Serena Ice Vino Spumante – це новинка від відомого виробника просекко Serena Wines. Дуже легке напів сухе ігристе вино. Вийшло невеликим експериментальним тиражем (невеликим – в масштабах Terra Serena).
Зроблене в регіоні Венето, але не потрапляє в зону Prosecco. Із бленду глери, треббіано, гарганеги та совіньйон блану.
Serena Ice Vino Spumante – збалансовано солодке, гармонійне, з невисоким вмістом алкоголю.
Аромат “Серена айс” – свіжий, фруктовий, з відтінками персика та абрикоса.
Смак свіжий, легкий і збалансований, зі стійким перляжем.
Ice – бо подавати потрібно максимально охолодженим.
Дивись також просекко від Терра Серена: спуманте та фріззанте.
Що означає Vino Spumante?
Перш за все, потрібно розуміти, що це НЕ просекко, хоча його робить відомий виробник просекко.
Serena Ice Vino Spumante стилістично схоже на просекко, також зроблене в Венето, але не територіально не відповідає DOC Prosecco.
Зроблене методом Шарма (як і просекко) із сортів глера, треббіано, гарганега та совіньйон блан.
Що означає спуманте? Головне, що відрізняє дві категорії “фрізанте” та “спуманте” між собою – це рівень газації.
У Frizzante це максимум 2.5 атмосфери, а у Spumante мінімум 3.
Чи варто думати, що Spumante смачніше? Наврядчи. Це залежить від індивідуальних смаків і від кожного окремого виробника і вмісту кожної пляшки.
На практиці різниця в газації виражається в тому, що в пляшках може бути дуже схоже за стилістикою вино, але Frizzante завжди п’ється трохи легше і “виглядає” більш легким (лише за рахунок того, що в ньому менша кількість бульбашок).
Іноді виробник навіть називає фріззанте – “напів ігристим” вином.
У спуманте – більш стійкий та тривалий перляж. Простіше кажучи, більше бульбашок.
Фрізанте часто закорковують звичайним корком і укріплюють його мотузочкою (часто її позначають в назві італійським словом Spago) або закруткою Screw Cap. Рівень тиску дозволяє, а собівартість цих корків менша.
Spumante легко впізнати за класичною пляшкою та традиційним корком в стилі “шампанського”. Як і Serena Ice Vino Spumante.
Виробник Serena Ice Vino Spumante
Улюблений опис більшості виноробень про традиції і інновації (с) дуже пасує Terra Serena.
Це історія роду, яка сягає 1390 року і в 1881 році стає “винною” історією, коли Pietro Serena почав продавати своє вино в дерев’яних кегах.
Наступні покоління теж вносили в сімейний бізнес свої інновації, які в основному стосувались форми продажу (експерименти з різними ємностями).
Але справжні прорив стався в 70-80х роках 20 століття.
Брати Giorgio та Gerardo Serena (які були за освітою хіміком та економістом) зосередились на сегменті ХоРеКа і почали для закладів продавати просекко в металічних кегах.
Це вирішило питання оксидації та “вивітрювання” бульбашок ігристого вина після відкриття пляшки в ресторані.
Інновації щодо бережливого ставлення до екології в Terra Serena теж практикують.
Наприклад, разом з Ca’ Foscari University в Венеції розпочали науково-дослідний проект по видобутку енергії із відходів вініфікації. Так-ось винна sustainable energy.
Сьогодні Терра Серена – один з головних виробників просекко.
Гарно ілюструє це все два наступних відео: романтика і краса виноградників + високотехнологічний завод Terra Serena.
Фудпейрінг: азіатські страви, аперитив, блакитні сири, гострі страви, закуски, коктейлі, легкі десерти, легкі салати, легкі страви
Відгуки
Відгуків немає, поки що.