягати трьох тижнів.
Потім у винограда видаляють стеблі і залишають зі шкірками у великих чанах з відкритим верхом. Коли виноградна суміш закінчується, її залишають на кілька днів для завершення спиртового бродіння без додавання дріжджів і без охолодження.
Після легкого пресування вино переноситься на нижній рівень підвалу, де воно залишається принаймні два роки на власних дріжджах у великих дубах із славонського дуба з товстими палицями до розливу в пляшки.
Виноградник: Слатник (Сан-Флоріано-дель-Колліо та Ославія, північно-східна експозиція, мергелисто-глинистий грунт, 250 м над рівнем моря)
Виноград: Шардоне 25%, Совіньйон 25%, Токай Фріулано 25%, Ріболла Джалла, Піколіт, Вердуццо, Піно біанко
Бродіння: Спиртове бродіння в дубових чанах зі шкірками без примусового охолодження та без посіву вибраних дріжджів
Старіння: у великих дубах із славонського дуба (15-25 гектолітрів) протягом 36 місяців на осаді
Розлив у пляшки: самопливом без додавання діоксиду сірки та без фільтрування
Про виробника Paraschos Ponka 2012:
Виноробня Paraschos знаходиться в регіоні Friuli Venezia Giulia. Завдяки своєму географічному положенню та цікавій історії, регіон Friuli Venezia Giulia пропонує безліч сценаріїв та культурний плавильний котел, який є унікальним у Європі.
Адріатичне море, пляжі, карстові скелі навколо Трієста, природні заповідники та лагуни в Градо та Марано.
Через кілька кілометрів пейзаж повністю змінюється. Ви відчуваєте, як він вирушає дорогою через романтичні рівнини Фріулі, проходячи повз кривих колоритних пагорбів Колліо і за одну годину подорожі прибуваючи на снігову вершину Альп.
Цей сюжет з різними кліматичними умовами та культурами сприяв багатству традицій та гастрономії регіону Фріулі Венеція Джулія. Тут Середземномор’я зустрічається з Міттелевропою та Балкананами.
Колишня латинська культура розвинулася в римських містах Аквілея та Чівідале (Форум Юлії), об’єднавшись з ломбардською, слов’янською, германською та османською мовами під час турецького вторгнення.
Трієст як єдиний морський порт і Горіція як місце відпочинку для багатих купців, обидва пережили великий економічний розвиток за імперії Габсбургів.
Виноробня Paraschos виробляє Парашос Понка 2012 та інші свої високоякісні вина без використання хімічних речовин.
Виноградники Paraschos завжди вирощуються з надзвичайною повагою до здоров’я споживача та довкілля. Не застосовується хімічних добрив, гербіцидів та токсичних пестицидних обробок.
Ряди вкриті травою, а місцевість заорюється лише взимку, якщо це необхідно. Підживлення вносять зрідка і виключно органічним витриманим гноєм.
На виноробні Paraschos надають надзвичайне значення віку лоз. Тут звикли залишати їх рости, дотримуючись власних біологічних ритмів, досягаючи набагато більш похилого віку, поширюючи своє коріння дуже глибоко.
Для Paraschos Ponka 2012, як і для всіх інших вин, відбирають тільки здоровий виноград і збирають його вручну в невеликих кількостях, поступово, коли він досягає потрібної стиглості.
Його позбавляють від стеблів і злегка подрібнюють перед тим, як поставити у великі чани з відкритим верхом. Ця процедура дозволяє витягти антиоксиданти з виноградних шкірок.
Для Paraschos Ponka 2012 використовуються лише дикі дріжджі. Через кілька днів сусло пресують і залишають менш ніж за два роки на осаді у великих дубових бочках.
У новому виноробному заводі, побудованому в 2003 році виробники ніколи не представляли промислові дріжджі. Після деяких урожаїв їм вдалося відібрати штам корінних дріжджів, які щороку виділяють вина і роблять їх унікальними.
Коли говорять про Paraschos Ponka 2012, мають на увазі вино, виготовлене зі здорового та відібраного винограду з виноградарства, що сприяє довкіллю, з дотриманням природної рівноваги виноградників та врахуванням клімату, рельєфу, географічного положення та віку лоз.
Офіційний сайт Paraschos Ponka 2012: https://www.paraschos.it/
Всі вина від виноробні Paraschos
Аромат: складний та інтенсивний, з нотами варення з жовтих фруктів, підліску, спецій та мінеральних відтінків
Смак: свіжий, дуже інтенсивний, стійкий, з виразним дубом
Фудпейрінг: жирні страви, паелья, паста з м'ясним соусом, паста з червоним соусом, пироги, різотто, риба біла, риба на грилі, томатні соуси
Потенціал: 5 років
Особливості вініфікації:
Виноградник: Slatnik (San Floriano del Collio Oslavia, північно-східна експозиція, мергельно-глинисті ґрунти, 150м над рівнем моря).
Виноград збирають вручну, кожен сорт окремо (між першим і останнім збор може бути різниця в тиждень). Мацерація у великих відкритих чанах. Ферментація на диких дріжджах та без охолодження.
Витримка: 2 роки в славонському дубі (15-25 гектолітрів).
Без сірки. Без фільтрації.
Ігор –
Пушка! Дуже освіжаючий та ароматний оранж;)
Andrii –
Досить непоганий оранж. Легке та свіже
Надя –
Досить м’який і лайтовий варіант оранжу
nadia –
кайф!
Алексей –
хороший оранж если вам нравится выдержка и свежая, кислотная стилистика