Quinta Do Noval Porto LBV 2016 – нехарактерно складний і глибокий портвейн категорії LBV, який виробляють з власних виноградників А-класу.
Традиційний процес пресування винограду ногами, тривала витримка в старих дубових бочках, відсутність фільтрації і елегантна стильна структура з відмінним балансом свіжості і кислотності, завдяки домінантному сорту турріга насьйональ в бленді.
Quinta Do Noval Porto LBV 2016 – це стартовий крок в світ серйозних портвейнів від цього відомого виробника.
Аромат інтенсивний, елегантний, з нотами спілих фруктів та ягід.
Смак Quinta Do Noval Porto LBV 2016 багатий, з нотками спілих чорних ягід та спецій, таніни тонкі, але достатньо відчутні і гарно структуровані, прекрасна балансуюча кислотність.
Виробництво Quinta Do Noval Porto LBV 2016
Quinta Do Noval Porto LBV 2013 – це бленд Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinto Cão.
Для Quinta Do Noval Porto LBV використовують вій виноград з виноградників А-класу в Піньяо.
Виноград пресують нограми у лагарашах – традиційних відкритих гранітних чанах.
Ферментація протягом 3 днів.
Витримка протягом 4-5 років в дубі та каштані (це основна його особливість, так як вінтажні порто зазвичай витримують 2 роки).
Цей варіант Quinta Do Noval Porto LBV 2013 – без фільтрації.
Коротка довідка з видів червоних портвейнів
Рубі (як наприклад, Noval Porto Fine Ruby) – витримуються біля 3 років в великих бочках без мікрооксидації (тому зберігається насичений колір та максимально концентрований соковитий смак). Немає сенсу витримувати, відкритим зберігається недовго.
Рубі резерв (наприклад, Noval Black) – рубі “покращеної” якості (селекція винограду, витримка і тд) і більш концентрованого і округлого смаку. Немає сенсу витримувати, відкритим зберігається недовго.
Тоні (наприклад, Noval Tawny)- витримується біля 3 років в малих старих бочках, тому під впливом оксидації вино міняє колір на більш рудий. Немає сенсу витримувати, але відкритим зберігається довше, ніж рубі.
Тоні резерва – витриманий біля 7 років. Немає сенсу витримувати, але відкритим зберігається довше, ніж рубі.
Тоні 10/20/30 років (наприклад, Noval Tawny 10) – портвейн із бленду вин, які витримані в середньому 10/20/30 років. Немає сенсу витримувати, але відкритим зберігається довше, ніж рубі.
Кулейта (наприклад, Noval Colheita 2000)- це портвейн в стилістиці Тоні (витримка 7 років), але з указанням року урожаю (не плутати з вінтажним порто). Немає сенсу витримувати, але відкритим зберігається довше, ніж рубі.
LBV (Late Bottled Vintage) – портвейн в стилістиці Рубі, але одного року урожаю. Витримка триваліша, ніж у рубі – 4-6 років в великих дубових ємностях + витримка до 3 років в пляшці. Наприклад, цей Quinta Do Noval Porto LBV 2016.
По суті, LBV витримується довше, ніж вінтажний порто, але його особливість, яка на руку любителям портвейну – в роки, коли не випускається вінтажний порто, може випускатись ЛБВ (декларування LBV та Vintage не залежать один від одного).
Ціна порто LBV нижча за Vintage, а якість на дуже високому рівні.
LBV можна витримувати, відкритим зберігається недовго.
Vintage Port (наприклад, Noval Vintage 2014) – найвища класифікація портвейну. Випускається лише в найвдаліші роки, але декларується кожним виробником незалежно один від одного.
Тобто наявність вінажного порто в лінійці залежить, крім клімату, від кожного окремого виробника, ділянок, з яких збирали урожай, процесу вініфікації і політики (щоб не перенаситити ринок і не втратити цінність вінтажного портвейну).
Підтверджує відповідність якості вінтажному портвейну Інститут Вин Дору та Порто.
Якщо більше половини виробників декларують вінтажний порто, то такий вінтаж вважається класичним.
Vintage Single Quinta – вінтажний портвейн з указанням року, але з окремої ділянки/виноградника. Їх випускають в основному в “не класичні” роки, коли не весь урожай годиться на вінтажний портвейн.
Vintage Port та Vintage Single Quinta варто витримувати довго (вони віддячать), але після відкоркування зберігаються недовго (та й нащо?)
Про виробника Quinta Do Noval Porto LBV
Quinta do Noval відома красою своїх виноградників, будинку та традиційними гранітними “лагарами” (в яких давлять виноград ногами). А ще тим, що робить одні з кращих портвейнів: Wine Spectator назвало їх Nacional 1963 одним із 12 найкращих вин 20 століття.
Ім’я Кінта-ду-Новаль вперше з’явилось у земельних книгах у 1715 році. За цей час він був проданий лише двічі: один раз наприкінці 19 століття і у 1993 році нинішнім власникам.
Антоніо Хосе да Сілва, купець з Порту, придбав Кінта-ду-Новаль у 1894 році, на той час спустошену філоксерою. Він бувально повернув маєток до життя.
Луїс Васкончелос Порту, його зять замість старих вузьких терас створив нові широкі тераси, що дозволяють власникам ефективніше використовувати простір а винограду отримувати більше сонячних променів.
З 1993 року Quinta do Noval входить до складу міжнародної винної групи AXA Millésimes.
У 1997 році будівництво розливного та роздрібного складу в Аліхо, недалеко від Піньяо, зробило Квінта-ду-Новаль першим із традиційних будинків у Порто, який централізував всю свою діяльність у долині Дуро.
У 90-х роках було пересаджено близько ста гектарів садиби з використанням індивідуального управління виноградом. Зараз у Quinta do Noval є високоякісний виноград, який забезпечує, з одного боку, досконалість портів Quinta do Noval, а з іншого – виробництво вин Douro з урожаю 2004 року.
«Визнаний у всьому світі своїми портами, Quinta do Noval виробляє чудові вина, що несуть на собі відбиток їхнього теруару: будь то наша Quinta do Noval Vintage, виготовлена із суворого відбору найкращих партій наших 145 гектарів виноградної лози, від нашої Quinta do Noval Nacional Vintage, надзвичайного порту з невеликої ділянки, розташованої в самому серці власності, не кажучи вже про наші порти в стилі Old Tawny або Colheitas.
Тонкі відмінності клімату та ґрунтів на різних ділянках цього великого маєтку надають винам Новаль неповторної складності та глибини, як у портах, так і в неукріплених червоних та білих винах.
Команда Quinta do Noval пристрасно прагне зберегти теруари цього виняткового маєтку. Щороку ми прагнемо розробляти вина, гідні носити ім’я Quinta do Noval, і приєднуватися до великої лінійки вин з цього престижного минулого. Ми також знаємо, що сьогодні наш виноградник здатний виробляти одні з найкращих вин у світі».
Крістіан Сілі, Керуючий директор
Quinta do Noval розташований у привілейованому місці в самому серці долини Дору і це єдиний будинок у Порто, який носить назву свого виноградника і чий старовинний порт зроблений з винограду цього виноградника.
145 гектарів виноградної лози, повністю віднесених до категорії А, складаються з найблагородніших сортів винограду Дуро: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Sousão.
Ділянки винограднику багаті великим географічним різноманіттям
- висота: від 100 до 500 м
- вплив: усі основні точки
- ґрунт: шистозний, більш-менш змішаний з глиною
Всі ці характеристики надають винам особливих відтінків залежно від їх сюжету походження. Складання цих нюансів дарує всю магію вин Новаль.
Сьогодні на ділянках висаджують ті сорти винограду, які ідеально гармонюють з терруаром за трьома основними факторами: висотою, експозицією та розташуванням виноградної лози.
Розкішні старі тераси зі сланцевими кам’яними стінами все ще є характерною ознакою виноградника Кінта-ду-Новаль.
Відео про виробника Кінта ду Новаль Порто ЛБВ:
Всі вина від виробника Quinta Do Noval Porto LBV 2016.
Офіційна сторінка виробника Quinta Do Noval Porto LBV 2016: www.quintadonoval.com
Фудпейрінг: десерти, шоколад
Відгуки
Відгуків немає, поки що.