Pierre Naigeon Bourgogne Aligote Skin Contact 2019 – це експериментальний реліз аліготе з короткою витримкою на шкірках.
Перше таке аліготе з мацерацією від П’єра Нежона вийшло в 2017 році, але цього разу є особливість: це аліготе зроблене цілком без додавання сірки.
Обмежений реліз: в світ випустили лише 540 експериментальних пляшок.
Pierre Naigeon Bourgogne Aligote Skin Contact – структурне, досить кислотне вино з нотами меду, абрикосів, груш та персиків.
Виробництво Pierre Naigeon Bourgogne Aligote Skin Contact
Ручний збір. Виноград з 60-ти річного окремого виноградника в селі Fixin та Segrois в Hautes Cotes de Nuits.
Органічне господарство, без використання гербіцидів та інсектицидів, але виноградник ще знаходиться на стадії сетрифікації як органічного.
72 години холодної мацерації і 9 місяців витримки на осаді в 500-літрових бочках.
Sans Soufre Ajoute – без додавання сірки.
Про виробника Pierre Naigeon Bourgogne Aligote Skin Contact
Pierre Naigeon – широко відомий у вузьких колах винороб-натураліст із Бургундії. Він робить low intervention вина, які, не зважаючи на статус “натуральних”, залишаються великими винами Бургундії і мають хороший потенціал до витримки.
До 20 століття Нежони в Gevrey-Chambertin були відомі, в першу чергу, як велика торгова родина. Їх історія тут почалась ще в 1700-ті роки: тоді вони були фермерами та виробниками бочок.
Їх перша виноробня виникла як необхідність: до 1890 року виноградарство по всій Європі було відчутно підірвано нашестям філоксери, винний ринок був нестабільним, продажі вина падали, а з ними – і продаж бочок.
Тоді бондар Фернан Найджон прийняв рішення не залежати від інших виноробів і наповнювати свої бочки власним вином.
Це було народженням Maison Naigeon-Chauveau. Разом із дружиною Алісою він зробив виноробню успішним бізнесом.
Сучасну назву Domaine Pierre Naigeon невеличка виноробня отримала в 1945 році від свого тодішнього власника. Сьогодні нею керує його внук, якого звуть так само П’єр Нежон. Саме внук зробив це ім’я знаковим для Бургундії і зокрема Кот-де-Нюї.
Сучасник П’єр Нежон почав займатися вином приблизно в 1991 році. Make Pierre Naigeon great again
До 2005 року виноробня мала лише 2 гектари в двох гран крю – Charmes-Chambertin та Bonnes-Mares. В 2006 році П’єр Нежон придбав ще 9 гектарів виноградників у Hautes Côtes de Nuits та Gevrey Chambertin.
Зараз Domaine Pierre Naigeon має 50 різних ділянок в Кот-де-Нуі, а всі виноградники у власності перевищують 11,5 га.
Середній вік його лоз – біля 50 років, що вважається достатньо старими лозами в Бургундії. Для всіх виноградників застосувуються правила низької врожайності і мінімальне використання добрив (і лише органічних).
З 2019 року виноградники мають органічну сертифікацію.
З самого початку свого виноробного шляху Нежон вирішив використовувати біодинамічні методи роботи з виноградником і робить low intervention вина.
Окрім власного винограду, П’єр Нежон також купує виноград з різних районів Бургундії (включаючи і багато найпрестижніших апеласьйонів Кот-де-Нуї та шардоне з Кот-де-Бона).
П’єр Нежон випускає 3 Grands Crus, 6 Premiers Crus та 8 вин категорії Village. Весь асортимент вин – більше 25 (всі вина Нежона, які приїжджають в Україну дивись тут).
Виноробня бутилює лише трохи більше 5000 пляшок вина на рік.
Біля 10% продажів Domaine Pierre Naigeon – це відомі ресторани Франції (L’Arpege, Ledoyen, L’Astrance і Paul Bocuse), а основна частина припадає на експорт (біля 80%).
І трошки старіше відео, де П’єр Нежон описує свій виноробний процес:
З 2019 року виноробню викупили Жан Марі Шап’єн та його дружина Ізабель. Раніше подружжя займалось медициною і давано цікавилось вином.
Жан-Марі працює в погребі з енологом Жюльєном Мілле (Julien Millet) та Алексом Дебрюером (Alex Debruere).
Сам П’єр не пішов на пенсію після своїх 42 винних урожаїв. Він переїхав жити до Провансу і продовжує займатись вином: консультує, допомагає іншим виноробам, зайнятий у винному проекті в П’ємонті.
На жаль, офіційного сайту у виноробника Pierre Naigeon Bourgogne Aligote Skin Contact немає, але є сторінка в Інстаграмі.
Фудпейрінг: азіатські страви, аперитив, гострі страви, морепродукти, суші, устриці
Andrii –
шикарний аліготе з бургундії. відчуваються нотки абрикоса і персика, яскрава кислотність