Перше правило фудпейрингу – дотримуйся терруарності: бери вино з того ж регіону (або хоча б країни), що і їжа. Друге правило фудпейрингу – експериментуй, інакше недоотримаєш цікавий гастрономічний досвід. Сьогодні шукаємо у магазині-складі вина не з Грузії, які добре поєднуватимуться з грузинською кухнею.
Ігристі вина та багато різної грузинської їжі
Найуніверсальніший варіант у будь-якій незрозумілій ситуації – ігристе вино. За рахунок хорошої кислотності воно справляється і з гострою їжею, і з жирною, і застіллям на 20 різних страв.
Якщо планується вечеря з великої кількості різних грузинських страв, бери просекео, каву, сухе ламбруско або петнат. У цьому випадку немає особливого сенсу витрачати гроші на якісь дорогі ігристі – шампань чи франчакорту. За різноманітністю насичених смаків грузинської кухні не відчується тонкість та краса напою, але хто я такий, щоб забороняти пити шампань?
Якщо подобаються солодкі вина, то підійде також асті або інше ігристе з мускату.
Отож, з ігристих до грузинської кухні рекомендую:
-
Cielo Prosecco Frizzante ігристе біле 0.75л269.00 грнопт 249.00 грнРейтинг 4.00 з 5 на основі опитування 5 покупців
-
Serena 1881 Prosecco Rose Brut Millesimato ігристе рожеве 0.75л
494.00 грнОригінальна ціна: 494.00 грн.369.00 грнПоточна ціна: 369.00 грн.Рейтинг 4.67 з 5 на основі опитування 3 покупців -
Costa Bricco Asti Spumante ігристе біле 0.75л399.00 грнопт 354.00 грн
-
Chozas Carrascal Roxanne Cava Brut 2020 ігристе біле 0.75л514.00 грнопт 429.00 грнРейтинг 4.75 з 5 на основі опитування 6 покупців
-
Aphros Phaunus Pet Nat White ігристе біле 0.75л1099.00 грнопт 949.00 грн
Білі вина до грузинської кухні
До насиченого смаку грузинських страв потрібно вибирати вино з яскравим, виразним смаком: з високою кислотністю або відчутною витримкою в бочці.
Наприклад, до гострих страв підійде рислінг та совіньйон блан. Риба в грузинських ресторанах зустрічається рідше, ніж м’ясо, але вона завжди щедро приправлена спеціями, тому підійдуть ті самі яскраві та кислотні вина:
-
Herbstlicht Riesling Trocken вино 0.75л229.00 грнопт 160.00 грнРейтинг 3.50 з 5 на основі опитування 2 покупців
-
Mud House Riesling вино біле 0.75л359.00 грнопт 324.00 грн
-
El Coto Rioja Blanco вино біле 0.75л369.00 грнопт 329.00 грнРейтинг 5.00 з 5 на основі опитування 7 покупців
-
Dusky Sounds Sauvignon Blanc вино біле 0.75л429.00 грнопт 389.00 грнРейтинг 4.67 з 5 на основі опитування 3 покупців
-
875M Finca Carbonera Chardonnay Fermentado en Barrica вино біле 0.75л594.00 грнопт 529.00 грнРейтинг 5.00 з 5 на основі опитування 6 покупців
До хачапурі та інших сирних страв підійде шардоне з відчутною в смаку “дубовістю”, найчастіше – це чилійські шардоне, але є й інші варіанти:
Червоні вина до грузинських страв
Жирні, м’ясні страви люблять червоні вина з відчутною терпкістю, тому в цьому випадку потрібно дивитися насамперед червоні вина з Нового Світу, Іспанії, Португалії.
Червоне вино має бути потужним, виразним у смаку, з яскравими танінами (як сапераві):
-
El Coto Maximo Tinto вино червоне 0.75л199.00 грнопт 174.00 грн
-
DaDa Art Wine №1 вино червоне 0.75л299.00 грнопт 269.00 грнРейтинг 5.00 з 5 на основі опитування 1 покупця
-
Vila Real Reserva Tinto вино червоне 0.75л332.00 грнопт 286.00 грнРейтинг 4.60 з 5 на основі опитування 3 покупців
-
Flagstone Dragon Tree вино червоне 0.75л539.00 грнопт 454.00 грнРейтинг 5.00 з 5 на основі опитування 1 покупця
-
Masseria Altemura Sasseo Primitivo Salento вино червоне 0.75л714.00 грнопт 614.00 грнРейтинг 4.33 з 5 на основі опитування 3 покупців
Також цікаве поєднання грузинських страв із червоними винами, зробленими із підв’яленого винограду або витриманими на шкірках із підв’яленого винограду. У них насичений смак із вираженою солодкістю (хоча вони все ще потрапляють у категорію сухих чи напівсухих вин):
-
Domini Veneti Appassimento Rosso Veneto вино червоне 0.75л529.00 грнопт 479.00 грнРейтинг 4.50 з 5 на основі опитування 6 покупців
-
Domini Veneti La Casetta Ripasso Valpolicella Classico Superiore вино червоне 0.75л894.00 грнопт 799.00 грнРейтинг 5.00 з 5 на основі опитування 7 покупців
-
Domini Veneti Amarone della Valpolicella Classico вино червоне 0.75л1540.00 грнопт 1390.00 грнРейтинг 4.50 з 5 на основі опитування 4 покупців
Також грузинська кухня добре поєднується з напівсолодкими червоними винами (саме у такому форматі у нас найчастіше зустрічається і kindzmarauli).
Оранж вина та грузинська кухня
Помаранчеві вина – білі вина, які зроблені за технологією виробництва червоних вин.
Головна відмінність між процесами виробництва білих і червоних вин – мацерація: у білому вині шкірки та кісточки видаляються і вино робиться з “чистого” сусла, а для червоного вина сусло якийсь час має настоятися на шкірках і отримати з них колір, таніни та інші фенольні речовини.
При виробництві помаранчевих вин сусло також контактує зі шкірками, але так як це білі сорти винограду, колір виходить не червоний, а від яскравого жовтого до темно-оранжевого.
У сліпу оранжеве вино може здатися на смак червоним, тому що в ньому можуть яскраво відчуватися таніни, яких у звичайних білих винах немає, але стилістика помаранчевих вин залежить від виробника.
У Грузії саме так традиційно й робили білі вина, тож оранжі добре поєднуються з грузинською кухнею.
Мінус – оранжі завжди коштують дорожче, ніж базові звичайні білі вина. Плюси – помаранчеве вино, як щось “середнє” між білим і червоним, відмінно впишеться у вечерю, та й спробувати його завжди цікаво.
Всі мої оранжі дивись тут.
Одна грузинська страва – одне вино
Якщо резюмувати та вибрати до кожної окремої грузинської страви одне вино бюджетом до $10, то найміцнішими парами будуть:
- Хачапурі + шардоне від El Coto
- Хінкалі з сиром + вердехо від El Coto
- Хінкалі з мясом + темпранільйо Maximo
- Чахохбілі + аппассіменто від Domini Veneti
- Сациві + кава Roxanne
- Салат з цибулею та горіховим соусом + рислінг від Mud House
- Пхалі та бадріджані (баклажанові рулетики)+ рожеве просекко від Terra Serena
- шашлик + червоне витримане від Vila Real
- лобіо + витримане шардоне від Casillero del Diablo
- чашушулі + будь-яке із лінійки DADA